Rekordmange unge vil starte på studie om vinteren

Søgningen til erhvervsakademiernes uddannelser er steget markant i forhold til sidste år. I Randers, Silkeborg og Grenaa har 74 procent flere søgt ind, mens Københavns Erhvervsakademis tekniske uddannelser går frem med 24 procent.

Alexander Bürlow er en af de 120 unge, der har søgt om at starte på Erhvervsakademi Dania i Silkeborg 1. februar. Det tal er 82 procent højere end sidste års tal til finansøkonomuddannelsen, og generelt er vinterstudiestarten boomet på det jyske erhvervsakademi Dania.

”Efter at have taget beslutningen om at starte på studiet til finansøkonom, kunne jeg ikke vente med at starte - det skulle være nu,” smiler den 28-årige tidligere tømrer og salgsassistent fra Aarhus.

Stigning på 74 procent 

Generelt er vinterstudiestarten boomet på det jyske erhvervsakademi Dania. I alt er vinteroptaget steget med 74 procent.

”Jeg har svært ved at få armene ned. Det er helt vildt, at vi har øget vores vinteroptag så meget i forhold til sidste år, som også var et rekordår,” fortæller rektor Anders Graae Rasmussen fra Erhvervsakademi Dania.

Også fremgang i København

Mens der i Silkeborg er 82 procent flere ansøgere på businss-uddannelserne, er fremgangen størst på de tekniske uddannelser på Københavns Erhvervsakademi.

El-installatør går frem med 75 procent, og IT-teknolog, som blandt andet er adgangsgivende til uddannelsen i IT-sikkerhed, går frem med 160 procent.

Som noget nyt i år har der været åbent for vinteroptag på automationsteknologuddannelsen, og det har vist sig at være en god ide, for også her er søgningen større end forventet.

Tekniske uddannelser går frem

Det er nyt, at de tekniske uddannelser går frem. Og længe ventet. For der er jobgaranti og hårdt brug for de kompetencer, de studerende får.

”Nu ser det endelig ud til, at der kommer den søgning til uddannelserne, som der er brug for på arbejdsmarkedet. Søgningen har ikke helt kunnet følge trop med efterspørgslen tidligere, så det er en rigtig positiv udvikling,” siger uddannelsesdirektør ved KEA, Katja Munch Thorsen.

Her har blandt andet Ulrik Klepsch, student fra HTX sommeren 2018, søgt ind på IT-teknolog.

"Jeg havde egentlig planlagt at tage et helt års sabbat og søge ind til sommer. Men efter sommerferien så jeg, at adgangskvotienten til IT-teknolog var steget med 1,7, og jeg frygtede, at den ville stige endnu mere til sommer, og jeg så ikke ville kunne komme ind. Så jeg skyndte mig at søge ind på vinteroptaget for at være sikker på at blive optaget. Og det helt fint, for jeg har næsten allerede fået nok af sabbat - det bliver lidt kedeligt," forklarer Ulrik Klepsch fra København.

Også fremgang i Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus kan til januar byde velkommen til 298 nye studerende. I alt har 554 søgt optagelse på akademiets ni uddannelser med vinteroptag. Flest vil være markedsføringsøkonomer eller multimediedesignere, hvor førstnævnte har fået 128 ansøgninger til 75 pladser og 90 ansøgere til mulitmediedesigns 69 pladser.

Vil ikke vente

For den tidligere tømrer og tøjekspedient Alexander Bürlow er forklaringen simpel. Han vil i gang nu.

”Jeg vil være ejendomsmægler og har leget med tanken om at læse til finansøkonom længe. Så da jeg endelig tog beslutningen, ville jeg ikke vente med at starte.”

Alexander Bülow vil bruge uddannelsen til at blive ejendomsmægler. 

Næste studiestart på erhvervsakademierne er til september.