Jakob Steenild

"For mig at se er der ikke noget alternativ"

Diplomuddannelsen i bæredygtig virksomhed har hjulpet fabrikschef Jakob Steenild i en ny retning i sin karriere hos Randers Tegl. Med sin nye viden sætter han gang i grønne tiltag, der både skaber forandring og samtidig hjælper virksomheden med at tjene penge.

Randers Tegl er en energitung virksomhed, der producerer tegl og mursten, så når nogen i virksomheden før i tiden snakkede om bæredygtighed, var det altid energi, snakken faldt på. Men den snak er begyndt at ændre sig, særligt efter at Jakob Steenild er kommet hjem med ny viden fra diplomuddannelsen i bæredygtig virksomhed.

”Jeg tror, man har været lidt naiv i forhold til, hvad bæredygtighed generelt er. Man kan ikke redde det hele på én type indsats, man skal kigge bredere og få det hele til at hænge sammen,” siger Jakob Steenild.

Læs mere om diplomuddannelsen i bæredygtig virksomhed

Uddannelsen satte gang i bæredygtige tiltag

Han har med uddannelsen i bagagen taget initiativ til, at alle ansatte i koncernen kommer på et dagskursus i
bæredygtighed. Han har også iværksat en mere intensiv indsats for affaldsgenanvendelse i hele organisationen og der er blevet udnævnt ambassadører i alle afdelinger.

”Vi har generelt fået fokus på målepunkter inden for bæredygtighed, og fra at man primært har fokuseret på energi, så har vi pludselig også øget vores fokus på målepunkter inden for for eksempel affaldsgenanvendelse, vandforbrug og trivsel. Det er jo en viden, jeg er delvist kommet med fra uddannelsen,” fortæller Jakob.

Brænder for at gøre en forskel

Han brænder for at være der, hvor han kan gøre en forskel og skabe forandring for Randers Tegl.

Uddannelsens kombination af teori og opgaver med afsæt i ægte problemstillinger har givet Jakob masser af viden til at hjælpe den mere end 100 år gamle familievirksomhed i en mere bæredygtig retning.

Jakob startede sin karriere som produktionsteknolog hos Randers Tegl for syv år siden. De seneste år har han som fabrikschef haft et ledelsesfokus, men med diplomuddannelsen i bæredygtig virksomhed har han løbende specialiseret sig indenfor bæredygtighed.

Kræver dyb indsigt i området for at skabe forandring

Han ser sit store kendskab til virksomheden sammen med uddannelsen som en fordel, når han fx skal vurdere produkters miljøpåvirkninger eller forklare sine ansatte, hvorfor det er nødvendigt at affaldssortere i 25 fraktioner.

”Du skal ud at argumentere over for nogle mennesker, som ikke har den samme forståelse for bæredygtighed. Det er også det, der gør det så komplekst, fordi du skal ind og påvirke nogle mennesker, som har siddet og arbejdet med et område i mange år, så du skal virkelig have styr på din argumentation for forandring, og det kræver, at du selv er i dybden med tingene,” siger Jakob.

Motiveret af undervisere og medstuderende

Han oplevede, at fagene på diplomuddannelsen i bæredygtig virksomhed motiverede ham til tage fat på endnu flere grønne tiltag, ikke mindst fordi underviserne brænder for området, og der er meget sparring.

”Jo mere du får med i bagagen, jo mere motivation får du. Jo mere du føler, du kan byde ind med, jo lettere er det at få sat skub i nogle aktiviteter.”

Der skal også være penge i det

Randers Tegl vil gerne være mere bæredygtige, men der skal også være penge i det. Heldigvis har fabrikschefen med sin nye diplomuddannelsen i bæredygtig virksomhed lært, hvordan han oversætter de grønne tiltag til tal på bundlinjen. 

”Folk tænker med det samme, at bæredygtighed kommer til at koste penge. Men jeg ved nu, at der er forskellige veje man kan kigge, så man kan se på, hvordan kan det give mening for alle bundlinjer,” siger Jakob.

”Det store spørgsmål jeg ofte gerne stiller er, hvordan man forventer virksomheden overlever i fremtiden, hvis ikke vi skubber vores forretning i en mere bæredygtig retning. Vil vi så fortsat være attraktive? For mig at se er der ikke noget alternativ,” siger Jakob.

Få inspiration

Bliv klogere på uddannelsens fag og opbygning. Eller book en gratis karrieresparring for at få afklaret hvilken kompetenceudvikling der passer til dig.

Bæredygtig virksomhed
Diplomuddannelse

Bæredygtig virksomhed

Enkeltfag og diplomuddannelse til dig, som vil lede og dokumentere den grønne omstilling og fremtidssikre virksomhedens - og din egen - konkurrenceevne.

Bæredygtig virksomhed
Book en times gratis karrieresparring

Book en times gratis karrieresparring

Få hjælp til at finde netop det efteruddannelses- eller kursusforløb, som passer til dig og dine karriereplaner.

Book en times gratis karrieresparring