Få økonomisk tilskud til efteruddannelse og kurser - se dine muligheder her

Læs her og bliv klogere på dine muligheder for at få økonomisk støtte eller tilskud til din efteruddannelse eller dit kursus.

Er du på udkig efter økonomisk støtte til en uddannelse for voksne? Og er du ansat i en virksomhed, som ikke finansierer din efteruddannelse? Så har du som enkeltperson andre muligheder.

Dette gælder også, hvis du er ledig på arbejdsmarkedet eller er selvstændig.

Inden for tilskud findes der forskellige modeller og former for at søge økonomisk tilskud og finansiering af efter- og videreuddannelse for voksne.

I denne guide kan du læse mere om udvalgte muligheder for at søge tilskud og finansiering til efteruddannelse.

Vi giver dig et overblik over:

Tilskud til efteruddannelse for medarbejdere

Herunder kan du se nogle af de mest anvendte tilskudsmuligheder for dig, der er ansat i en virksomhed.

Er du faglært eller ufaglært? Og er du i job?

Så kan du få dækket deltagerbetaling på akademi- og diplomuddannelser med op til 10.000 kr. pr. år. Ordningen gælder, så længe der er midler i den. Midlerne tildeles efter først-til-mølle princippet, så det er med at være hurtig. Fordelen ved omstillingsfonden er, at du ikke behøver involvere din virksomhed i forhold til betaling.

På Erhvervsakademi Aarhus er alle vores akademiuddannelser og diplomuddannelser godkendt til, at du kan søge omstillingsfondsmidler til forløbene.

Vi kan hjælpe med at søge om omstillingsfond-midlerne for dig. Det eneste du skal gøre er at sætte et flueben ved omstillingsfond-feltet ved betaling af faget samt indsende en tro- og loveerklæring.

Læs mere om omstillingsfonden og se om du lever op til kravene.

Er du ansat i en virksomhed, der har en overenskomst?

Det er uanset fx din uddannelsesbaggrund, job/stilling eller om du er faglært/ufaglært.

Så har du mulighed for, at søge tilskud til efteruddannelse gennem en kompetencefond. Hvilken fond, der er relevant for dig, afhænger af hvilken overenskomst du er omfattet af. De enkelte fonde har forskellige regler og yder forskellige former for tilskud, typisk til dækning af deltagerbetaling, transport og undervisningsmaterialer. Læs mere om kompetencefonde.

Herunder finder du en liste over nogle af de mest populære kompetencefonde:

Er du i tvivl om, hvilken overenskomst du er omfattet af, kan du spørge din chef, leder eller tillidsrepræsentant. Hvis du er omfattet over en overenskomst, vil det også fremgå på din ansættelseskontrakt.

Har din virksomhed ikke mulighed for at finansiere din efteruddannelse?

Så kan en løsning være, at få finansieret din efteruddannelse over en bruttolønsordning.

Er du i tvivl, om din virksomhed har sådan en ordning? Så spørg enten HR-afdelingen, tillidsrepræsentanten eller din nærmeste leder eller chef.

Hvis din arbejdsgiver har en bruttolønsordning, kan du få virksomheden til at betale uddannelsen mod at modregne udgiften i din bruttoløn. Det koster dermed ikke din arbejdsgiver noget, for du betaler selv, men med dine lønkroner før skat, hvilket oftest kan spare dig for det halve. En anden fordel er, at betalingen bliver delt op i mindre rater, så du betaler en mindre del pr. måned frem for at skulle betale hele beløbet på en gang.

Du skal dog være opmærksom på, at der er nogle betingelser, der skal være opfyldt, for at du kan få en bruttolønsordning. Dit lønbogholderi kender de skattemæssige betingelser for en bruttolønsordning, og ellers kan du læse mere om kravene for en bruttolønsordning her.

Tilskud til efteruddannelse for selvstændige

Er du selvstændig i din egen virksomhed, ejerleder, freelancer eller lignende?

Så har du mulighed for at søge om tilskud eller finansiering til din efteruddannelse.

Herunder giver vi dig nogle bud på tilskudsmuligheder.

Jobrettet uddannelsestilbud – for dig der er ledig

Er du ledig på arbejdsmarkedet? Og er på overførselsindkomst?

Så har du forskellige muligheder for at få godkendt gratis uddannelse. Med uddannelse kan du dygtiggøre og opkvalificere dig, og forbedre eller udvide dine job- og karrieremuligheder.

Dine muligheder for at få godkendt uddannelse, afhænger blandt andet af, om du er medlem af en a-kasse, om du tidligere har været ledig samt din uddannelsesbaggrund i forhold til, hvor lang en uddannelse du har.

Typer af uddannelsesforløb du kan få tildelt som ledig er fx 6 ugers jobrettet uddannelse, uddannelsesløft og opkvalificering.

Få et overblik over dine muligheder for uddannelse som ledig.

Har du ikke mulighed for at få tilskud?

Vil din virksomhed ikke betale for efteruddannelse? Eller ønsker du ikke, at virksomheden kender til, at du tager efteruddannelse fx hvis du ønsker et jobskifte, eller vil ind i en ny branche?

Så kan egenbetaling være en mulighed for dig. Her betaler du selv for din efteruddannelse og behøver ikke involvere din arbejdsgiver.

På Erhvervsakademi Aarhus kan du, på alle vores efteruddannelser og kurser, vælge privat betaling hvor fakturaen sendes til din digitale post. På de fleste af vores efteruddannelser er prisen inkl. forplejning alle dage på uddannelsesforløbet.

Brug for hjælp til at vælge efteruddannelse?

Uanset din uddannelsesbaggrund og erfaring – og hvad du drømmer om at bruge dine nye kompetencer til – så kan et erhvervsakademi hjælpe dig med at afklare dine muligheder og den fleksibilitet, der er i mange efteruddannelser.

Hvis du er i tvivl, så tag en uforpligtende snak med en karrierevejleder.

Dem, du møder på Erhvervsakademi Aarhus, er alle uddannede vejledere. De vejleder professionelt og uvildigt med udgangspunkt i dig og din situation.

Læs også