Søren Lyng Efteruddannelse Har Givet Sved På Panden Inspiration Og Nyt Netværk

Efteruddannelse gav Søren sved på panden, inspiration og nyt netværk

Efter 17 år uden efteruddannelse er Søren Lyng tilbage på skolebænken. Her har han fået sat sin praktiske salgserfaring ind i en teoretisk sammenhæng, som både har udfordret hans hoved og beriget hans hverdag

Egentligt opfatter 51-årige Søren Lyng sig mest som en kursus-type. En som sætter sig på en stol et par timer, lytter og siger tak for i dag.

Men da han for nylig mistede sit job efter 17 år i samme virksomhed, vågnede en gammel tanke om at tage en efteruddannelse.

”Jeg synes, at det var en god anledning til at gøre mig lidt lækker over for min næste arbejdsgiver. Og efter 17 år uden efteruddannelse følte jeg mig desuden lidt hægtet af i forhold til alle de termer, teorier og engelske ord, der er kommet ind i salgsverdenen de senere år,” siger Søren Lyng, der er uddannet i en sportsforretning, men gennem det meste af sin karriere har solgt erhvervstøj til forhandlere i hele landet som udkørende konsulent.

”Man kan have mange lommefilosofier om, hvordan man skal opføre sig, og hvad man skal sige i salgssituationen, men jeg savnede at få styr på værktøjskassen i dagligdagen ude ved forhandlerne,” tilføjer han.

Betaling via Omstillingsfonden

Derfor faldt valget på faget "strategisk salg", som han gennem en bekendt fik øje på kunne finansierers via Omstillingsfonden, der giver uddannelsesstøtte på op til 10.000 kr. pr. år til faglærte og ufaglærte.

Dermed var der ingen undskyldning for ikke at komme i gang – måske lige med undtagelse af, at det er 25 år siden, at Søren Lyng sidst sad på skolebænken.

”Jeg var noget spændt på, hvordan det skulle gå med sådan en gammel tosse som mig, hvis der sad en flok unge mennesker i klassen. Og så tænkte jeg også over, om det ville være for stor en mundfuld med alle de mange teorier, der er i undervisningen,” husker han.

Foran på erfaring - bagud på teori

Men han tog springet – og har på ingen måde fortrudt, selv om han er blevet udfordret.

For han havde aldrig terpet Maslows behovspyramide, SMP-modellen eller The Nested Approach, og selv om der viste sig at være både unge og ældre i klassen, så havde de alle taget fag før og var mere vant til at læse alle teorierne.

”Så jeg blev udfordret og var måske lidt stille i starten. Men efterhånden som vi diskuterede indholdet i undervisningen, og jeg fandt ud af, at den viden, jeg har i rygsækken, faktisk kunne kobles til teorierne og det, der står i bøgerne, så var jeg egentligt fuldt og helt på højde med de andre,” siger Søren Lyng og uddyber:

”Måske var jeg endda lidt foran på erfaring. Til gengæld har det været rigtigt lærerigt for mig at få nogle teoretiske redskaber til at strukturere min erfaring og mit daglige arbejde, så jeg pludselig kan se, hvad jeg skal reflektere mere over for at udføre mit job allerbedst,” siger han.

Klogere på et højere plan

Teorierne har nemlig gjort Søren Lyng i stand til at analysere sig frem til, hvilke kunder, det er bedst at gå til og på hvilken måde, det skal gøres. Og selv om han indimellem har bandet lidt over at skulle tygge sig igennem 18 siders teori-tekst til næste undervisningsgang, så har han sat mange streger i bøgerne ud for ting, han lige skal huske ude hos kunderne.

”Det gode ved det her er, at man bliver udfordret i sit hoved med noget, der i første omgang er meget abstrakt, men man bliver alligevel klogere på et højere plan. Og når man så har diskuteret det med de andre i klassen og kan overføre alle teorierne til praksis i hverdagen, så kan man lige pludselig mere end før, og det er super berigende,” siger Søren Lyng.

Nyt netværk

En anden stor gevinst har været at lære nogle andre mennesker at kende, som sidder i samme situation. Og at opdage, at man kan berige hinanden uanset alder og erfaring.

”Jeg har fået et nyt netværk af mennesker, som jeg ellers ikke ville have mødt, og det har været inspirerende at være en del af deres hverdag og arbejdsudfordringer. Det har været en kæmpe øjenåbner for mig at finde ud af, at man kan tage den samme teori og lave analyser på så forskellige ting som rejsebureauer, maskinforretninger og retursystemer. Det er fedt at vide, at ens viden kan bruges mange steder, og det giver virkelig noget at se, at det, man lærer på uddannelsen, kan bruges i så mange forskellige henseender,” siger Søren Lyng, der kort tid efter sin fritstilling fik nyt arbejde hos ID Identity, der er en af Europas største inden for corporate wear.

Ny tryghed med til nyt job

Her står det i hans ansættelseskontrakt, at han er forpligtet til at holde sig opdateret ift. den seneste udvikling, og derfor regner han heller ikke med, at det er sidste gang, han sætter sig på skolebænken.

”Jeg tager et fag ad gangen og ser, hvordan det går. Men jeg har fået mod på mere, for selv om mit hoved har været ved at eksplodere, så har det bare givet så meget at skille teorierne ad og samle dem til ny viden for mig, som jeg kan gå direkte ud og bruge i min hverdag,” siger Søren Lyng, som også kan tage en ny tryghed med sig i sit nye job.

”Det er lidt ligesom, hvis du ikke spiller golf og nogen snakker om, at de har lavet en birdie, og du ikke aner, hvad det er, så er man lidt sat af og ikke helt en del af samtalen på samme måde. Men når jeg fremover bliver udfordret af en forhandler, så ved jeg godt, hvad de snakker om, og det giver bare en kæmpe tryghed,” siger han.

Klar på det nye arbejdsliv

Det sværeste for Søren Lyng har faktisk været at tage selve beslutningen om at efteruddanne sig efter så mange års arbejdserfaring. At tro på, at han faktisk godt kan få noget ud af at tage en uddannelse og dygtiggøre sig, selv om han er 51 år.

”Nu skal det hele lige bundfælde sig, men at hoppe ud i det her har i hvert fald givet mig noget på moralen og lidt på selvtilliden, fordi jeg nu har fået mere styr på værktøjskassen. Jeg er gået glad hjem hver mandag aften, fordi jeg er blevet beriget og føler, at jeg har indhentet noget, som jeg har manglet i min hverdag og i min måde at arbejde på. Lidt groft kan man sige, at jeg har gået og sovet rent teoretisk i 17 år. Men ved at få pakket min nye viden ned i rygsækken sammen med min lange erfaring, føler jeg nu, at jeg er blevet opdateret til nutiden og er klar på det nye arbejdsliv.”

---

Søren Lyng er 51 år, uddannet i en sportsforretning og har i det meste af sin karriere solgt erhvervstøj til forhandlere som udkørende konsulent. Med mange års erhvervserfaring i bagagen - og en fyring oveni - satte Søren sig tilbage på skolebænken på faget "strategisk salg", som er den del af akademiuddannelsen i salg og markedsføring.

Går du også med tanker om et anderledes og rigere arbejdsliv?

Så gå på opdagelse i vores inspirationsunivers og se, hvilke muligheder efteruddannelse kan åbne for dig.

Få inspiration til din karriere her