Økonomer i Aarhus Kommune efteruddannes i bæredygtighed

De første 20 økonomer i Aarhus Kommune er i gang med efteruddannelse i bæredygtighed på Erhvervsakademi Aarhus.

Hvordan vurderer man klimabelastningen, når kommunen indkøber møbler, mad, bygger nyt og leverer serviceydelser?

På erhvervsakademiet er 20 økonomer i centrale funktioner i Aarhus Kommune i gang med at få indsigt i cirkulær økonomi, energiaftryk og grøn forretningsudvikling.

Det er nemlig ikke længere tilstrækkeligt at fokusere på den økonomiske bundlinje. Miljø og social ansvarlighed skal også inkluderes i regnestykket.

Fra at tænke i kroner og ører skal de ansatte lære også at tage klima, miljø og ressourcer med i deres beslutningsgrundlag.

Høje klimamål kræver viden om cirkulær økonomi

Kurset er kommet i stand på initiativ af kommunen som en del af deres strategiske indsats på området. Det fortæller Aarhus Kommunes økonomidirektør Peter Pedersen.

”Aarhus Kommune har høje mål om CO2-neutralitet og bæredygtighed, og hvis det skal lykkes, skal vi have vores ansatte til at tænke mere cirkulært i alle de sammenhænge, hvor vi træffer beslutninger. Det er denne efteruddannelse et første skridt på vejen til,” siger han.

Hvor grønne kan vi blive?

En af deltagerne på holdet er specialkonsulent Marianne Pedersen fra borgmesterens afdeling for budget og planlægning i Aarhus Kommune.

”Klima og bæredygtighed fylder utrolig meget på rådhuset og i kommunen. I Aarhus vil vi gerne gå forrest i den grønne omstilling. Et af vores mål er at være CO2-neutrale i 2030, og derfor har vi fuld fart på at efterleve det. Mine kollegaer og jeg skal være med til at drive udviklingen, og derfor er det vigtig med viden på området,” siger hun.

17 verdensmål og tredobbelte bundlinjer

Kursusforløbet har fire overskrifter: Forståelse for begrebet bæredygtighed og FN's 17 verdensmål,  værdikædeforståelse, cirkulær økonomi, de tre bundlinjer og partnerskaber.

Medarbejderne lærer fx at beregne CO2-effekter af forskellige beslutninger. De lærer, hvor data til energiregnskabet kommer fra og får forståelse for sammenhængen i kommunens energiaftryk som helhed, til de indirekte leverandører.

Undervisning forsinket pga. corona

Kurset varer fire undervisningsdage. Corona-situationen har forsinket første hold, der mangler en sidste undervisningsgang, men kommunen planlægger at uddanne flere medarbejdergrupper.

Erhvervsakademi Aarhus udbyder også en række kompetencegivende akademi- og diplomfag i bæredygtighed og ledelse af bæredygtighed.

Eksempelvis starter diplomfaget ’bæredygtig forretningsudvikling’ den 4. november 2020.

VVS-grossist videreuddanner ledere i bæredygtig forretningsforståelse

Også den danske vvs-grossist Brødrene Dahl har booket et helt virksomhedshold, der videreuddanner sig i bæredygtig forretningsforståelse på Erhvervsakademi Aarhus. 

Læs nyhed: VVS-grossist videreuddanner ledere i bæredygtig forretningsforståelse