Første akademiuddannede bilsælgere dimitterer til januar

Første hold på den brancherettede akademiuddannelse i salg og rådgivning, i daglig tale salgsrådgiveruddannelsen, dimitterer den 14. januar 2021.

Hos bilhuset Bayern AutoGroup er der ikke længere nogen kedelig ventetid for kunder, der har deres bil til service. Hvor kunderne tidligere sad i en sofa, drak kaffe og ventede, tilbydes de i dag en prøvetur i en bil. Og måske opstår behovet for et nyt køretøj.

Denne ændrede praksis med at aktivere kunderne allerede i venteværelset og give dem mulighed for at testkøre biler er et eksempel på, hvordan uddannelsesforløbet på Erhvervsakademi Aarhus har ændret arbejdsgange og resulteret i mersalg hos nogle af landets bilhuse.

Uddannelse skabt af bilbranchen

Kristian Køppen en af de ti første færdiguddannede af de i alt 40 studerende på akademiuddannelsen i salg og rådgivning, skabt af Erhvervsakademi Aarhus i samarbejde med Bilbranchen/DI og en række virksomheder i branchen.

”Jeg er afgjort blevet dygtigere til mit job og mit salg er øget siden jeg startede på uddannelsen,” konkluderer han.

Uddannelsen, der startede 1. februar 2018, er skræddersyet til sælgere i person-, varevogn- og lastbilbranchen.
Uddannelsen er den første og eneste af sin slags i landet. Den varer tre år og tages sideløbende med et fuldtidsjob.

Skaber mersalg

Kristian og nogle af hans medstuderende siger samstemmende, at uddannelsen har resulteret i mere succes på jobbet.

”Jeg har i dag en dybere indsigt i bilbranchen og en værdifuld viden om kundetyper. Jeg er blevet bedre til strategisk salg, planlægning og opfølgning. Derudover er min forretningsforståelse og økonomiske indsigt også blevet bedre,” fortæller den 25-årige salgskonsulent fra den landsdækkende bilforhandlerkæde Terminalen Aarhus.

Netværk med andre bilsælgere fra hele Danmark

22-årige Pelle Rønsholt Toft er HHX-student fra Vejle og arbejder som salgstrainee hos BMW-og MINI-forhandleren Bayern AutoGroup Kolding A/S.

”Jeg kommer ind, lærer noget teori på en enkelt dag og får det ud i praksis dagen efter,” fortæller han.

Det faglige er én ting. Det sociale vægtes også højt, tilføjer Pelle Rønsholt Toft.

”Netværket har betydet rigtig meget for mig. Jeg kender i dag en masse fagkolleger rundt omkring i hele landet, som jeg ikke havde haft mulighed for at lære at kende, hvis ikke jeg var startet på uddannelsen.”

Kan bruge læringen dagen efter

I undervisningslokalet på Erhvervsakademi Aarhus bliver de studerende undervist i alt lige fra kundetyper og salgspsykologi til billån, leasing, økonomistyring, datadrevet salg og markedsføring.

Undervejs er der også gæsteindlæg fra eksperter fra branchen. Den viden er guld værd for 26-årige Mikkel Mortensen, når han sælger Hyundai, Land Rover, Jaguar og andre biler hos Terminalen Premium i Aarhus.

”Det har været rigtig sjovt, spændende og lærerigt, ” siger Mikkel Mortensen og uddyber.

”Vi løser konkrete opgaver fra vores hverdag og får værktøjer, som vi kan prøve af i praksis dagen efter. Grundlaget for undervisningen er dagligdagen i branchen, og der er en god blanding af teori, oplæg, praktiske øvelser, refleksion og sparring i grupper. At det kun er en dag om ugen gør også, at man fint kan passe sit job ved siden af. Det er en god måde at lære på.”

Anbefaler uddannelsen til andre

Både Mikkel, Kristian og Pelle opfordrer andre til at tage uddannelsen.

”Vi kan helt klart anbefale denne uddannelse, hvis man er i bilbranchen og vil have mere sikkerhed i sin basisviden og blive mere kompetent til sit arbejde.”

Styrker salgstalenter

Stephan Sørensen er filialchef hos Bayern AutoGroup Aarhus. Selskabet bag er Danmarks tredjestørste bilimportør Nic. Christiansen Gruppen, der har været en af de oprindelige initiativtagere til deltidsuddannelsen.

Bayern AutoGroup har allerede deltagere med på flere hold og vil fremover tilbyde alle nye salgstrainees akademiuddannelsen.

”De elever, vi har afsted på uddannelsen, kommer ud med et helt andet og højere niveau end tidligere. De er noget hurtigere klar til salg og kan generere penge. Vi kan tydeligt mærke, at vores elever er blevet dygtigere og mere dedikerede. Jeg kan varmt anbefale andre bilhuse også at sende deres elever afsted på uddannelsen,” siger filialchef Stephan Sørensen fra Bayern AutoGroup Aarhus.

Nyt hold starter til januar

Der er stadig ledige pladser til det nye hold 4, som har kickoff den 20. januar 2021 på Gl. Vindinge ved Nyborg og første undervisningsdag den 27. januar 2021.

Tilmeldingen er åben og de første nye studerende har allerede meldt sig.

Faglærte og ufaglærte kan få meget af uddannelsen kvit og frit

Alle faglærte og ufaglærte uden en videregående uddannelse kan årligt søge Omstillingsfonden om kr. 10.000 i tilskud til dækning af deltagergebyret. Det betyder, at man kan få første semester uden omkostninger for hverken virksomheden eller deltageren.

Se i denne video (2:48) Kristian, Mikkel, Pelle og Stephan fortælle om udbyttet af uddannelsen: