Birgitte læser aftenfag for at forblive attraktiv på arbejdsmarkedet

Flere og flere erhvervsaktive voksne vender tilbage på skolebænken sent i arbejdslivet. Som fx chefsekretær Birgitte Høirup fra SEGES, der læser erhvervsøkonomi og projektledelse som aftenundervisning.

Et deltidsstudie på Erhvervsakademi Aarhus har givet 52-årige Birgitte Høirup fra Randers nye kompetencer og mere mod i tilværelsen.

Det er hun ikke ene om.

4.400 erhvervsaktive voksne er i øjeblikket i gang med at efter- og videreuddanne sig på Erhvervsakademi Aarhus.

Og tallet stiger.

300 flere studerende på et år

På et år fra foråret ’18 til foråret ’19 er antallet af voksen- og deltidsstuderende vokset med 15 procent, svarende til 300 flere studerende.

Årsagen er bl.a. krav om at følge med udviklingen på arbejdsmarkedet og en senere pensionsalder.

Masser af erhvervserfaring, men ikke nok indsigt

Brigitte Høirup har været i fast job i mere end halvdelen af sit 52-årige liv.

Først 23 år hos Krifa og de seneste fire år hos SEGES i Aarhus. Her står hun bl.a. for sekretærbetjening af afdelingslederen og medarbejderne i afdelingen for jura og skat.

Men trods masser af erhvervserfaring følte Birgitte Høirup, at hun manglede mere viden inden for økonomi og virksomhedsforståelse.

Tilbage til skolebænken

Derfor vendte randrusianeren sidste år tilbage til skolebænken, nemlig til Erhvervsakademi Aarhus, hvor hun læser erhvervsøkonomi og projektledelse som aftenundervisning.

”Det er en fornøjelse at mærke, at jeg kan følge med de unge," siger Birgitte til Århus Stiftstidende.

Læs Stiftens artikel: Det er jo ens eget ansvar at holde sig attraktiv på arbejdsmarkedet

Forstår chefen bedre

”Jeg kan tydeligt mærke, at efteruddannelsen giver mig flere muligheder både i huset, hvor jeg er ansat, og udenfor, hvis det skulle blive aktuelt. Og så er de meget tilfredsstillende, at undervisningen gør, at jeg bedre forstår, hvad mine kolleger og chefer gør og taler om i hverdagen.”

Kan passe jobbet imens

En aften om ugen tager Birgitte turen ind til Erhvervsakademi Aarhus for at deltage i undervisning. Hvis alt går vel kan hun om 2,5 år kunne skrive en titel som akademiøkonom på cv’et.

”Det passer mig fint med aftenundervisning, og min arbejdsgiver har dels betalt for undervisningen, dels været meget fleksibel i forhold til mine arbejdstider, siger Birgitte Høirup, der er ældste deltager på et mindre hold med 11 studerende.

”I begyndelsen var jeg lidt nervøs, men det viste sig at være ubegrundet. Det er en fornøjelse at mærke, at jeg kan følge med de unge. Alle deltagerne er i arbejde og kommer på kurset, fordi de gerne vil lære noget, og vi kan hjælpe og inspirere hinanden på kryds og tværs af alder og erfaring,” forklarer Birgitte.

Mod på at køre kværn igen

Som sidegevinst mærker Birgitte en øget selvtillid, efter hun har valgt at videreuddanne sig.

”Jeg mærker, at efteruddannelsen holder mig aktiv og giver mig energi, og den har faktisk også styrket mit mod på livet generelt. Jeg har tidligere kørt motorcykel, men jeg har ikke det gjort i mange år. Nu har jeg fået mod på at tage det op igen, og jeg har fået øjnene op for, at det aldrig er for sent at give sig selv nye udfordringer, siger Birgitte Høirup til Århus Stiftstidende og tilføjer.

”Jeg vil ikke sidde på bagsmækken og vente på at blive hægtet af. Jeg ser det som mit ansvar at tage hånd om mine kvalifikationer, for det er jo mig, det går ud over, hvis kvalifikationerne bliver forældede.”