Mads Vil Have Mest Muligt Ud Af Fødevarer

Mads vil have mest muligt ud af fødevarer

23-årige Mads Kløvdal fra Skæring læser på professionsbacheloruddannelsen i fødevareteknologi og applikation. Han drømmer om en fremtid som produktudvikler.

"Jeg går meget op i fødevarers holdbarhed, og hvordan man får mest muligt ud af dem," siger Mads.

I sin fritid er han en del af Wefood, der bekæmper madspild ved at sælge varer i overskud fra andre supermarkeder og give profitten til nødhjælpsarbejde. Konceptet er startet i København, og Mads hjælper med at åbne en afdeling i Aarhus.

Derfor var det for ham helt naturligt at vælge en uddannelse inden for fødevareproduktion.

"Uddannelsen er lige mig, fordi den bevæger sig i spændingsfeltet mellem fødevarer og teknologi. Det handler også om innovation af nye fødevarer, og hvordan produkterne kan leve op til forbrugernes stigende krav til sundhed og sikkerhed," siger han.

Læsebyrden er overskuelig

Professionsbacheloruddannelsen i fødevareteknologi og applikation har på alle områder overrasket Mads positivt.

"Mine forventninger er blevet indfriet. Det er federe, end jeg havde regnet med," fortæller Mads.

Og selv om uddannelsen endnu er ny, oplever han ikke de store startvanskeligheder.

"Tværtimod er det en fordel, at vi får lov til at være med til at præge uddannelsen sammen med underviserne," siger Mads.

Samtidig er der en god kobling mellem de tunge teoribøger og det praktiske arbejde.

"Underviserne er dygtige til at overføre den teoretiske viden til håndgribelige øvelser og undersøgelser. På forhånd var jeg nok lidt nervøs for, at der ville være meget læsning, men jeg er glad for, at det ikke er tilfældet. Læsebyrden er også overskuelig. Det har været afgørende," fortæller Mads.

Ekspert finder jordbærblade i oregano

Mads er især glad for den sensoriske del af uddannelsen, hvor man øver sig i at bruge sine sanser i akademiets laboratorier, køkkener og moderne produktionsanlæg.

"Det er smadderfedt at analysere form og tekstur i forskellige fødevarer og blive udsat for smagsindtryk. Fx går en af øvelserne ud på at bage en kage og derefter smage, om der er solsikkeolie eller rapsolie i dejen. Det er super spændende at være med til," siger Mads.

Hverdagen krydres med gæsteundervisere fra branchen og virksomhedsbesøg.

"Vi har haft besøg af en ekspert, som kan smage forskel på, om der er jordbærblade eller ej i oregano. Vi har også besøgt en kartoffelstivelsesfabrik," fortæller Mads.

Går efter praktik i udlandet

På 5. semester håber han at finde en praktikplads i udlandet.

"Der er gode muligheder, har jeg fået at vide. Og så giver det samtidig international erfaring til mit CV. Det sætter fødevarevirksomhederne herhjemme stor pris på. Hvor det skal være, ved jeg dog ikke, men Holland og Canada er oplagte muligheder," siger Mads.

Når han er færdig, er han dog ret sikker på, at han gerne vil arbejde som produktudvikler.