Marie Er Med Til At Sikre Lækre Og Sunde Fiskefrikadeller

Marie er med til at sikre lækre og sunde fiskefrikadeller

Straks Marie Thoft Rasmussen dimitterede som laborant, læste hun videre til professionsbachelor i fødevareteknologi. Uddannelsen sikrede hende drømmejob som kvalitetskoordinator hos Royal Greenland.

Som 23-årig var Marie Thoft Rasmussen nyuddannet laborant og nyansat på Nordjyllandsværket i Vodskov.

Men den videbegærlige nordjyde ville videre.

Derfor læste hun videre og blev på halvandet år professionsbachelor i fødevareteknologi

”Allerede mens jeg læste til laborant vidste, at jeg ville læse videre. Min plan var at arbejde i fødevarebranchen med kvalitetskontrol eller forarbejdning,” fortæller kvalitetskoordinator Marie Thoft Rasmussen, der bor i Nibe med mand og barn.

I praktik hos Royal Greenland

På uddannelsens 3. semester var Marie i praktik hos Royal Greenland. En procesudvikler fra virksomheden havde været på uddannelsen for at holde et oplæg og Marie opsøgte ham.

”Mangler I ikke en praktikant,” spurgte Marie procesudvikleren efter oplægget.

”Jov, det gør vi faktisk,” svarede procesudvikleren.

Således skaffede Marie sig en praktikplads i Grønlands største virksomhed og verdens største producent af koldtvandsrejer. Ovenikøbet en virksomhed med salgs- og administrationskontor i Svenstrup 15 kilometer fra Maries hjem.

”Det havde jeg ikke regnet med,” siger hun.

Afdækkede farveskift hos snekrabber og analyserede smagsprøver af torsk

Under sin praktik hjalp Marie produktudviklerne med at udføre, indsamle og efterbehandle data og besvarelser fra sensoriske bedømmelser i torsk.

Hun samlede også data og leverede indhold til et oplæg om, hvorfor snekrabber fra Grønland sommetider ændrer farve til blå, når de koges.

”Jeg kunne bruge alt det, jeg havde lært på mit studie direkte i praktikken,” fortæller Marie, der skrev bachelorprojekt om rejer i lage med færre e-numre.

Praktik åbnede døren til job

Praktikken førte til en fastansættelse efter endt uddannelse.

Marie søgte to ønskestillinger og fik tilbudt begge. Her var uddannelsesbeviset som professionsbachelor i fødevareteknologi et kæmpe plus.

”Det gjorde, at jeg turde at søge kvalitetsstillinger og fik mig foran i jobkøen. Det har helt sikkert gjort det nemmere for mig at få det her job,” siger hun.

Rådgiver fiskefabrikker og sikrer kvalitetskontrol i top

Som kvalitetskoordinator svarer Marie på reklamationer og rådgiver nogle af Royal Greenlands mange fabrikker og produktionsfaciliteter om kvalitets- og sikkerhedsspørgsmål.

Jobbet indebærer, at Marie et par gange om året rejser til Nordnorge til Royal Greenlands laksefabrik i Øksfjord for at hjælpe de ansatte med at svare på lovgivningsspørgsmål og rådgive omkring sikkerhed og kvalitet.

”Det mest spændende er at hjælpe fabrikkerne med deres interne audits,” fortæller Marie.

Med sine nu to uddannelser i hus har hun ingen planer om at læse videre lige foreløbig.

”Jeg er der nu, hvor jeg gerne vil være rent fagligt. Så nu vil jeg bare gerne arbejde og samle mere erfaring.”

Marie er glad for, at hun valgte at videreuddanne sig til professionsbachelor i fødevareteknologi

”Jeg er virkelig tilfreds med udbyttet. Vi havde nogle spændende fag som fx produktudvikling. Alle fagene er skræddersyet til, at man skal ud og arbejde med det i praksis. En del undervisere kom fra forskellige fødevarevirksomheder og det var virkelig et plus. Vi havde også meget mikrobiologi. Det gav mig en grundlæggende forståelse for, hvor kompleks fremstilling af mad er,” siger Marie og konkluderer.

”Den her uddannelse er virkelig oplagt, hvis man vil arbejde med kvalitetskontrol i fødevarebranchen.”