Kristina og Cæcilie vil have indflydelse på fremtidens teknologi
Kristina Ivanova og Cæcilie Johansen ønsker at være en del af næste generation af it-teknologer, der har en aktiv indflydelse på fremtidens teknologi.
It-teknologernes lokale i kælderen under Erhvervsakademi Aarhus er en legeplads af ledninger og elektronik-komponenter, lego-robotter og loddeapparater. De unge taler lavmælt, mens de løser opgaver ved printplader og skærme.
27-årige Kristina (tv) og 25-årige Cæcilie (th) læser på første år af it-teknolog-uddannelsen. Ingen af dem var betænkelige over at vælge et fag, som nogen opfatter som et mandefag.
”I det daglige tænker vi ikke over, at vi som piger er i mindretal. Det handler mere om at have det sjovt og lære noget – ikke, om vi er hun- eller hankøn,” fortæller Cæcilie og Kristina.
Læs mere om uddannelsen til it-teknolog
Havde ikke programmeret før
Både Kristina og Cæcilie er kommet til it-faget uden at have arbejdet med det før. Og i modsætning til mange af deres medstuderende havde de hverken rodet med computere eller siddet og kodet hjemme på børneværelset.
”Man kan altså godt være med, selvom man ikke er særlig computeragtig eller har programmeret før,” siger Cæcilie.
”Uddannelsen er for alle, også begyndere,” understreger Kristina.
Lærte uddannelsen at kende til Studiepraktik
At Kristina og Cæcilie valgte et it-studie var rimelig tilfældigt. Cæcilie læste først japanstudier på universitetet, men et år henne droppede hun ud. Det var ikke hende. I stedet tog hun i studiepraktik på Erhvervsakademi Aarhus - og var solgt med det samme.
”I skolen var jeg meget boglig og god til sport. Jeg har altid været fascineret af at opfinde ting og vide, hvordan ting fungerer. Denne skabertrang kan jeg i høj grad bruge indenfor it,” fortæller Cæcilie.
Kristina havde taget en bachelor i geologi, men følte sig ikke på rette hylde. Via sin søster og kæreste, som begge læste en it-uddannelse på Erhvervsakademi Aarhus, hørte hun om it-teknolog og blev opfordret til at søge ind.
”Jeg tænkte, at det med it kunne jeg da ikke finde ud af. Men man behøver ikke have erfaring med at programmere, for at blive dygtig til it. Jeg kan fint følge med i undervisningen og løser opgaver på niveau med dem, der har siddet foran en skærm hele livet,” pointerer Kristina.
It handler ikke kun om tal og koder
Succesoplevelser har pigerne haft flere af, efter at de er begyndt på studiet.
”Følelsen man får, når man begynder at forstå, hvordan computere og web-servere er opbygget, og hvordan netværk og systemer fungerer, er meget tilfredsstillende,” siger de samstemmende.
”It handler ikke kun om tal og koder. Det er også en kreativt fag, hvor det handler om at skabe noget, som gør en forskel for andre mennesker. Faget er super spændende, fordi kreativitet går hånd i hånd med logisk tænkning.”
Livet ved siden af studiet
Mange af de it-studerende gamer i deres fritid. Og Cæcilie og Kristina elsker også at game. Men de holder også af at fordybe sig i Science Fiction og Fantasy-bøger og spille brætspil. Eller træne i fitnesscentret.
Og når studiet ikke tilfredsstiller deres sult efter viden, så læser de fagartikler og lytter til podcasts om fx hacking.
”Det er super spændende at følge med i alle de nye it-trends og teknologier fx IoT, selvkørende biler og AI,” siger Cæcilie.
Vil finde på kreative løsninger for samfundet
Både Kristina og Cæcilie er begyndt at tænke på de jobtilbud, de kommer ud til på den anden side af uddannelsen. Begge ved, at it-sikkerhed og it i det hele taget er et fag, hvor der vil mangle arbejdskraft i fremtiden. Så de frygter ikke at blive arbejdsløse.
”It er på mange måder det vilde vest. Der er så meget at udvikle på. Særligt også i forhold til miljøet. Tag fx serverfarme, der udleder meget varme, som ikke udnyttes,” fortæller Cæcilie, der gerne vil arbejde med produktudvikling i et stort firma som fx Cisco eller Terma.
”Min drøm er at arbejde med AI. Jeg elsker tanken om, at jeg er med til at skabe fremtiden og finde på meningsfulde, digitale løsninger på samfundsproblemer.”
Kristina vil gerne arbejde med komplekse netværksløsninger evt. som netværksadministrator i en stor virksomhed.
”Det vil være megacool en dag at blive den person, der tager sig af it-trusler og forhindrer hackerangreb.”