Kristina og Cæcilie kombinerer hardcore it-kompetencer med girlpower

Kristina Ivanova og Cæcilie Johansen ønsker at være en del af næste generation af it-teknologer, der har en aktiv indflydelse på fremtidens teknologi. De opfordrer flere kvinder til også at vælge en fremtidssikret it-uddannelse.

It-teknologernes klasselokale i kælderen under Erhvervsakademi Aarhus er en legeplads af ledninger og elektronik-komponenter, lego-robotter og loddeapparater. De unge taler lavmælt, mens de løser opgaver ved printplader og skærme.

27-årige Kristina (tv) og 25-årige Cæcilie (th) læser på første år til it-teknolog, og er de eneste to kvinder på deres årgang. Ingen af dem var betænkelige over at vælge et fag, som nogle opfatter som et mandefag.

”I det daglige tænker vi ikke over, at vi som piger er i mindretal. Det handler mere om at have det sjovt og lære noget – ikke, om vi er hun- eller hankøn,” fortæller danske Cæcilie Johansen og bulgarske Kristina Ivanova.

Fik sent øjne op for it

Både Kristina og Cæcilie er kommet til it-faget uden at have arbejdet med det før. Og i modsætning til mange af deres medstuderende havde de hverken rodet med computere eller siddet og kodet hjemme på børneværelset.

”Man kan altså godt være med, selvom man ikke er særlig computeragtig eller har programmeret før,” siger Cæcilie.

”Uddannelsen er for alle, også begyndere,” understreger Kristina.

Tilfældigt studievalg

At Kristina og Cæcilie valgte et it-studie var rimelig tilfældigt. Cæcilie læste først japanstudier på universitetet, men et år henne droppede hun ud. Det var ikke hende. I stedet tog hun i studiepraktik på Erhvervsakademi Aarhus, og var solgt med det samme.

”Der, hvor jeg kommer fra, er it og piger ikke noget man gør. I skolen var jeg meget boglig og god til sport. Jeg har altid været fascineret af at opfinde ting og vide, hvordan ting fungerer. Denne skabertrang kan jeg i høj grad bruge indenfor it,” fortæller Cæcilie.

Bachelorgrad fra universitetet

Kristina havde taget en bachelorgrad i geologi, men følte sig ikke på rette hylde. Via sin søster og kæreste, som begge læste it på Erhvervsakademi Aarhus, hørte hun om it-teknolog og blev opfordret til at søge ind.

”Til at starte med tænkte jeg, at det med it kunne jeg da ikke finde ud af. Men man behøver ikke have erfaring med at programmere, for at blive dygtig til it. Jeg kan fint følge med i undervisningen og løser opgaver på niveau med dem, der har siddet foran en skærm hele livet,” pointerer Kristina.

Hende, der fikser computer og netværk

Succesoplevelser har pigerne haft flere af, efter at de er begyndt på studiet.

”Følelsen man får, når man begynder at forstå, hvordan computere og web-servere er opbygget, og hvordan netværk og systemer fungerer, er meget tilfredsstillende,” siger de samstemmende.

Cæcilie fortæller, hvordan hun i dag er blevet hele familiens computerekspert og bliver ringet op af svigerforældrene, der spørger, om hun kan sikre deres netværk og ordne pc. Og hvordan hun kan få trang til at åbne og kigge ind i styresystemerne på de store infoskærme, der hænger på fx sygehuse og banegårde, for at se, hvordan de er bygget op.

”It handler ikke kun om tal og koder. Det er også en kreativt fag, hvor det handler om at skabe noget, som gør en forskel for andre mennesker. Faget er super spændende, fordi kreativitet går hånd i hånd med logisk tænkning.”

Livet ved siden af studiet

Mange af de it-studerende gamer i deres fritid. Også Cæcilie og Kristina elsker at spille pc-games og Xbox. Men de holder også af at fordybe sig i Science Fiction og Fantasy-bøger og spille brætspil. Eller træne i fitnesscentret.

”For mange er studiet deres hobby. Det er det ikke for os. Vi er meget opmærksomme på også at have et offline-liv ved siden af.”

Finde på kreative løsninger for samfundet

Både Kristina og Cæcilie er begyndt at tænke på de jobtilbud, de kommer ud til på den anden side af uddannelsen. Begge ved, at it-sikkerhed og it i det hele taget er et fag, hvor der vil mangle arbejdskraft i fremtiden. Så de frygter ikke at blive arbejdsløse.

”It er på mange måder det vilde vest. Der er så meget at udvikle på. Særligt også i forhold til miljøet. Tag fx serverfarme, der udleder meget varme, som ikke udnyttes,” fortæller Cæcilie, der gerne vil arbejde med produktudvikling i et stort firma som fx Cisco eller Terma.

”Min drøm er at arbejde med AI (Artificial Intelligence). Jeg elsker tanken om, at jeg er med til at skabe fremtiden og finde på meningsfulde, digitale løsninger på samfundsproblemer.”

Kristina vil gerne arbejde med komplekse netværksløsninger evt. som netværksadministrator i en stor virksomhed.

”Det vil være megacool en dag at blive den person, der tager sig af it-trusler og forhindrer hackerangreb.”

Up to date

Begejstringen for it er tydelig at mærke hos pigerne. Studiet tilfredsstiller ikke altid deres sult efter viden. Så i deres fritid læser de fagartikler og lytter til podcasts om hacking.

”Det er super spændende at følge med i alle de nye it-trends og teknologier; Internet of Things, selvkørende biler, kunstig intelligens,” siger Cæcilie.

”Jeg har altid været nysgerrig omkring, hvordan verdens mange netværk og elektronik fungerer. Derfor kan jeg hjemme finde på at underholde mig selv med at fjerne og reinstallere forskellige operativsystemer og justere min computers hardware,” fortæller Kristina.

Mangel på arbejdskraft

Det har i mange år været et tilbageværende mantra i både erhvervsliv og uddannelsessektoren, at it-branchen mangler alarmerende mange hænder. EU har anslået, at der i 2020 vil mangle 800.000 programmører.

Herhjemme viser en analyse fra Erhvervsstyrelsen, at der i 2030 kan mangle 19.000 it-specialister, og her kan flere it-uddannede kvinder være med til at løse problemet. Så at vælge en it-uddannelse har ikke bare en stor jobsikkerhed, men er også en vigtig brik i udformningen af fremtidens samfund, lyder budskabet fra de to.

”Vi er stolte over, at vi er unikke spillere indenfor dette felt. Vi bringer noget andet ind, som mangler. It-verdenen mangler kvinder. Teknologien har brug for kvinder og deres perspektiv. Men vi fornemmer, at der er noget under udvikling, og at flere kvinder er begyndt at få øjnene op for it.”