Svend Og Bjørn Udvikler Klimavenlig Hestebønne Som Alternativ Til Soja

Svend og Bjørn udvikler klimavenlig hestebønne som dansk alternativ til soja

Forskere fra Erhvervsakademi Aarhus er gået på jagt efter en tørketolerant og proteinrig hestebønne.

De sidste tre år har man på Erhvervsakademi Aarhus forsket i bælgplanters potentiale som en velsmagende proteinkilde.

Det arbejde har nu resulteret i, at akademiet er blevet samarbejdspartner i et nyt, stort projekt, der handler om at finde et klimavenligt alternativ til soja som proteinfoder til fisk, fjerkræ, køer og grise.

Projektet er det største i akademiets historie indenfor fødevare- og laboratorieområdet.

15 mio. kr. stor bevilling

Med en bevilling på 15 mio. kr. fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) – der hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri – vil danske forskere og forædlere sammen udvikle nye hestebønnesorter, så de matcher sojaskrå.

Sådan lyder ambitionen for det nye projekt, kaldet IMFABA. Projektet udføres i et partnerskab mellem Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, Nordic Seed, Sejet Planteforædling og Forskning- og innovationsafdelingen på Erhvervsakademi Aarhus.

Læs artikel: Hestebønner skal forædles som dansk alternativ til soja

Tro på, at det lykkes

Bjørn Petrat-Melin og Svend Secher Dam, begge adjunkter på Erhvervsakademi Aarhus, håber sammen med deres kolleger i projektet at kunne forædle sig frem til en mere tørketolerant, letfordøjelig og proteinrig hestebønne.

”Hvis vi skal kunne overbevise landmanden om, at det kan være en god ide at dyrke hestebønner, så kræver det, at vi sætter turbo på for at udvikle sorter med endnu bedre udbyttestabilitet og proteinindhold, og det har vi en stor tro på, at vi kan,” siger Svend Secher Dam.

Bælgplanter som velsmagende alternativ til kød

Forædlingsarbejdet i IMFABA drejer sig først og fremmest om hestebønner til foder. Men bønnerne har også potentiale som fødevareingrediens i plantefars, mener forskerne fra Erhvervsakademi Aarhus.

Her har man derfor, for egne forskningsmidler og længe inden bælgplanter kom på Fødevarestyrelsens hitliste over kostråd, arbejdet med at afdække bælgplanters kvalitet og egenskaber som råvare og ingrediens i netop fødevarer.

”Det her projekt fokuserer på foder, men vi har i flere år arbejdet på at opbygge viden om bælgplanter som velsmagende køderstatninger. Bælgplanter er for alvor kommet på alles læber i en tid, hvor plantebaserede kødalternativer indtager kølediske i stor stil. Derfor er vi meget glade for at kunne bidrage med viden om dette højaktuelle emne,” siger Bjørn Petrat-Melin.

Læs om projektet: Bønner på bordet – bælgplanter i fødevarer.