Ny uddannelse skal hjælpe vandsektor med at forløse supermagtpotentiale
Vandsektoren efterspørger sælgere og rådgivere med forstand på forretning og vandteknologi. Derfor lancerer Erhvervsakademi Aarhus – som de første i Danmark - en ny professionsbacheloruddannelse i business og vandteknologi med studiestart til august 2023.
24-årige Rasmus Grønnegård-Rexen fra Kolding vil gerne bruge sine evner inden for salg og markedsføring til at sikre rent drikkevand og løse de globale vandudfordringer. Derfor har han søgt optagelse på akademiets nye uddannelse i business og vandteknologi.
”Jeg vil gerne arbejde med grøn omstilling og overvejede ingeniør, men opdagede så denne nye uddannelse,” siger Rasmus.
Ajla vil arbejde med klimatilpasning
Også Ajla Holm Nielsen fra Aarhus håber efter sommerferien at kunne begynde på professionsbachelor i business og vandteknologi, der er den første af sin slags i Danmark.
”Denne uddannelse kan åbne en verden indenfor det, jeg interesserer mig for. Jeg vil gerne bidrage til at sikre vores drikkevand og arbejde med klimatilpasning,” siger Ajla, der er tidligere uddannet salgsassistent og rådgiver.
Verden efterspørger grønne, danske vandløsninger
Toneangivende vandvirksomheder som bl.a. AVK og Aarhus Vand har arbejdet sammen med Erhvervsakademi Aarhus om uddannelsen fra idé til ministeriel godkendelse.
"Uddannelsen er et supergodt initiativ. Danmark har noget af den ypperste knowhow indenfor distribution og behandling af vand. Verden efterspørger grønne, danske vandløsninger og dermed også arbejdskraft. Aarhus har i forvejen et videnstungt og professionelt innovationsmiljø omkring vand, så det er oplagt at placere uddannelsen lige netop her,” siger administrerende direktør Lars Schrøder fra Aarhus Vand.
Brug for de nye bachelorer hjemme og i udlandet
Hos AVK, en af verdens førende ventilproducenter til bl.a. vand- og spildevandsbehandling, har topchef Michael Ramlau-Hansen i årevis efterspurgt en uddannelse til netop vandbranchen.
”Den danske vandindustri har teknologier og produkter, som kan være med til at gøre en forskel i verden. Derfor er det hamrende vigtigt, at vi får unge mennesker til at interessere sig for noget så sindssygt vigtigt som vand. Unge, som forstår forretningen i vand og vil være med til at udvikle sektoren. Alle virksomheder, der leverer ind til vandinfrastrukturen, har brug for disse nye professionsbachelorer. Det kan fx være ambassader ude i verden og vandforsyninger herhjemme,” siger Michael Ramlau-Hansen, ansvarlig for Public Affairs & globale partnerskaber i AVK.
Uddannelse bidrager til, at danske vandløsninger udvikles og afsættes globalt
Også hos DI Vand er branchechef Mads Helleberg Dorff begejstret for den nye uddannelse. Ifølge brancheorganisationen er danske vandvirksomheder blandt verdens bedste til vandteknologi. Når det gælder patenter og eksport af vandteknologi pr. indbygger er Danmark europamester.
”Danmark har supermagtpotentiale på vandområdet, men det kræver investeringer, hårdt arbejde og kloge nye hoveder. Uddannelsen i Aarhus kan understøtte virksomheders og myndigheders behov for dimittender, der med fokus på vand kan kombinere faglighed og kommercielle interesser. Herved bidrager uddannelsen til, at danske vandløsninger fortsat udvikles og afsættes globalt,” siger branchechef for DI Vand Mads Helleberg Dorff.
Uddannelse i Danmarks epicenter for vandteknologi
Erhvervsakademi Aarhus uddanner i forvejen fx miljøteknologer og professionsbachelorer i international handel og markedsføring. Dermed kan de nye studerende trække på husets stærke faglige miljø inden for både det vandtekniske og det merkantile.
Uddannelsen er placeret i Hasselager i innovationsdistriktet for vandteknologi, The Spring, Danmarks svar på Silicon Valley indenfor vand.
De første studerende kan begynde på uddannelsen efter sommerferien, og det er planen at optage mellem 30-40 om året.
Ansøgningsfrist 5. juli
Der er ansøgningsfrist via kvote 1 den 5. juli 2023 på optagelse.dk.
Læs om den nye 3,5-årige professionsbacheloruddannelse i business og vandteknologi.