Fra Gartner Til Jordbrugsteknolog For At Arbejde Med Grøn Omstilling

Fra gartner til jordbrugsteknolog for at arbejde med grøn omstilling

Godt jobmarked indenfor bl.a. grøn omstilling venter de 113 jordbrugsteknologer, der havde studiestart forrige uge.

20-årige Cassandra Felicia Rasmussen (billedet) vidste, at hun ville læse videre til jordbrugsteknolog med speciale i natur og miljø allerede mens hun stadig var i gang med en faglært uddannelse som plantecentergartner.

Optaget af grøn omstilling

I slutningen af august havde Cassandra første studiedag sammen med 112 andre nye jordbrugsteknologstuderende på Erhvervsakademi Aarhus.

”Det er det, jeg vil,” siger Cassandra om sit nye studie, som på to år gør hende klar til et job som fx rådgiver indenfor klimatilpasning.

”Den grønne omstilling optaget mig meget,” understreger hun.

Ville videreuddanne sig inden svendebrev var i hus

Tidligere på sommeren dimitterede Cassandra fra en 3,5-årig uddannelse som havecentergartner fra JordbrugetsUddannelsescenter i Beder og med elevplads hos et havecenter i Holstebro.

Allerede inden svendebrevet var i hus, søgte Cassandra ind på Erhvervsakademi Aarhus.

”En videregående uddannelse som jordbrugsteknolog åbner flere jobmuligheder for mig,” forklarer Cassandra.

Syv ud af ti læser i Aarhus

På landsplan er 168 nye jordbrugsteknologstuderende netop startet i Odense, Slagelse og Aarhus. Syv ud af ti læser i Aarhus, som udbyder hele ni specialeretninger.

Størstedelen af de studerende kommer med en EUX eller anden studenterbaggrund. Der er også en del studerende med faglært baggrund og nogle med flere års praktisk erfaring fra landbruget.

Uddannelseschef: Godt for branchen

Foruden de 113 nye jordbrugsteknologstuderende er 32 netop startet på den halvanden-årige professionsbacheloruddannelse i jordbrug og 21 på professionsbachelor i urban landskabsingeniør.

”Der er brug for unge mennesker med en videregående uddannelse i dansk landbrug og følgeerhvervene. Der er generationsskifte både i landbrugsrådgivningen og i primærerhvervet, og vi oplever meget stor efterspørgsel på vores dimittender. Derfor er det glædeligt, at de unge mennesker har øje for de spændende karrieremuligheder, som uddannelsen skaber – fx skal mange af dimittenderne ud og være omdrejningspunkt for den grønne omstilling,” siger uddannelseschef Lars Villemoes.

JID: Lav ledighed og gode jobs

Også hos jordbrugsteknologernes faglige organisation, JID, der organiserer 1.200 teknologer i Danmark, følger man med i optagstallene. Mange teknologer er nemlig på vej på pension i disse år og efterlader et behov for nye.

”Der er i øjeblikket lav ledighed og rigtig gode beskæftigelsesmuligheder for jordbrugsteknologer i landbrugssektoren og i den offentlige sektor, med fx miljøgodkendelser og grøn omstilling,” siger JID-formand Uffe Pilegaard Larsen.

Om optaget

I år er der på landsplan optaget 168 studerende på jordbrugsteknologuddannelserne i Odense, Slagelse og Aarhus. Syv ud af ti læser i Aarhus, hvor der udbydes hele ni specialeretninger.

Uddannelsessted

Antal ansøgere og optagne

Erhvervsakademi Aarhus

153 ansøgere, optaget 113

Zealand, Erhvervsakademi Sjælland, Slagelse

56 ansøgere, optaget 32 

UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Odense

45 ansøgere, optaget 23