Sådan Fik Astrid Tid Til At Videreuddanne Sig Portræt

Sådan fik Astrid tid til at videreuddanne sig

Astrid Sørensen balancerer fuldtidsjob, deltidsstudie og hverdag som småbørnsmor. ”At der har været støtte og opbakning både fra mine arbejdsgivere og fra hjemmefronten har været altafgørende for mig,” siger hun.

Kan det hænge sammen med familielivet? Hvordan ved jeg, det er det rigtige? Kan jeg stadig slå til på jobbet? 

Sådanne spørgsmål stillede Astrid Sørensen sig selv, inden hun som 33-årig småbørnsmor og fuldtidsarbejdende ingeniør valgte at videreuddanne sig og skifte spor.

”Vi havde mange lange snakke derhjemme om, hvilken vej, jeg skulle vælge, hvad det ville have af betydning for vores økonomi og hvordan vi skulle få det til at hænge sammen tidsmæssigt. Jeg har aldrig tvivlet på opbakningen på hjemmefronten, men var da spændt på, hvad min chef ville sige til, at jeg ville til at læse noget så fjernt fra min ingeniørfaglige baggrund,” siger Astrid Sørensen, der bor i Skæring nord for Aarhus med sin kæreste og deres to sønner på seks og fire år og arbejder som HR-konsulent i Djurslands Bank.

Fra ingeniør til HR-konsulent

Før var Astrid konstruktionsingeniør hos NIRAS og arbejdede med projektering og beregning af store boligbyggerier, p-kældre og firmadomiciler. På papiret et ideelt job; god chef, søde kolleger, pæn løn, jobgaranti.

”Det var ikke det rigtige job for mig længere. Der var for meget skrivebordsarbejde,” fortæller Astrid, der de sidste to år har læst på deltid sideløbende med sit job.

Hun har taget et fag hvert halve år uden pauser og mangler nu blot et enkelt fag og sit afgangsprojekt, inden hun kan føje en hel akademiuddannelse i HR til cv’et.

”Der har været nok at se til. Men i det samlede regnskab står der plus på den mentale konto,” siger hun med et smil.

Jeg siger til mig selv: ’I aften, når ungerne er lagt i seng, skal jeg læse’

Nogle bruger aftener på at se Netflix, andre læser. Fagbøger har Astrid læst mange af på det seneste. En til to hverdagsaftener om ugen bruger Astrid på at studere og forberede sig til undervisningen.

”Jeg siger til mig selv: I aften, når ungerne er lagt i seng, skal jeg læse. Nogle aftener har jeg da lige skullet tage mig sammen, men når jeg først kommer i gang, bliver jeg heldigvis ofte grebet af det, fordi det jo heldigvis er megaspændende,” fortæller hun.

Ønsket om at skifte fag fra ingeniør til HR-professionel har motiveret Astrid til aften efter aften at holde snuden i sporet og åbne bøgerne.

Sådan får Astrid tid til det hele

Bekymringen om, hvordan hun skulle få tid til at efteruddanne sig sideløbende med et ingeniørjob og familieliv manede Astrid hurtigt til jorden med god planlægning og opbakning fra kæresten og chefen.

”Noget af det allervigtigste har været at have min base hjemme på plads,” siger hun og uddyber:

”Der er flere forhold, der skal være på plads. For der første er det afgørende, at undervisningen foregår i arbejdstiden. Dernæst er det afgørende, at min arbejdsplads giver mig fri til at studere den ene dag hver anden uge, hvor der er undervisning. For mig har det også været afgørende, at min kæreste har bakket op om mit projekt og at vi har hjulpet hinanden med at få kabalen til at gå op derhjemme. Han har et fleksibelt job, hvor han i høj grad kan tilpasse sine arbejdstider efter, hvad der er behov for derhjemme, og så er han sød til at tage drengene med ud af huset engang imellem, så jeg kan få ro til at studere og fordybe mig i eksamensskrivningen.” 

Hver anden uge har Astrid været på Erhvervsakademi Aarhus for at deltage i undervisning.

”At undervisningen er tilrettelagt i dagtimerne, er supergodt, for på den måde går der ikke tid væk fra familien,” tilføjer hun.

Droppet korsang

Tidligere gik Astrid til korsang en aften om ugen. Det har hun droppet i en periode for at få tid til at studere.

”Det er klart, at der er nogle ting, man må prioritere fra, når man efteruddanner sig,” siger hun og tilføjer:

”Lige nu prioriterer jeg min arbejdsglæde, som trods alt også er en rigtig stor del af min hverdag. Og det kræver lige nu lidt ekstra i form at studiet. Dét giver mig også rigtig meget.”

Uddannelse bragte Astrid foran i jobkøen

Efter ni år som ingeniør startede Astrid halvvejs henne i sit uddannelsesforløb som HR-konsulent i en helt ny branche. Jobbet fik hun foran 88 andre ansøgere. Så i dag er regneopgaver af tonstunge betonelementer byttet ud med varierende HR-opgaver hos Djurslands Bank på torvet i Grenaa.

”Akademiuddannelsen var min adgangsbillet,” siger hun.

Mærk efter – er du der hvor du gerne vil være?

At skifte arbejdsplads, fag og branche kræver en indsats, både personligt og fagligt, men Astrid opfordrer andre til at gøre det samme, hvis deres job ikke føles godt.

”For mig er det vigtigt at stoppe op en gang imellem og mærke efter, om man er der, hvor man gerne vil være, og undersøge, hvad man selv kan gøre, for at det bliver godt. I mit tilfælde krævede det den helt store tur med en efteruddannelse og et sporskifte. I dag har jeg et job med stor arbejdsglæde og det smitter af på familielivet. Efteruddannelsen har gjort det muligt for mig at arbejde med det, jeg brænder for. Derfor føler jeg mig både som en bedre mor og en bedre kæreste, fordi jeg nu trives med det, jeg laver,” slutter Astrid Sørensen.

---

Astrid Sørensen er uddannet forretningsingeniør og har tidligere arbejdet som tegnestueleder og konstruktionsingeniør hos Perstrup Beton Industri i Kolind. Derefter arbejdede Astrid i mere end seks år som konstruktionsingeniør og ressourcekoordinator hos NIRAS i Aarhus. Arbejder som HR-konsulent hos Djurslands Bank i Grenaa og læser en akademiuddannelse i HR på Erhvervsakademi Aarhus.

Går du også med tanker om et anderledes og rigere arbejdsliv?

Så gå på opdagelse i vores inspirationsunivers og se, hvilke muligheder efteruddannelse kan åbne for dig.

Få inspiration til din karriere her