5 råd: Sådan klarer du eksamen på din efteruddannelse
Gør det dig usikker, at du skal til eksamen som en del af din efteruddannelse på Erhvervsakademi Aarhus? Så få ro på med guiden her.
Det er sikkert længe siden, du har siddet ved ’det grønne bord’. Og måske har du ikke de bedste minder fra sidst, du skulle præstere i en eksamenssituation.
Få 5 råd her og opdag, hvorfor også du kan klare en eksamen på din efteruddannelse.
Råd 1: Undervisningen gør dig klar til eksamen
I undervisningen bliver du klædt på til, at eksamen er den naturlige afslutning på forløbet. Du får de formelle krav til eksamen og en grundig introduktion til, hvordan netop din eksamen kommer til at foregå.
Undervisningen hos os er hands-on læring – koblet med den nyeste teori. Du arbejder med cases og udfordringer fra din egen hverdag. Og det vigtige er, hvordan du kan sætte din nye viden i spil i netop dit job og arbejdsliv.
Det er det, du skal vise til eksamen: Hvordan du kan anvende det, du har lært, til at løse konkrete udfordringer på jobbet anderledes – og hvordan dine nye kompetencer kan supplere den faglighed og erhvervserfaring, du allerede har. Så langt hen ad vejen er du eksperten til eksamen. Du kender din organisation, dine opgaver og din karriere bedst.
Når du – i både undervisningen og til eksamen – anvender din nye viden på kendte, konkrete cases, så sætter nye teorier, modeller og begreber sig bedre fast og bliver til reelle kompetencer. Du bliver dygtigere – samtidig med, du får løst faktiske opgaver på jobbet klogere.
Måske har du allerede en ide til en eksamens-case, du kan arbejde med?
Råd 2: Eksamen giver formelle kompetencer og løfter dit uddannelsesniveau
Alle vores efteruddannelser er en del af det danske, statsgodkendte uddannelsessystem. Alle vores fag giver ECTS-point, du kan bygge en hel ny uddannelse med. Hos os får du formelle kompetencer og løfter reelt dit uddannelsesniveau. Det betyder fx, at du som faglært kan få en kort eller mellemlang videregående uddannelse – mens du er i job. Og højtuddannede kan få papir på nye specialist-kompetencer, der giver slagkraft til CV’et.
Men det gælder kun, hvis du faktisk afslutter faget med eksamen.
Med eksamen får formel anerkendelse af og papir på dine nye kompetencer – i form af et eksamensbevis. Og på sigt kan du få et nyt uddannelsesniveau, du kan sætte på CV’et og bruge i dine fremtidige job- og karriereplaner.
Eksamen er derfor dit bedste springbræt videre i karrieren.
Mød Henrik og hør, hvad ECTS-point betyder for ham
Råd 3: Din nervøsitet kan blive din drivkraft
Langt de fleste er spændte – eller nervøse – før en eksamen.
Og det er helt okay.
Snak højt med andre om dine tanke – gode som dårlige – om eksamen. Brug både familie, venner og kolleger – og underviser og medstuderende. Du vil opdage, du ikke er alene – og at tankerne bliver mindre overvældende, når de er sagt højt.
Når du mærker i hovedet eller kroppen, at der er noget på spil, så er det netop fordi, situationen betyder noget særligt for dig. Husk at du udvikler dig, når du udfordrer dig selv. Mange kaster sig frivilligt ud af deres komfortzone – for at lære nyt om dem selv. Ofte er det ubehageligt op til – men en decideret sejr efter. Så brug dine følelser og tanker som drivkraft til at skærpe din opmærksomhed, motivere dig selv og levere din bedste indsats til eksamen.
Enkelte oplever kraftig nervøsitet eller decideret eksamensangst. Det kræver professionel hjælp. Hvis du kan genkende dig selv her, så book en samtale med vores erfarne studie- og karrievejledere
Råd 4: Forbered dig inden eksamen
Når du skal præstere i dit job eller privatliv, så forbereder du dig. Du udarbejder præsentationen til kundemødet, øver brudevalsen til brylluppet eller skriver noter inden MUS-samtalen.
Du kan også forberede dig til en bedre eksamensoplevelse.
Den bedste forberedelse er, at du deltager aktivt og engageret i alle undervisningsgange. I undervisningen bliver du klar til at gå til eksamen som den naturlige afslutning på faget. Og du får viden om de formelle krav til din eksamen – som typisk er en kort skriftlig opgave og en efterfølgende mundtlig eksamen.
Op til din eksamen kan din forberedelse fx være, at du får en anden til at læse din skriftlige opgave igennem, inden du afleverer – eller at du øver din mundtlige fremlæggelse, så du får styr på tiden.
Du kan også forberede dig mentalt med forskellige øvelser og studieteknikker. Måske kender du allerede gode metoder, som virker for dig – ellers kan du få rådgivning hos vores studie- og karrierevejledning.
Råd 5: Ræk ud – og få svar, rådgivning og støtte
Er der noget ang. eksamen, du er i tvivl om eller usikker på, så er der god mulighed for at få svar hos os – både før og under din efteruddannelse:
- Tal med en studie- og karrierevejleder. De er erfarne i at rådgive studerende og kan give dig brugbare teknikker og metoder, der passer til netop din situation.
- Tag fat i din underviser. Din underviser er med til eksamen og vil støtte dig i at gøre det godt. Så en åben dialog kan både gøre dig mere tryg og give din underviser vigtig indsigt.
- Vær ærlig over for dine medstuderende. De står i samme situation som dig, og deres perspektiv kan helt sikkert gøre dig klogere.
- Brug dit netværk. Familie, venner og kolleger kender dig godt og er dine vigtigste supportere, hvis du har brug for opbakning, råd og støtte.
Tag efteruddannelse – uden eksamen
Er du stadig ikke sikker på, eksamen er noget for dig?
Så kan du heldigvis tage efteruddannelse hos os – og undlade at afslutte med en eksamen. Så får du ny viden og nye kompetencer med videre i karrieren. Men uden den formelle anerkendelse og det eksamensbevis, der følger med eksamen.
Beslutningen er helt op til dig.
Få mere inspiration
Dyk ned i vores andre guides og artikler.