Bjørn Er Omdrejningspunkt For Grøn Omstilling

Bjørn er omdrejningspunkt for grøn omstilling i emballagevirksomhed

Indkøbschef Bjørn Østergaard fra den herningensiske emballagevirksomhed EHRNO Flexible er snart den første i Danmark med en diplomuddannelse i bæredygtig virksomhed. 

”Bæredygtighed er noget man som virksomhed skal forholde sig til og lære. Det er ikke kun en enkelt afdeling. Det er på tværs af alle afdelinger - fra ledelsen til den enkelte medarbejder på gulvet.”

Sådan siger indkøbschef Bjørn Østergaard. Til januar 2023 dimitterer han som landets første fra diplomuddannelsen i bæredygtig virksomhed. En deltidsuddannelse på bachelorniveau, der handler om værdikæder, ressourcebevidsthed, optimering og miljølovgivning.

”Jeg har fx lært rapportering og afrapportering af CO2-udledninger i overensstemmelse med de standarder, regler og lovgivning, der er,” siger 35-årige Bjørn Østergaard.

Se i denne video (1:08) Bjørn fortælle om udbyttet:

Fra Herning til Aarhus for at uddanne sig

Bjørn bor med sin hustru og datter i Herning og arbejder til daglig som indkøbschef i EHRNO Flexible, der leverer emballageløsninger til primært fødevareindustrien, fx til Premier Is og Arla-oste.

En dag i ugen de sidste knap to år har Bjørn pendlet fra Herning til Aarhus for at uddanne sig sideløbende med sit job. En formel uddannelse har længe stået på ønskelisten hos den tidligere ufaglærte elitespotsmand.

”Jeg gik ud af 9. klasse for at blive professionel ishockeyspiller og fik kun taget en HHX-eksamen. Jeg har længe ønsket mig en videregående uddannelse, og med denne uddannelse har jeg nu langt bedre forudsætninger for at lykkes i mit job,” siger han.

Omdrejningspunkt for nye grønne tiltag

Med uddannelsen er Bjørn blevet omdrejningspunkt for grøn, cirkulær omstilling hos EHRNO Flexible.

”Jeg kan nu sætte en dagsorden i min virksomhed, som handler om andet end daglig drift og kan sætte ord på, hvorfor og hvordan vi skal arbejde med bæredygtighed.”

Den tredobbelte bundlinje: Planet, personer, profit

”I mit daglige arbejde er jeg blevet bedre til at se mere tredimensionelt. Du har ikke kun det økonomiske. Du har også det sociale, det samfundsmæssige og det miljømæssige. At få de ting til at snakke sammen på et sprog, som alle kan forstå, synes jeg har været det bedste ved uddannelsen,” konkluderer han.

Vil sætte et godt eksempel

Bjørn har brugt hver en opgave på uddannelsen som anledning til at tage fat på vigtige, grønne gevinster. Systematisk genanvendelse af paprør til forsendelser er et af eksemplerne.

”Vi vil gerne stå ved vores ansvar som emballageproducent og sætte et godt eksempel. Med denne uddannelse har jeg fået meget bedre forudsætninger for at løse opgaver indenfor grøn omstilling og kan i dag bidrage med nye ideer til, hvordan vi styrker den cirkulære økonomi,” siger Bjørn Østergaard.

Uddannet sig med turbofart

Selvdisciplinen fra sine år som professionel ishockeyspiller har hjulpet Bjørn til at styre sin tid og tage fagene på rekordtid.

Normalvis tager uddannelsen to til seks år. For Bjørn har det taget 21 måneder.

”I perioder har der været virkelig meget at se til med fuldtidsjob og studie ved siden af. Der er gået mange aftenener og weekender med at læse og skrive. Jeg har heldigvis haft god opbakning hjemmefra og fra mit arbejde. Men det hjælper jo også på motivationen, når emnet er spændende og topaktuelt,” siger Bjørn, der har fået betalt dele af sit uddannelsesforløb af Omstillingsfonden.

Ny uddannelse godt fra start

Cirka 20 personer i 2022 begyndte på den nye diplomuddannelse i bæredygtig virksomhed, som Erhvervsakademi Aarhus er de første i Danmark til at udbyde. Nogle tager hele uddannelsen i et sammenhængende forløb. Andre nøjes med at læse et eller flere fag.

Læs om uddannelsen: Diplomuddannelse i bæredygtig virksomhed.

Er du blevet nysgerrig på akademiuddannelsen i bæredygtighed og grøn omstilling?

Klik her og se alle fag på uddannelsen