Serviceøkonom

Vil du skabe oplevelser for andre? Og er du servicemindet, forretningsorienteret og kreativ? Drømmer du om at arbejde med mennesker i et levende miljø i event- eller servicebranchen? Så er uddannelsen til serviceøkonom lige noget for dig.

Serviceøkonomuddannelsen er en 2-årig videregående uddannelse, som ruster dig til at udvikle, planlægge og realisere serviceydelser i både nationale og internationale virksomheder.

Du får typisk job inden for service, event og oplevelser, rejsebureauer, seværdigheder og attraktioner, ferie- og erhvervsturisme, hotel og restaurant eller konference og messer.

Hør 2 studerende fortælle om uddannelsen

Gobi Stories

For at se disse videoer skal du acceptere, at vi indsamler statistik ang. dit besøg på eaaa.dk.
Opdater dit samtykke her

Få sparring med undervisere og netværk i Aarhus

På serviceøkonomuddannelsen i Aarhus bliver du en del af et tæt socialt fællesskab med andre studerende, som også interesserer sig for events og oplevelser.

På uddannelsen er der et fast team af undervisere, som alle har erfaring fra og netværk i branchen. Som studerende har du daglig kontakt med underviserne og kan sparre med dem om opgaver, projekter og karrieremuligheder.

På Erhvervsakademi Aarhus samarbejder vi med en række lokale organisationer og virksomheder fx Northside og Ocean Race – og som studerende har du mulighed for at blive en del af det samarbejde. Som serviceøkonomstuderende her i Aarhus bliver du derfor klar til at udvikle – og være projektleder på – innovative oplevelser i det aarhusianske kulturliv for både hotelgæster, turister og lokale.

Skab innovative oplevelser for både lokale og turister

På uddannelsen lærer du om markeder, kunderelationer, innovation, ledelse, strategi og kommunikation. Den viden bruger du, når du skal arbejde med oplevelsesdesign, skabe unikke koncepter og udtænke fantastisk gæsteservice for turister, hotelgæster eller byens handlende.

Som serviceøkonom bliver du en central spiller på holdet – uanset om du gør karriere i hotel- og restaurationsbranchen, inden for turisme eller med events. Du er ofte i dialog med kunder, og din dag går med udvikling, planlægning og organisering af serviceydelser. Du koordinerer og administrerer på alle niveauer og arbejder nemt på tværs af kulturelle, uddannelsesmæssige og sproglige grænser.

Har du allerede nu lyst til at snuse til servicebranchen?

Er du i tvivl om, om et job i servicebranchen er karrierevejen for dig? Så opfordrer vi til, at du allerede nu finder et fritidsjob i branchen – det kunne fx være på hotel, i en restaurant, hos tivoli, i en turismeorganisation, på et event-bureau eller i butik. Så ved du, hvad du går ind til. Og vores erfaring er, at med konkret erfaring i bagagen får du meget mere ud af dit studie hos os. Erfaring fra branchen er dog ikke et adgangskrav.

Er du nysgerrig på andre uddannelser, der ligner denne?

Så tag et kig på: 

Uddannelsen

Serviceøkonomuddannelsen består af en fællesdel, en valgdel (dit speciale), et praktikophold på 3. semester samt et afsluttende eksamensprojekt. Uddannelsen udgør i alt 120 ECTS.

Uddannelsen er inddelt i følgende temaer:

 • Service & oplevelser
 • Forretningsforståelse
 • Samarbejde & relationer
 • Forretningsudvikling

Under de enkelte temaer skal du bl.a. arbejde med branchekompetence, servicedesign og -marketing, oplevelsesøkonomi, gæsteservice, ledelse, projektledelse, personligt lederskab, kommunikation, interkulturelle kompetencer samt strategi, innovation og forandringsledelse.

Derudover har du mulighed for at specialisere dig – både med dit speciale og gennem praktikken og det afsluttende eksamensprojekt.

Service & oplevelser (15 ECTS)

Forretningsforståelse (15 ECTS)

Samarbejde & relationer (15 ECTS)

Speciale (15 ECTS)

Praktik (15 ECTS)

Grøn oplevelsesøkonomi (5 ECTS)

Forretningsudvikling (10 ECTS)

Forretningsudvikling (15 ECTS)

Afsluttende eksamensprojekt (15 ECTS)

Du skal vælge et speciale

Specialet vælger du i løbet af 1. semester.

På Erhvervsakademi Aarhus har du mulighed for at specialisere dig inden for et af disse to specialer. Vær opmærksom på, at et speciale kun oprettes, hvis min. 15 studerende vælger specialet.

På linjen 'hotel, restaurant og event' fordyber du dig i hotel-, restaurations- og konferencebranchen. Du bliver i stand til at planlægge og lede specialiserede arbejdsopgaver relateret til driften af virksomheder i branchen, herunder events.

Dyb forståelse for hotel- og restaurantbranchen

Du får en dybere forståelse for branchen og den omverden, den indgår i, og dermed evnen til at yde service på et højt plan udført med en stor grad af professionalisme og perfektionisme. Du lærer om rammevilkår for branchen og det turismesystem, som hoteller og restaurationer indgår i.

Ligeledes får du indsigt i mødeindustrien og konferencemarkedet, iværksætteri, F&B management og indkøb, digitalisering i branchen, eventafholdelse på hotel og restaurant, samt trends og tendenser inden for feltet – for blot at nævne nogle få emner.

Lær at vurdere forretningsgange og indtjeningsevne

Det vil med andre ord sige, at du med oplevelsesøkonomi som redskab lærer at vurdere forretningsgange og indtjeningsevne i en virksomhed, og du opnår kendskab til både nationale og internationale hotel- og restaurantkoncepter og events.

Skæve arbejdstider er en realitet i denne branche, og du skal kunne tænke hurtigt i pressede situationer.

Med uddannelsen kan du på sigt få job som fx receptionschef, hotelchef, barchef, projektleder, konferenceansvarlig, marketingkoordinator eller servicemedarbejder.

På turisme- og eventlinjen får du indblik i en spændende branche, der oplever stor udvikling. Vi stiller skarpt på både det danske- og internationale marked, på udbud og efterspørgsel og giver dig indsigten i turismesystemets dynamiske sammenhængskræfter.

Turismens digitale greb

Danske destinationer og turismeaktører må markedsføre sig digitalt for at holde sig konkurrencedygtige. Du lærer turismens digitale greb og platforme at kende og ajourføres på de nyeste tendenser hos den globale rejsende.

Destinationerne må produktudvikle, designe og brande sig ud mod verden og må etablere partnerskaber indadtil for at udvikle konkurrencedygtige rejsemål. Du sættes ind i det strategiske arbejde, som det kræver - fx hvordan en event bruges til strategisk udvikling, eller hvordan vi taler ind i nye rejsemønstre og trends som virtual reality, food tourism, glamping, krydstogtturisme, deleøkonomi - på bæredygtighedens præmisser. Hvordan aktiverer vi både de storslåede danske kyster og den urbane livability, den lokale atmosfære, eller byernes frivillige ressourcer på vores destinationer, når gæsterne kommer?

Følg med i en trendfølsom branche

Det er blot et lille udsnit af de emner, vi arbejder med i en trendfølsom branche, der hele tiden ændrer sig. Med specialet opnår du en helhedsforståelse af turismens spændende og sammensatte erhverv med offentlige og private aktører på lokale, regionale og nationale niveauer i en global verden.

Turismespecialet giver dig karrieremuligheder i en lang række virksomheder og organisationer inden for rejse, overnatning og oplevelsesbranchen. Planlægning, administration, ledelse, organisering eller udarbejdelse af events og aktiviteter inden for turismeområdet, er blot nogle af de arbejdsopgaver, du bliver klædt på til at håndtere.

Undervisningen

Undervisningen foregår som en kombination af klasseundervisning, gruppearbejde og projektarbejde. Det giver mulighed for en god dialog med både medstuderende og undervisere. På Erhvervsakademi Aarhus er undervisningen projektorienteret, og du kommer løbende til at anvende det, du lærer.

Dele af litteraturen på uddannelsen er engelsksproget.

Du kan tage til udlandet på studieophold, sommerskole eller praktikophold i løbet af din uddannelse.

Obligatorisk branchetur og virksomhedsbesøg

Umiddelbart efter studiestart - typisk tre dage i uge 36 - tager vi på branchetur rundt i Danmark. Her bliver du introduceret til servicebranchen og udvalgte virksomheders praksis og udfordringer. Deltagelse i turen er obligatorisk, og egenbetalingen er 1.900 kr.

I løbet af studiet kommer du også ud på en række obligatoriske virksomhedsbesøg og messebesøg, som er vigtige for undervisningen. I den forbindelse kan der komme mindre udgifter til transport.

På turismespecialet fik jeg en større indsigt i, hvordan lokale aktører er med til at skabe vækst og udviklingsmuligheder for en destination på tværs af brancher. Turisme er ikke kun en destination, et besøg eller et kamera om halsen; Turismen er den helhed, som opleves - uanset hvilke intentioner gæsten kommer med.

Isabella Schrøder, Gæsteservice hos VisitAarhus og tidligere serviceøkonomstuderende

Ledelse af frivillige på NorthSide

I samarbejde med NorthSide underviser vi i ledelse af frivillige. Hvert år udvælges 10-15 talentfulde studerende, som bliver tilbudt at deltage i aktiviteter, hvor de uddannes i at lede frivillige på årets festival.

Praktik

På 3. semester skal du i praktik i en virksomhed inden for det speciale, du har valgt. Praktikken giver dig en god mulighed for at danne netværk med erhvervslivet, samtidig med at du får prøvet dine teoretiske kompetencer af i praksis. Praktikopholdet kan foregå i en virksomhed i Danmark eller i udlandet.

Afsluttende eksamensprojekt

4. semester afslutter du med at skrive et eksamensprojekt – gerne med udgangspunkt i en problemstilling fra dit praktikophold.

Få fat i en studie- og karrierevejleder

Ansøg om optagelse

Her finder du informationer om, hvordan du søger ind på serviceøkonomuddannelsen på Erhvervsakademi Aarhus.

Adgangskrav

Specifikke adgangskrav: matematik C eller virksomhedsøkonomi C eller erhvervsøkonomi C.

 • bager (trin 2)
 • detailhandelsuddannelsen (med specialer)
 • eventkoordinator (trin 2 hvis gl. ordning)
 • gastronom (med specialer)
 • generel kontoruddannelse
 • gourmetslagter (med specialer)
 • handelsuddannelse (med specialer)
 • konditor (trin 2)
 • kontoruddannelse (med specialer)
 • receptionist
 • tjener (trin 2)

Ingen specifikke adgangskrav.

Specifikke adgangskrav: matematik C eller erhvervsøkonomi C eller virksomhedsøkonomi C.

Sådan søger du

Du søger ind på uddannelsen via optagelse.dk. Du kan søge fra 1. februar. Der er studiestart i august.

Orienter dig i ansøgningsfrister, dato for studiestart og øvrige regler for optag nedenfor.

15. marts kl. 12.00

Al dokumentation skal være vedhæftet, når ansøgningsfristen udløber. Kun dokumentation for igangværende aktiviteter (fx suppleringsfag) kan vedhæftes efter 15. marts, dog senest 5. juli kl. 12.00.

5. juli kl. 12.00
 • Hvis du har en dansk adgangsgivende gymnasial eksamen og ønsker at søge i kvote 1

Næste studiestart er mandag 26. august 2024.

På uddannelser med vinteroptag er der også studiestart mandag 29. januar 2024.

Du bliver kontaktet direkte, hvis en uddannelse, linje eller specialeretning, du har ønsket i ansøgningen, mod forventning ikke kan oprettes. Det efterfølgende udbud af specialeretninger afhænger af antallet af ansøgere.

Praktik

På 3. semester skal du i praktik i en virksomhed.

I din praktik afprøver du dine nye færdigheder i en virksomhed og får indsigt i fremtidige arbejdsopgaver og karrieremuligheder. Du får koblet din teoretiske viden med praktisk erfaring og styrker samtidig dit CV.

I praktikken afprøver du et arbejdsområde og målretter din uddannelse i forhold til dine karriereplaner. Som en del af praktikken skriver du et projekt med udgangspunkt i en problemstilling fra virksomheden. Her får du mulighed for at specialisere dig inden for netop dine interesser.

Praktikken er en obligatorisk del af uddannelsen, og det er dit ansvar at finde en praktikvirksomhed. Som hjælp stiller vi en lang række værktøjer og kontakter til rådighed, fx via vores karrierecenter.

Eksempler på praktikvirksomheder

Din praktik kan foregå i en virksomhed i Danmark eller i udlandet. Her kan du se eksempler på praktikvirksomheder:

Samarbejde med mange virksomheder

Erhvervsakademi Aarhus har et tæt samarbejde med en lang række private og offentlige virksomheder. Kontakten til erhvervslivet skaber praksisnær undervisning – til glæde for både studerende, uddannelsen og virksomhederne.

Du oplever først og fremmest samarbejdet med erhvervslivet i forbindelse med projektarbejde og praktik. Vi inviterer også gæsteundervisere indenfor, der bidrager med deres erfaring og det sidste nye fra erhvervslivet. Til eksamen benytter vi også gerne censorer fra erhvervslivet.

Karriere

Serviceøkonomer får typisk job i private virksomheder. Du er kvalificeret til forskellige typer af job i oplevelses- og servicebranchen – alt efter dit specialevalg.

Uddannelsen giver dig desuden et godt fundament for at skabe en international karriere.

Dit kan fx på sigt få job som:

 • Konferencekoordinator
 • Receptionist/receptionschef
 • Salgs- og marketingskoordinator
 • Salgskonsulent
 • Turistbureaumedarbejder
 • Eventkoordinator
 • Event manager
 • Rejsebureaumedarbejder
 • Arrangementsansvarlig
 • HR-medarbejder
 • Kommunikation- og marketingsmedarbejder
 • Udviklings- og oplevelseskoordinator
 • Frivilligkoordinator
 • Gæsteservicemedarbejder
 • Iværksætter
 • Projektmedarbejder

Vi kommer desperat til at mangle ledende og kompetente medarbejdere i branchen om ikke særlig mange år – her kan serviceøkonomer gøre deres del. De skal have forstand på alting i krydsfeltet mellem salg, marketing, hands-on receptionsarbejde, hotelchef-arbejde, strategi og det vigtige værelsessalg.

Hindsgavl Slot

Tag mere uddannelse

En erhvervsakademiuddannelse er en dynamisk vej til en længere videregående uddannelse. Se dine muligheder her:

Professionsbacheloruddannelse

Byg videre på din erhvervsakademiuddannelse og bliv professionsbachelor på 1½ år.

Diplomuddannelse

En diplomuddannelse giver dig kompetencer svarende til en bacheloruddannelse. Du uddanner dig på deltid - mens du er i job. Du skal have 2 års erhvervserfaring for at bliver optaget.

På andre uddannelsesinstitutioner

Du kan fx tage:

 • Professionsbacheloruddannelse i sport management
 • Professionsbacheloruddannelse i international hospitality management
 • HA (kun på Aalborg Universitet og Syddansk Universitet)

Du skal være opmærksom på, at nogle videreuddannelsesmuligheder kan have ekstra adgangskrav, når du søger ind på dem.

Vil du vide mere?

Hvis du ønsker at videreuddanne dig, skal du søge vejledning hos den uddannelsesinstitution, du ønsker at blive optaget på.

Du er også velkommen til at kontakte studie- og karrierevejledningen for yderligere information om karriere og videreuddannelse.

Studieliv - som studerende på Sønderhøj

Højt fagligt niveau, inspirerende indretning, kvalificeret vejledning og sociale aktiviteter kendetegner alle Erhvervsakademi Aarhus' afdelinger.

Vores bygninger på Sønderhøj ligger lige ved Viby station – kun 5 min. i tog fra banegården. Her er langt de fleste af vores studerende og uddannelser samlet. Vi har lokaler i to bygninger. Sønderhøj 30 er vores hovedbygning, og Sønderhøj 7G er et helt nyt uddannelseshus, indviet i august 2018.

I løbet af året er der en lang række arrangementer for studerende - både sociale, faglige og karrierefremmende. På vores intranet, Studieupdate, kan du altid følge med i de kommende arrangementer.

Basement er vores officielle studiebar. Stedet for gruppearbejde, stedet for én enkelt med dine medstuderende og stedet for fest – for alle studerende, men også tilgængelig som det perfekte lokale til din fest.

Mandag til fredag er Basement åben kl. 8-16. Her kan du mødes med medstuderende i rolige og hyggelige omgivelser. I kan afholde gruppemøder, bruge stedet som læsesal eller bare hænge ud.

Torsdag og fredag er baren åben i Basement fra kl. 11.30. Der kan nydes alt fra en kop kaffe til øl og drinks. Bordfodbold, beer pong og et stort udvalg af brætspil er også tilgængeligt - og generelt er Basement altid åben for forslag til aktiviteter og konkurrencer mm.

Vi glæder os til at se jer i Basement.

Åbningstider
Basement er åben kl. 8-16 alle hverdage. Baren er åben torsdag og fredag fra kl. 11.30.

Kontakt
Fornem stemningen, få alle nyhederne og se specialtilbud først ved at følge "Basement Student Bar" på Facebook.

Kontakt barchef Henrik Lauridsen Moos på hemo@eaaa.dk eller mobil 7228 6081, hvis du har spørgsmål.

Når du skal flytte til Aarhus for at studere, kan du søge en ungdoms- eller kollegiebolig via Ungdomsbolig Aarhus

Der findes desuden et stort privat boligmarked og en lang række private boligportaler, hvor du kan søge ledige boliger i Aarhus.

På 1. sal over kantineområdet ligger biblioteket. Biblioteket råder over bøger, tidsskrifter, dagblade og forskellige e-resurser. Ud over dette underviser bibliotekarerne i informationssøgning og kildehåndtering i forbindelse med projekter. Du kan også låne kamera og udstyr til videooptagelse, hvis du skal bruge det til dine projekter. Du skal medbringe dit studiekort for at låne bøger mv. på biblioteket.

Åbningstider
Mandag-torsdag kl. 9.00-16.00
Fredag kl. 9.00-14.00

Kontakt
Telefon: 7228 6040
Mail: bibliotek@eaaa.dk
Gå til bibliotekets hjemmeside

Ved siden af biblioteket finder du boghandlen FACTUM BOOKS. Det er en fag-boghandel med primært lærebøger på hylderne. Du kan også købe kontorartikler - fx ringbind, mapper, materialer til indbinding af opgaver osv. Som studerende får du minimum 10% rabat på både fag- og skønlitteratur. Det vi ikke har på lager, kan vi som regel skaffe hjem.

Åbningstider
Mandag-torsdag kl. 9.00-14.00
Fredag kl. 9.00-12.00
Ændringer i åbningstiderne vises på infoskærme eller på Studieupdate.

Kontakt
Telefon: 7228 6049
Mail: factum@eaaa.dk
Se FACTUM BOOKS' hjemmeside

På vores afdeling på Sønderhøj er der utallige gode og inspirerende faciliteter til gruppearbejde i de mange kroge og rum, som er skabt i den moderne indretning. Kravl fx op og sid uforstyrret i vores gule bokse i 3 etager med borde og sofaer.

Over kantineområdet finder du et stort fælles studieområde med bibliotek, boghandel, ServiceDesk (it-hjælp og -vejledning) og gode faciliteter til gruppearbejde, bl.a. grupperum, arbejdspladser, computere, kopimaskiner, printere og indbindingsmaskiner. 

Som studerende har du adgang til vores bygninger døgnet rundt med dit studiekort.

I vores Karrierecenter får du inspiration og sparring, når det handler om at afklare og realisere dine praktik-, job- og karriereplaner. Fra start til slut på din uddannelse er du velkommen i Karrierecentret, hvor vi tilbyder både individuel rådgivning og kurser for grupper af studerende.

Du kan få hjælp til at skabe overblik over dine praktik- og karrieremuligheder og konkrete værktøjer til at komme tættere på målet. Vi tilbyder bl.a. kurser i at skrive en god ansøgning og et godt CV – og gennemfører praktisk træning i at gå til praktik- og jobsamtaler.

Kontakt
Du kan kontakte os på mail karriere@eaaa.dk

Studie- og akademiråd

Studie- og akademirådet er din mulighed for at få direkte indflydelse på din hverdag som studerende på Erhvervsakademi Aarhus. Læs mere om studie- og akademirådets arbejde

EAlumne

EAlumne er et netværk for nuværende og tidligere studerende. Her kan du udvide dit professionelle netværk – bl.a. ved at deltage i vores mange gratis faglige inspirationsarrangementer. Læs mere her og bliv medlem

Studenterhus Aarhus er mødestedet for alle studerende i Aarhus.

Læs mere på studenterhusaarhus.dk

Alle vores uddannelser er SU-berettiget. Du kan finde al information, regler og takster ang. SU – og søge SU – på su.dk

Du kan få hjælp på vores SU-kontor. Se kontaktinfo og åbningstider på eaaa.dk/su

Du skal selv betale for de bøger, du får brug for under studiet. Du skal selv afholde udgifter i forbindelse med evt. studierejse og studie- eller virksomhedsophold i Danmark eller udlandet.

Du bliver undervist på hold af ca. 25-35 studerende. Så der er gode muligheder for at lære alle dine medstuderende at kende og få den hjælp fra underviserne, du har brug for.

Du lærer mest, når du deltager aktivt i undervisningen. I undervisningen hos os vil du opleve både teorigennemgang, projektarbejde, casestudier og løsning af praktiske opgaver – og undervisningen vil ofte være tværfaglig og tematiseret.

Du skal forvente at bruge ca. 42 timer om ugen på at være studerende hos os.

Vi er tæt på praksis og det erhvervsliv, du skal have job i efter studiet. Vi samarbejder med mere end 600 virksomheder, og du vil møde ledere og medarbejdere fra erhvervslivet som både censorer og gæsteundervisere. Det tætte samarbejde med virksomhederne sikrer, at du bliver klar til dit første job og allerede som nyuddannet er trænet i at anvende teorier og metoder på praktiske problemstillinger.

Du har rig mulighed for at tage til udlandet som en del af din uddannelse – eller på anden måde få international erfaring i løbet af din studietid.

Du kan:

 • tage et helt semester på en udenlandsk uddannelsesinstitution
 • deltage i 2-ugers internationale sommerskoler i juni-august – i Danmark eller i udlandet (afhængig af uddannelse). Se videoer fra tidligere sommerskoler her
 • tage dit praktikophold i en virksomhed i udlandet
 • vælge at videreuddanne dig i udlandet efter din dimission

Et udlandsophold er en oplevelse for livet og giver dig styrket evne til at tackle nye og uforudsete udfordringer, sproglige kompetencer, drive, modenhed, selvstændighed, kulturforståelse og et internationalt mindset.

Kontakt
Du er velkommen til at kontakte internationalt kontor

Hos internationalt kontor kan du få vejledning til, hvordan du får en international uddannelse – og hvilke finansieringsmuligheder, du har. Internationalt kontor er desuden engageret i at skabe og opretholde et internationalt miljø på erhvervsakademiet.

Oplev studielivet hos os på Instagram

Instashow

For at kunne se billeder fra Instagram her på siden, skal du acceptere marketing-cookies.
Du kan ændre dit cookie-samtykke her

Du kan også vælge at se billederne direkte på Instagram

Studietilfredshed

Hvert andet år gennemfører vi – i samarbejde med ministeriet og i lighed med de øvrige danske uddannelsesinstitutioner – en undersøgelse af studietilfredsheden blandt vores studerende. Undersøgelsen hedder ”Læringsbarometeret”.

Se de seneste resultater fra ”Læringsbarometeret” på Erhvervsakademi Aarhus her

Sammenlign videregående uddannelser

Uddannelseszoom kan du sammenligne resultaterne fra ”Læringsbarometeret” på tværs af alle videregående uddannelser i Danmark. Du kan bl.a. sammenligne lønniveau og se, hvordan dimittender fik deres første job.

Underviserevaluering

Hvert år gennemfører vi en underviserevaluering, hvor vores studerende vurderer den undervisning, de modtager.

Se resultaterne af den seneste underviserevaluering her

Kontakt

Uddannelsen foregår på Erhvervsakademi Aarhus, Sønderhøj 30, 8260 Viby J.

Find vej til os

Få fat i en studie- og karrierevejleder