Maria og Vertica er Danmarks bedste praktikmatch

Danmarks bedste praktikmatch er netop kåret. Datamatiker Maria Nielsen og e-handelshuset Vertica er dobbelt prismodtager ved Årets Erhvervsakademipraktik 2022.

"Jeg er megaglad. Det var præcis det, jeg drømte om, da jeg indstillede Vertica."

160 tilskuere sad på kanten af sæderne hos Dansk Industri i København, da vinderne blev afsløret. 

23-årige Maria Nielsen modtog blomsterbuketter og gavekort til en samlet værdi af 2.000 kr. til Comwell og Tivoli med sin praktikvejleder Dennis Kristiansen ved sin side. 

Udover hovedprisen vandt Vertica og Maria også publikums hjerter og modtog Publikumsprisen.

Højt niveau

En jury bestående af arbejdsmarkedets parter, repræsentanter fra erhvervslivet og Christiansborg var imponerede over niveauet, men dog enige om vinderen. 

"Det var svært at vælge, for det var otte velkvalificerede kandidater. Det har været helt fantastisk at lytte til deres beretninger om, hvordan praktik kan være med til at skabe en faglighed hos de studerende," siger jurymedlem Nanna Højlund, næstformand i FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

Fra stille pige til glad og udadvendt

Med udgangspunkt i kriterierne ’Personlig og faglig udvikling’, ’Den sociale oplevelse’ og ’Gør viden til værdi’ var juryen ikke i tvivl om, at hovedprisen skulle gå til Maria Nielsen og Vertica.

"Maria kom med en kæmpe nysgerrighed og vilje til at lære. I starten var hun en introvert, stille pige, men hun blev set og støttet af Vertica på forbilledlig vis, lærte sig selv at kende og fik et kæmpe selvtillidsboost. Vertica stillede med hele to dedikerede personer, der så hende på hver deres måde og hjalp Maria til at vokse personligt og fagligt," forklarer jurymedlem Nanna Højlund. 

Ud over hende bestod juryen af Ida Auken, Socialdemokratiets forskningsordfører, Karsten Breum, HR-direktør i Danske Bank, Johanne Gregersen, næstformand i bestyrelsen i Danske Erhvervsakademier og Signe Tychsen Philip, underdirektør i Dansk Industri på området for erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser.

Glæde og stolthed

Udnævnelsen af Vertica som Danmarks bedste praktiksted fik Maria Nielsen til at juble. Endelig kunne hun ånde lettet op og slippe sommerfuglene i maven fri.

"Jeg var mega nervøs over at skulle stå på scenen, men nøj hvor var det også fedt," konstaterer hun.

Dennis Kristiansen er projektleder i Vertica og Marias stolte vejleder.

"At have praktikanter giver for det første en masse energi i dagligdagen, og så bliver vi bliver presset til at rykke os og gøre os endnu mere professionelle, fordi vi føler et ansvar for nogle unge mennesker. Så at stå her i dag og blive kåret som den bedste praktikplads ud af flere hundrede – det er helt fantastisk," siger han.

Læs mere om Marias blærede praktik her.

Juryens Specialpris til vinduesproducent

Igen i år skulle dommerjuryen også uddele Juryens Specialpris. Det er en pris til praktikvirksomheden, der skiller sig ud fra mængden.

Juryens specialpris gik til Johanne Helene Kjær og VELUX. Johanne har uddannet sig til produktionsteknolog på Erhvervsakademi Midtvest. Under opholdet fik Johanne indflydelse på produktionen af vinduesrammer. 41-årige Johanne kommer med en baggrund som selvstændig frisør.

Praktik åbner døren til et job

Inden længe skal flere tusinde studerende på landets erhvervsakademier beslutte sig for, hvor de vil i praktik. Og det er ikke ligegyldigt, hvilket praktiksted de studerende vælger, for praktikopholdet kan ende med at blive adgangsbilletten til det første job.

Cirka hver fjerde af de 9.500 praktikophold, der hvert år gennemføres på landets erhvervsakademier, til en fastansættelse, vurderer Danske Erhvervsakademier.

”Det er ægte synergi, hvor 1 + 1 = 3,” siger Michael Rugaard, sekretariatschef i Danske Erhvervsakademier.

Minister roser erhversvakademierne

Netop det tætte samspil med erhvervslivet er ifølge uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) opskriften på succesfuld uddannelse.

”Prisfesten er et flot billede på, hvor gode erhvervsakademierne er til at få mennesker til at gro ude i den praktiske hverdag,” siger Jesper Petersen.

275 indstillinger, otte finalister, én vinder

Forinden finaledagen havde 275 praktikanter fra landets otte erhvervsakademier indstillet deres praktiksteder til konkurrencen. De otte erhvervsakademier fandt hver sin finalist, der onsdag skulle fortælle, hvorfor deres praktikophold skulle vinde prisen ’Årets Erhvervsakademipraktik 2022’.

Se de seks øvrige finalister her

OM ERHVERVSAKADEMIERNE

Danmarks otte erhvervsakademier ligger spredt i hele landet og tilbyder korte og mellemlange, videregående uddannelser rettet mod beskæftigelse i det private erhvervsliv.

Hvert år uddanner erhvervsakademierne mere end 9.600 studerende inden for primært det it-faglige, det merkantile og det tekniske område, men også inden for design, service og iværksætteri.

Erhvervsakademiuddannelserne står blandt andet for 1/3 af optaget på it-uddannelserne.