Greenleaf
I projektet undersøges mulighederne for at forlænge holdbarheden af friskhøstede bladgrøntsager.
Projektets baggrund og formål
Projektet sigter mod at forlænge holdbarheden af forskellige typer af friskhøstede bladgrøntsager ved hjælp af naturlige beskyttende bakterier.
I foodservice kæder er der eksempler på, at over 50 % af bladgrønt går til spilde på grund af hurtigt fordærv. Baggrunden for dette projekt er at reducere madspild ved at forlænge holdbarheden ved brug af naturlige beskyttende bakterier.
Resultater
Der vil blive udført systematiske forsøg, hvor man vil identificere hvilke bakteriekulturer, der har den mest biobeskyttede effekt på de forskellige bladgrøntsager i projektet samt mængde af biobeskyttende kultur der kræves for at forøge holdbarheden. Der vil blive lavet forsøg på både gennemsnitlige og ugunstige scenarier, for at få det bedst mulige datagrundlag til at drage konklusioner.
Vidensprodukter
Projektet vil resultere i data, som kan være med til at kvantificere effektiviteten af de naturlige beskyttende bakterier i bladgrøntsager. Forhåbentligt vil metoden blive afprøvet i en virksomhed for at se/bekræfte effekten, som er observeret i laboratorieforsøg.
Samarbejde
Projektet bygger på et samarbejde mellem BioCulture Nordic og Erhvervsakademi Aarhus.
Projektperiode
Maj 2025 – august 2025