Rune er ordblind og har taget to videregående uddannelser

Rune Høj Morthorst har aldrig ladet sin ordblindhed komme i vejen for noget. Heller ikke, da han skulle tage en videregående uddannelse. Nu har han taget to.

For Rune Høj Morthorst har hans ordblindhed ikke været nogen hæmsko for at gennemføre en uddannelse på lige fod med andre. Og med samme succes.

I dag kan Rune skrive hele to videregående uddannelser på sit cv: Serviceøkonom og professionsbachelor i innovation og entrepreurship

'Uden it-hjælp var det ikke gået'

Allerede i 5. klasse blev Rune testet ordblind. Derfor kom det ikke bag på ham, at han også havde brug for læse- og skrivestøttende teknologi under studierne på Erhvervsakademi Aarhus.

"Du kan godt uddanne dig, selv om du er ordblind. Men de fleste ordblinde arbejder ekstra hårdt for at følge med. Der findes masser af hjælpeprogrammer og her på erhvervsakademiet får du også hjælp til at lære at bruge programmerne. Uden denne hjælp havde det nok ikke været muligt for mig at gennemføre mit uddannelsesforløb," siger Rune, der også er faglært uddannet detailslagter.

Se i denne video (1:15) Rune fortælle om hjælp til ordblinde:

Vigtigt med hjælp fra starten

Rune Høj Morthorst opfordrer studerende med læse- og skrivevanskeligheder til at komme ud af busken og søge hjælp. Med det samme.

"Hvis en test viser, at du er ordblind, kan du få støtte. Støtten består fx i it-værktøjer, individuelle støttetimer, scannede tekster, som din computer kan læse op og ekstra tid til opgaveskrivning og eksamen. Det er så vigtigt, at man får hjælp fra starten, så man ikke sakker bagud og mister modet. Hjælpen giver en fritid og overskud," siger han.

Vær ærlig

Selv har Rune altid været åben omkring sin ordblindhed. Han klager ikke over, at ting som han har svært ved, falder andre let. Faktisk har han vendt sin ordblindhed til en fordel.

"Jeg kalder det min superpower. Jeg har så mange andre evner. Fx er jeg rigtig god til at iagttage, forstå og mundtligt forklare sammenhænge," fortæller Rune, der i dag arbejder som husmodel for DK Company.

Facebookgruppe

På Erhvervsakademi Aarhus findes der også en privat Facebook-gruppe for studerende med læse- og skrivevanskeligheder. Her hjælper studerende hinanden med råd, tips og tricks.

Søg hjælp 

Som ordblind kan man søge specialpædagogisk støtte (SPS) gennem sin uddannelsesinstitution. På Erhvervsakademi Aarhus sidder SPS-vejleder Ulla Nørgaard på spring til at hjælpe.

Hun opfordrer kommende eller nuværende studerende til at kontakte hende - også selv man ikke selv tror, at man er ordblind.

"Nogle er kun ordblinde i en mild grad. Men det skaber stadig benspænd i deres uddannelsesforløb. Og her vil it-programmer kunne lette deres dagligdag og give dem mere fritid, fordi de ikke skal bokse så meget med teksterne og på at nå igennem pensum," siger Ulla og understreger.

"Vi vil rigtig gerne hjælpe dig. Så tag fat i os. Uanset, om du er testet ordblind eller ej, så er vi her for at hjælpe, så du kan få godt studieforløb."

Kontakt Ulla på denne side