Svend Secher Dam Hanne Meldgaard Og Bjørn Petrait Melin

Hybridburger fra Aarhus vinder prisen for årets forskningsprojekt

To forskere fra Erhvervsakademi Aarhus står bag en hybridbruger af halvt kød og halvt grønt. Det projekt tager prisen for årets forskningsprojekt på de danske erhvervsakademier

En burger, hvor bøffen består af halvt kød og halvt grønt.

Det er måske vejen til at få flere danskere til at spise mere grønt og samtidig reducere den samlede udledning af CO2. Det er lidt forenklet sagt, hvad årets forskningsprojekt på erhvervsakademierne i 2022 handler om.

Årets vinderprojekt om bælgplanter i fødevarer

Prisen for årets forskningsprojekt 2022 blev overrakt til Danske Erhvervsakademiers årsdag den 8. februar 2023. Vinderprojektet hedder mere præcist ”Bønner på bordet – bælgplanter i fødevarer” og er skrevet af de to lektorer Svend Secher Dam og Bjørn Petrat-Melin fra Erhvervsakademi Aarhus.

”Den ene del af projektet handler om, hvordan vi gør det attraktivt for forbrugerne at vælge et mere grønt alternativ. Hvis vi kan få den store gruppe af danskere – der ikke er vegetarer eller veganere – til at rykke sig bare lidt, så kan det gøre en stor forskel,” fortæller Bjørn Petrat-Melin.

Hydbridburgere er ligesom hybridbiler

Han tilføjer, at der tidligere har været en del planteprodukter som alternativ til kød. En del forbrugere prøvede det en enkelt gang, men vendte ikke tilbage.

De to lektorer kastede sig derfor over at prøve en bøf, hvor halvdelen af kødet er udskiftet med protein fra ærter og hestebønner.

”Vi sammenligner det lidt med hybridbiler. Mange forbrugere er måske ikke klar til at gå direkte fra en benzinbil til en, der kun kører på el. De vil gerne lige prøve hybriden først. Det er lidt det samme i vores projekt, hvor vi erstatter halvdelen af kødet med bælgfrugter,” siger Bjørn.

Hvor længe kan den type kød holde sig frisk?

Projektet er blevet til i samarbejde med flere virksomheder og de studerende på uddannelsen til laborant og professionsbacheloren i fødevareteknologi og applikation.

De studerende har blandt andet være med til at præsentere forbrugerne for hybridburgeren til en stor fødevaremesse.

De studerende var også med i den anden del af projektet, der handler om holdbarheden. En studerende er ved at være færdig med sit bachelorprojekt om, hvornår et produkt med halvt kød og halvt protein fra bælgplante bliver harskt.

Bjørn og Svend har også fået ideer fra kolleger, og det var en af dem, der foreslog at undersøge, hvad der sker med holdbarhed og udviklingen i de mikrobiologiske processer, når den ene halvdel af bøffen er kød, og den anden er plante.

”Vi ved og kan ikke alt, så vi vil rigtig gerne høre, hvad vores kolleger siger”, siger Svend Secher Dam.

Universiteter og virksomheder er med i projektet

Flere fødevarevirksomheder og universiteter har også været involveret.

Svend og Bjørn har som en del af projektet været partner i et stort projekt med Aarhus og Københavns Universitet og flere virksomheder. Her har målet været at undersøge de forskellige typer af hestebønner. Det har blandt andet været, hvad de forskellige hestebønner er gode til. En anden del har handlet om, hvilke sorter der er gode at dyrke.

”Vi laver jo ikke grundforskning på et erhvervsakademi, så vores tilgang er, at lave noget, som kan bruges til noget. Vi tager den lidt nørdede specialviden og prøver at gøre den lidt mindre nørdet og mere anvendelig, siger Svend.

Bøffen er serveret i en pølsevogn

Hvor godt smager sådan en bøf så? Den fik sin store ilddåb uden for en pølsevogn. Her blev den serveret i en burger, og folk var positive.

Til en fødevaremesse i Herning blev kun bøffen serveret ved siden af en bøf med 100 procent kød. De fik lige gode karakterer.

Læs mere om forskningsprojektet på Danske Erhvervsakademiers hjemmeside