Corona har endnu ikke påvirket faglighed, frafald eller lysten til at studere

Rektor roser studerende for at have tacklet skiftet til onlineundervisning godt. 

”Husk mundbind.” ”Hold afstand.” ”Vi ses på skærmen.”

I snart et år har hverdagen for 10.000 studerende på Erhvervsakademi Aarhus været atypisk pga. covid-19-situationen.

Ingen grund til bekymring – endnu

Rektor Anne Storm Rasmussen roser de studerende og undervisere for at have tacklet skiftet til onlineundervisning godt. Hun er endnu ikke for alvor bekymret for det (af mange omtalte) faglige efterslæb.

”Vores studerende har været robuste, omstillingsparate og positive. Men jeg fornemmer en metaltræthed og kan frygte for den manglende trivsel, hvis ikke vi får lov til at vende tilbage til en normal hverdag til foråret,” siger hun.

Digital, men stadig social

På erhvervsakademiet er undervisere og studerende på fornavn med hinanden. Undervisning foregår på mindre hold med gruppearbejde og aktiv deltagelse. Det hjælper til at opretholde en nærhed, selvom studielivet foregår hjemme fra værelset.

”Det er naturligvis hårdt og svært for dem, men vores studerende har det måske lidt bedre end på universiteterne - vi er jo tæt på dem i forvejen, idet vi ikke har forelæsninger men holdundervisning. Dermed er underviserne tættere på de studerende, og de studerende er vant til at være aktive og interagere med hinanden. Det tror jeg gør, at de føler det lidt mindre hårdt,” siger rektor Anne Storm Rasmussen.

Frafald og fagligt niveau ikke påvirket

Hos erhvervsakademiets studie- og karrierevejledning har der været opkald fra studerende, der føler sig ensomme eller har svært ved at finde struktur i studiedagen derhjemme. Antallet af henvendelser har dog ligget på et lavere niveau end forventet, fortæller studie- og karrierevejleder Dorte Hedevang.

”De skal ikke sidde alene med det. Derfor er vi glade for, at de kontakter os. Men vi er ikke blevet løbet over ende.”

Dorte Hedevang tilføjer, at erhvervsakademiet indtil nu heller ikke oplever en ændring i antallet af studerende, der er droppet ud.

”Selvom nogle af vores studerende måske føler, at de ikke er helt så godt klædt på fagligt, og savner den fysiske undervisning og det sociale studieliv, så har vi ikke kunnet måle negative konsekvenser på hverken frafald eller det faglige niveau.”

Onlineundervisning i snart et år

16. marts 2020 blev erhvervsakademiet, ligesom landets øvrige videregående uddannelsesinstitutioner, lukket totalt ned. Siden da har der været gradvise åbninger. I december blev undervisningen for det meste af erhvervsakademiets vedkommende lukket ned igen. Så i dag sidder fleste studerende stadig hjemme bag skærmen, bortset fra dem, der indimellem skal have undervisning i laboratorier og værksteder.