Bryggede 2.000 liter sensations-øl under praktik på Færøerne

Fødevarestuderende Jens Fredsø Kold har indstillet det færøske bryggeri Okkara til årets praktikpris.

En drengedrøm gik i opfyldelse for ølentusiast Jens Fredsø Kold, da han under sit praktikophold fik ansvar for at udvikle sin egen specialøl og brygge den i stor skala.

Sensation udsolgt på få uger

New England IPA var en ny øl-stil, aldrig set før på den lille øgruppe i Nordatlanten. Men ’Okkara Bragd No. 11’ faldt i god smag. 4.000 flasker blev udsolgt på tre uger. 800 flasker blev sendt med Jens hjem til Danmark. De blev solgt på en uge.

”Det var stort den dag, jeg så etiketten komme på min øl, men endnu større, da jeg så flaskerne stå på hylderne i butikkerne. Jeg er meget overvældet over hvor godt, øllen blev taget imod,” siger den 23-årige fødevarestuderende (billede).

Harer på sigtekornet og får om benet

Under sit fem måneder lange ophold hos Okkara fik Jens også indblik i en anden kultur.

”Der var ingen corona på Færøerne og alt var åbent. Jeg delte lejlighed med fire rumænske håndværkere. Vi havde det sjovt. Efter arbejde blev jeg inviteret med ud af kolleger for at skyde harer, drive får, bade i havet og gå i sauna. Det var et helt igennem fantastisk praktikophold, med fuldt tryk på faglige og sociale oplevelser,” fortæller Jens.

Digital tjekliste til brygmestre

Udover at udvikle og testen opskriften på sin helt egen specialøl og dernæst brygge den på 4.000 liter store brygkedler, arbejdede Jens også med procesoptimering.

Ud fra LEAN-principper, som han havde lært om på studiet, trimmede han arbejdsgange og indførte en digital tjekliste til telefonen.

”Det betyder, at de fem fuldtidsansatte nu lettere har styr på, når øllen fx skal køles og gæren tages af. Jeg lavede også vejledninger til processerne, så der nu er mere ensartethed i den måde, tingene bliver gjort på,” fortæller Jens, der kommer fra Thisted og går målrettet efter en karriere i bryggeribranchen.

Søn af bryggeriansat

Ølbrygning er ikke fremmed for Jens. Hans far har arbejdet på Thisted Bryghus i 37 år og Jens har haft ølbrygning som hobby i mange år. På sit studie har han ovenikøbet adgang til brygfaciliteter på et mikrobryggeri i kælderen under fødevareuddannelserne på Erhvervsakademi Aarhus.

”Jeg var Okkaras første praktikant og de gav mig frihed til selv at sætte mit præg på mit ophold og var engageret i at hjælpe og støtte mig hele vejen. Derfor fortjener de prisen,” konkluderer Jens, der er færdiguddannet til januar 2022.

Jens og fire andre gode praktikophold dyster om årets praktikpris. Læs, hvem de øvrige finalister er her.