Anders Kjeldbjerg Er Årets Underviser På EAAA

Anders Kjeldbjerg er Årets Underviser på Erhvervsakademi Aarhus

Hvad er opskriften på god undervisning? Hvis du spørger undervisere og studerende fra Erhvervsakademi Aarhus, så skal man bare se på lektor Anders Kjeldbjerg.

Under en gennemgang af en syntese af stoffet benzokain blev Anders Kjeldbjerg afbrudt midt i sin undervisning i laboratorierne på Hasselager Alle 8 i Viby J.

”Tillykke, du er Årets Underviser på Erhvervsakademi Aarhus,” lød det fra kolleger og prorektor Jakob Rathlev, der mødte uanmeldt op med flag, diplom, blomster og ros.

”Det havde jeg slet ikke regnet med, men det er da dejligt med anerkendelse,” konstaterede en forbløffet Anders Kjeldbjerg.

Møder studerende med fagligt overblik og ro

Ifølge juryen fortjener den 45-årige lektor på laboratorie- og fødevareteknologiuddannelserne titlen som ’Årets Underviser’ på Erhvervsakademi Aarhus.

”Anders møder sine studerende med et enormt fagligt overblik, og han bevæger sig ubesværet op og ned i abstraktionsniveau uden at miste øjenhøjden med de enkelte studerende. Anders har en stærk udstråling, der signalerer ro, overskud, engagement, ordentlighed og humor, og som smitter meget positivt af på både læringssituationer og kollegaer,” lyder det bl.a. i begrundelsen.

At give viden fra sig får Anders op hver morgen

Aarhus Kjeldbjerg har en Ph.d. i molekylærbiologi. Inden han kom til Erhvervsakademi Aarhus, forskede han i retro-virologi og underviste i molekylærbiologi på Aarhus Universitet.

De sidste 12 år har Anders undervist på akademiets laborant- og fødevareteknologi-uddannelser. Gejsten ved at lære fra sig er dog på ingen måde stilnet af med årene.

”At hjælpe og udvikle mennesker er det, der driver mig,” siger den prisvindende lektor, der i sin fritid kobler af med badminton og bor i Horsens med sin hustru og to halvvoksne børn.

Færdes hjemmevant selv i fag udenfor pensum

Kolleger fortæller om Anders, at han er så fagligt velfunderet, at han er de studerendes foretrukne go-to-person på alverdens biokemiske og analysetekniske spørgsmål – også selvom de ligger udenfor hans skema.

Kemisk analyseteknik, bufferkemi, kloning, toksikologi og så videre. Sågar mikrobiologiske processer på akademiets eget mikrobryggeri kan Anders undervise i til ug med kryds og bolle. 

”Anders har en sjælden evne til at aflæse sine studerende, der gør ham i stand til at give dem den faglige og pædagogiske støtte, som de nøjagtigt har brug for,” lyder det i juryens begrundelse.

Videre til landsfinale

Det er Uddannelses-og Forskningsministeriet, der står bag Årets Underviser-pris - der blev stiftet tilbage i 2019.

Med den lokale nominering er Anders Kjeldbjerg nu videre til den nationale finale. Her udpeges en vinder blandt de otte erhvervsakademier. Prisen overrækkes af Kronprinsesse Mary og udløser en præmie på 500.000 kroner.

De 200.000 kroner er en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner går til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende erhvervsakademi.