Akademifag i salgsledelse giver Malene blod på tanden til at ville være leder

23-årige Malene Svendsen bygger oven på sin salgsassistentuddannelse med en akademiuddannelse i retail. Allerede efter at have afsluttet første fag føler hun, at hun har lært en masse.

Malene Svendsen arbejder i Danmarks største plantecenterkæde Plantorama i Egå. Her har hun arbejdet de sidste syv år, først som ungarbejder, så som elev og nu som salgsassistent i dyreafdelingen. Malenes ambition er at blive afdelingsleder. Derfor startede hun i foråret på det første af en lang række fag på akademiuddannelsen i retail på Erhvervsakademi Aarhus. Faget ’salgsledelse’ bekræftede Malene i, at mere ansvar og ledelse er lige hende.

”Forløbet har løftet mig fagligt og givet mig blod på tanden til at blive leder,” konkluderer Malene.

Forskellige og alligevel ens

Faget varede 13 uger. Malene brugte sin ugentlige fridag på lektier og undervisning. På holdet var salgsassistenter, mellemledere og afdelingsledere fra detailhandlen. Selvom de kom fra meget forskellige brancher og butikker, var det de samme problemstillinger, de stod med.

”Det var interessant at opdage. Det var inspirerende at lytte til de andres meninger og udveksle erfaringer,” siger hun.

Klogere på kollegaer og sig selv

Undervejs arbejdede Malene på et lederprojekt, hvor hun brugte sig selv og sine kollegaer som case. Malene udarbejdede en plan for, hvordan hun skulle motivere sine medarbejdere, en elev og en ungarbejder, til at sælge mere af plantekædens egenproducerede hunde- og kattefoder.

”Jeg analyserede mine medarbejdere ved at lave disc-profiler på dem for at afdække, hvordan jeg skulle motivere dem. Jeg beskrev med en bestemt model foderproduktet, så medarbejderne kunne lære det godt at kende. Ved hjælp af rollespil og coaching-teknikker rykkede jeg dem fagligt, så de endte med at sælge mere af foderet. Faktisk øgede vi salget med 2 pct. Min afdelingschef og HR-chefen har læst opgaven og opfordret mig til at fremlægge den for alle ansatte her i Egå. ”

Sjovere at gå på arbejde

Forløbet har ikke kun givet Malene ECTS-point, så hun nu er kommet tættere en fuld, kompetencegivende uddannelse på kort videregående niveau. Hun har også fået nogle værktøjer, som har ændret den måde, hun arbejder og optræder på over for kollegaer. 

”Forløbet har været en øjenåbner i forhold til at lære mig selv bedre at kende og vide, hvad der er mine styrker og svagheder. Jeg har lært ikke at stresse. Det gør jeg ikke, fordi jeg er blevet bedre til at styre mine opgaver og lave prioriteringslister. Jeg er også blevet bedre til at uddelegere og motivere. Jeg bruger de spørgeteknikker, jeg har lært på studiet. Dagligt bruger jeg situationsbestemt ledelse og coaching – og det virker. Forløbet har givet mig et nyt sprog og gør, at jeg tænker anderledes om tingene. Jeg kan også meget bedre sparre med min chef og byde ind med forslag til, hvordan vi kan gøre tingene bedre. Kort sagt er det blevet sjovere at gå på arbejde.”

Vil læse videre

Malene regner med at fortsætte med endnu et fag til efteråret. Der er mange fag at vælge imellem. Hun har kig på et fag, der kan gøre hende klogere på butiksøkonomi og købeloven.

”Min ambition er at blive afdelingsleder og så er salgsassistentuddannelsen ikke nok. Derfor håber jeg at kunne færdiggøre en hel akademiuddannelse,” siger Malene, der får betalt uddannelsen af sin arbejdsplads, som kan få refunderet meget af udgiften af HK.

”Jeg er så glad for, at Plantorama gerne vil opkvalificere os medarbejdere og ser et potentiale i mig.”