Kemiforsøg i canadisk sø

Professionsbacheloruddannelsen i laboratorieteknologi bragte aarhusianske Ahmad Mibayyad helt til Canada for at udføre videnskabeligt arbejde.

Som en del af professionsbacheloruddannelsen i laboratorieteknologi tilbragte Ahmad Mibayyad seks måneder på Athabasca Universitet i Alberta, Canada. Et naturskønt område omgivet af skove, bjerge og en bred flod. Ahmad arbejdede primært som forskningsassistent for den australsk-canadiske kemiprofessor Lawton Shaw. Iført armygrønne vaders undersøgte Ahmad sammen med professoren, hvordan ukrudtsdræberen Roundup og andre kemikalier påvirker økosystemer i vandløb og søer.

”Det var spændende at komme ud i naturen og undersøge, hvordan kemikalier påvirker vandkvaliteten. Jeg hjalp professoren med alt det praktiske omkring forsøget såsom at sætte laboratorieapparater op, udsætte biofilm og analysere resultaterne. Fagligt har jeg lært rigtig meget af mit praktikophold,” fortæller 33-årige Ahmad.

Populær praktikant

Alt det, Ahmad havde lært på uddannelsen, fik han stor gavn af under praktikforløbet. Faktisk blev Ahmad hurtigt en efterspurgt arbejdskraft på universitetets Center for Science.

”De var imponerede over alt det, jeg kunne - især inden for laboratorieteknik og statistik,” siger Ahmad, der efter endt praktik fik tilbudt job på universitetet som laboratorieleder. En stilling, han dog takkede nej til.

Boede i kirke

Praktikopholdet bød ikke kun på faglig indsigt, men også på socialt samvær og eventyr. Ahmad boede i en af byens kirker. Mod et mindre beløb gav kirken husly, morgenmad og et kristent fællesskab til Ahmad, der er muslim.

"Kirkens ansatte var utrolig søde og inviterede mig med til gudstjenester, søndagsskole og fisketure," fortæller Ahmad, der er palæstinenser, men har boet i Danmark siden han var lille.

Hjem til Aarhus

Efter et halvt år i Canada rejste Ahmad i december 2012 hjem til Aarhus for at færdigøre professionsbacheloruddannelsen i laboratorieteknik. Med eksamensbeviset i hånden søger han nu arbejde inden for levnedsmiddel- og medicinalindustrien. Får han ikke job, flytter han med sin familie til Lyngby for at tage en kandidatgrad i analysekemi på Danmarks Tekniske Universitet.

Om billederne: 

Ahmad på arbejde i en sø ved Athabasca universitetet i Canada, hvor han tilbragte et halvt år som professor Lawton Shaws forskningsassistent. Ahmad og Lawton undersøger, hvordan kemikalier påvirker vandkvalitet og økosystem i vandløb og søer.