Mark er i praktik som mekaniker i Las Vegas

Mark Ravn er under sin uddannelse til autoteknolog i praktik i ti uger på et bilværksted i millionbyen Las Vegas midt i Nevadas ørken.

På værkstedet Sin City Performance i Las Vegas løser Mark en bred vifte af opgaver: Bestilling af reservedele, projektledelse af bilreparationsopgaver, planlægning af, hvordan arbejdet skal udføres, kundekontakt og komme med ideer til, hvordan man kan optimere processerne på værkstedet.

”Jeg får masser af ansvar og opgaver. De har stor tiltro til mine evner,” siger den 26-årige autoteknologstuderende, der har en baggrund som soldat og sergent i forsvaret.

Mange forskellige typer opgaver

På det familieejede værksted med fire ansatte udover Mark, laver de alt lige fra undervognsbehandlinger, motorskift og simpel service, til restaurering af udtjente biler og tuning af milliondyre Corvetter og andre lækre øser.

”Der er et kæmpe spænd i opgavetyperne. Bilerne er spændende, og rent fagligt pirrer det min nysgerrighed at arbejde med de kæmpestore amerikanerbiler,” forklarer Mark, der selv er amerikanerbils-entusiast og ejer af en.

Amerikanske arbejdsforhold vs. danske

Arbejdsdagen er fra 10-18. En arbejdsuge på 40 timer og fri i weekenden er langt fra hverdag på andre værksteder i USA, forklarer Mark.

”Arbejdstempoet er højt. Der er meget møgfald og placering af ansvar. Der er ikke megen respekt for arbejdernes rettigheder. Det handler om at tjene penge. Mentaliteten er, at du er din egen lykkes smed. Mange mekanikere har endda deres eget værktøj med. Forholdene her er langt fra så trygge som de er i Danmark. Man bliver derfor klar over, hvor godt vi har det derhjemme.”

Af samme grund kunne Mark heller ikke tænke sig at blive i USA og arbejde efter endt uddannelse.

”At være i praktik herovre er spændende som et eventyr og en oplevelse, men nok ikke noget, jeg kunne tænke mig i en længere periode.”

Amerikansk baggrund

Mark har en amerikansk mor og har derfor både dansk og amerikansk statsborgerskab. Onklen bor to timers kørsel fra Las Vegas. Han har besøgt landet adskillige gange.

På trods af, at Mark bedre kan lide danske arbejdsforhold, roser han amerikanernes åbenhed.

”Amerikanerne er meget accepterende. Man behøver ikke at have fælles fodslag for at kunne snakke sammen. Ingen rynker på næsen, selvom man stikker ud eller er anderledes.”

Savner rugbrød og kærlighed

På spørgsmålet om, hvad han savner mest ved at være afsted, svarer han prompte:

”Rugbrød, dansk mad, gode, danske arbejdstider – og så min selvfølgelig min kæreste.”   

Når Mark dimitterer fra autoteknologuddannelsen, er det hans plan at blive medejer af sin vens bilværksted.