Kokken der fik smag for uddannelse

Michael Mizzi uddannede sig til kok efter folkeskolen, men fik efter en årrække lyst til at læse videre. En akademiuddannelse til procesteknolog var første skridt på en uddannelsesvej, der foreløbig er endt med en kandidatuddannelse fra Aalborg Universitet

Michael Mizzi er i dag 35 år, bosat i Aarhus og nybagt kandidat med titlen Cand. Tech produktion fra Aalborg Universitet. Da han gik ud af folkeskolens 10.klasse i 1998 var det ellers ikke teoretisk viden som trak, men en læreplads som kok.

” I dag kan jeg se, at jeg som 17-årig bare havde for meget krudt bagi til en teoretisk uddannelse. Jeg var ganske simpelt ikke klar til gymnasiet,” siger Michael Mizzi.

Erhvervserfaring gav adgang til studie

Uddannelsen som kok førte til en årrække med forskellige job rundt i verden og senest en stilling som køkkenchef i Aarhus. Det var i Aarhus, Michael Mizzi begyndte at overveje muligheden for at læse videre.

”Som køkkenchef arbejdede jeg sammen med en kok, som fortalte, at han skulle læse videre til procesteknolog. Det gjorde mig nysgerrig, og jeg fandt ud af, at adgangen til uddannelsen var en gymnasial uddannelse eller mindst fem års erhvervserfaring. Dermed var det altså også en mulighed for mig, og jeg besluttede mig for at søge ind.”

Akademiuddannelsen gav blod på tanden

Michael Mizzi blev optaget på akademiuddannelsen til procesteknolog på Erhvervsakademiet Lillebælt i Vejle. En god oplevelse trods daglig pendling mellem Vejle og Aarhus.

”Ja, den uddannelse var virkelig superfed og gav mig i det hele taget blod på tanden i forhold til det at studere. Akademiuddannelsen passer rigtig godt til mig med sin blanding mellem teori og praksis som gør, at det du lærer hele tiden bliver sat i en konkret kontekst. Du forstår, hvad det du lærer kan bruges til.”

Tanker om kandidatgrad

Efter akademiuddannelsen var Michael Mizzi slet ikke færdig med at tilegne sig viden. Efter en snak med en studievejleder på Erhvervsakademi Aarhus søgte han ind på en overbygningsuddannelse, som sammen med akademiuddannelsen udgør en fuld professionsbacheloruddannelse.

”Jeg valgte uddannelsen til professionsbachelor i laboratorie fødevare eller procesteknologi. Det første semester var vi fælles, men derefter blev man fordelt på hver af de tre linjer. Min var laboratorielinjen, da den ville give mig redskaber som var gode at have, hvis jeg skulle læse videre endnu. Det var relevant, da jeg på det tidspunkt var begyndt at tænke lidt i kandidatbaner.”

Drømmen om kandidat realistisk med professionsbachelor

Michael Mizzi kunne tydeligt mærke, at niveauet på bachelordelen var højere. Specielt matematik og statistik krævede ekstra arbejde, men det gik og i en grad, som gjorde drømmen om en kandidat realistisk.

”Det jeg gerne vil med en kandidatuddannelse er at få endnu bedre redskaber og teorier at arbejde med. Samtidig var jeg også blevet mere afklaret i forhold til de faglige områder jeg synes er interessante at beskæftige mig med. Et godt match i forhold til det og min bachelor var en kandidat i produktion på Aalborg Universitet.”

Kandidat på to år

De sidste to år har pendlingen derfor foregået nordpå fra Aarhus til Aalborg, hvor Michael Mizzi har arbejdet benhårdt på at gennemføre sin kandidatuddannelse.

”Ja det var ret hårdt. Jo højere niveauet bliver indenfor uddannelse, jo mindre bliver du holdt i hånden og jo mere teoretisk bliver det. På Alborg Universitet har de dertil en projektorienteret tilgang, hvor man samarbejder med rigtige virksomheder om at løse konkrete udfordringer.  Det er hårdt men samtidig meget effektivt og lærerigt, da du hele tiden tvinges til at forholde din teoretiske viden med så at sige rigtige problemer. En tilgang der gav mig rigtig meget.”

Med kandidatgrad i hånden

Dette interview med Michael Mizzi foregår en lille måned efter, at afhandlingen om hvordan man anvender 3D-print i industriel produktion er afleveret og kandidaten er afsluttet, så jobsøgningen er i fuld gang.

”De områder jeg interesserer mig særligt for er management og Supply Chain og gerne i en konsulentvirksomhed. Så det er der mit fokus er lige nu i de job jeg søger,” siger en optimistisk Michael Mizzi.

Et job har første prioritet lige nu for den nybagte kandidat, men smagen for at uddanne sig er der stadig.