Atli brænder for bæredygtighed

34-årige Atli Rafnsson er under sin professionsbacheloruddannelse i praktik som miljømedarbejder på Samsø.

En gang om ugen hopper Atli på Samsø-Aarhus Expressen. Han er nemlig i praktik som projektmedarbejder hos konsulentvirksomheden MEINUNG på Samsø, der beskæftiger sig med miljø, bæredygtighed og markedsføring.

Et job han er vild med.

”Det er lige mig. Især det projekt om optimering af affaldssorteringssystemet på Nordøen, som jeg arbejder med pt., er super spændende.”

Affalds-begejstret

Men hvad er det ved affald, der begejstrer den 34-årige professionsbachelorstuderende i jordbrugsvirksomhed med speciale i miljø og natur?

”Affald er bare mega spændende. Vi producerer utrolig meget af det. Affald er en stor ressource. Tag bare madspild og emballage. Det skal vi blive bedre til at reducere og genanvende.”

Højtuddannet akademiker

Udover at være universitetsuddannet historiker, så læser Atli på 3. år på professionsbacheloruddannelsen i jordbrugsvirksomhed med speciale i miljø og natur (Atli studerer på den internationale linje) på Erhvervsakademi Aarhus.

”Denne uddannelse er fantastisk til det, jeg vil.”

”Min akademiske baggrund har været en styrke. Jeg tænker mere analytisk og kan bidrage med en mere kildekritisk tilgang til tingene,” siger Atli og tilføjer:

”Det har været super spændende og sjovt. Uddannelsen giver rigtig god mening og vi lærer utrolig meget. Vi lærer fx om bæredygtighed, mikrobiologi, spildevand, affaldshåndtering, konservering af dyr, ledelse, projektstyring og økonomi - altsammen med fokus på miljøområdet.”

Uddannede sig først til jordbrugsteknolog

Atli kommer fra Island, men har boet de seneste ni år i Aarhus sammen med sin hustru og deres to små drenge.

Inden Atli startede på professionsbacheloruddannelsen tog han en jordbrugsteknologuddannelse med speciale i miljø og natur - også på Erhvervsakademi Aarhus.

”Det var svært at finde job som historiker, så jeg besluttede mig for at prøve noget nyt og videreuddanne mig indenfor miljøområdet. Det er et område, som optager mig meget og hvor der er job at få bagefter. Jeg kan godt lide at arbejde med noget meningsfuldt.”

Vil arbejde med offentlig trafik eller affaldssortering

Efter endt uddannelse vil Atli gerne arbejde med bæredygtighed.

”Det kan være indenfor offentlige institutioner, hvor samfund og miljø skal gå hånd i hånd, fx for Midttrafik eller Aarhus Kommunes teknik- og miljøafdeling. Eller med turisme og bæredygtighed på Island. Jeg vil rigtig gerne arbejde med social og miljømæssig bæredygtighed - indenfor byplanlægning, transport eller affaldsområdet.”

Brug for folk som Atli

Og ifølge Atli er der brug for folk som ham. 

”Vores liv påvirkes meget af det miljø, vi er i. Vi forstår og respekterer ikke miljøet nok. Det følger der en masse problemer med. Derfor skal vi finde på nogle bedre og langtidsholdbare løsninger, der ikke er lappeløsninger. Det skal også give mening og være brugbart for fremtiden.”