Fødevarebachelor

Niveau

Professionsbacheloruddannelse

ECTS

210

Varighed

3½ år

Studiestart

August

Søg ind nu
Foedevareteknologi Og Applikation

3½-årig naturvidenskabelig uddannelse i Aarhus inden for fødevareproduktion.

Vil du være med til at skabe velsmagende, nærende og bæredygtige fødevarer til en voksende verdensbefolkning?

Attraktivt jobmarked

Med en fødevarebachelor træder du direkte ind på et attraktivt jobmarked.

Den danske fødevaresektor – som er en global spiller – står netop nu og i de kommende år og mangler arbejdskraft.

Uddannelsen er en 3½-årig videregående uddannelse med obligatorisk praktik og findes kun i Aarhus. 

Uddannelsens officielle navn er: Professionsbachelor i fødevareteknologi og applikation.

Oplev studiet: Book et besøg, hvor du følger 2 studerendes hverdag

Besøg os 4 timer. En unik mulighed for at opleve studielivet og prøve hverdagen som studerende på uddannelsen af.

Læs mere og book dit besøg her

Kom til infomøde 2. maj 2024

Besøg os og hør om vores 28 videregående uddannelser med studiestart i august 2024. Stil spørgsmål til undervisere, studerende og vejledere - og bliv klogere på dit studievalg.

Se program og sted her

Vil du være med til at udvikle fremtidens bæredygtige fødevareproduktion?

Drømmer du om at lave dine egne produkter og se dem på hylderne i supermarkedet?

Eller vil du arbejde i en eksisterende fødevarevirksomhed med at fremstille det næste store madhit til middagsbordet? 

Med en fødevarebachelor kan du være med til at stille danskernes sult efter velsmagende, sunde og klimavenlige fødevarer. Og bidrage til den vigtige omstilling til en sundere og mere bæredygtig fødevareproduktion.

Naturvidenskabelig grundviden og indsigt i processer fra råvare til færdigt produkt

Med afsæt i naturvidenskabelig grundviden får du indsigt i alle processer i en fødevareproduktion fra råvare til færdigt produkt.

Du lærer at vurdere fødevareprodukters smag, konsistens, holdbarhed, næringsværdi og funktionalitet.

Du lærer også at bruge bakterier til at fremstille velsmagende fødevarer og håndtere fødevaresikkerheden i en virksomhed.

På verdensplan bliver der flere og flere munde at mætte.

Derfor lærer du at arbejde med nye teknologier og designe nye produktionsprocesser, der kan sikre mad nok til alle.  

Kemi omsat til syltet agurk

Gennem hele uddannelsen er den teoretiske undervisning tæt koblet til det praktiske arbejde.

Du vil opleve et tæt samarbejde med erhvervslivet, og du kommer til at løse konkrete udfordringer fra virksomheder.

I vores bryggeri og proceskøkken omsætter du (iført hvid kittel og blåt hårnet) teorien til analyser og forsøg.

Et af dem kan handle om, hvordan stivelsesmidlet pektin kan bruges i en drikkeyoghurt. Eller hvordan du udvinder fortykningsmidlet alginat fra tang eller måler knækket i chokolade.

Du lærer en masse om processer, enzymer og biokemi. Om mikrobiologi, cellernes ombygning og kemi omsat til en syltet agurk.

Max, studerende på fødevarebachelor, viser Rasmus Brohave sin uddannelse

Få praktisk erfaring med den samlede proces fra råvarer til færdigt produkt

Som færdiguddannet fødevarebachelor kan du udvikle fødevarer med nye teknologier og funktionelle ingredienser.

Du kan anvende proces- og applikationsudstyr – fordi du allerede under din studietid har arbejdet i testkøkken, produktionsanlæg og laboratorie.

Efter endt uddannelse vil du kunne arbejde med en bred vifte af opgaver, fx produktudvikling, produktionsplanlægning, fødevarekvalitet og sikkerhed, fødevareanalyser og procesoptimering - kompetencer, som fødevarebranchen efterspørger i stor stil netop nu.

Dette lærer du 

Gennem uddannelsen lærer du både teori og får hands-on erfaring, så du fx kan:

  • Bruge bakterier og enzymer til at fremstille nye fødevarer
  • Undersøge, hvordan produktionsprocessen påvirker tekstur og smag
  • Arbejde med funktionelle ingredienser
  • Håndtere fødevaresikkerhed i en virksomhed
  • Arbejde med avancerede fødevareprocesser
  • Sammensætte og træne sensorisk panel (bruge mennesker til at vurdere et produkt) 
  • Forhindre svindel med fødevarer
  • Opsætte, udføre og validere forsøgsplaner
  • udvikle fremtidens fødevarer.
Mød Underviserne På Fødevarebachelor

Mød tre undervisere

Underviserne på fødevarebachelor har erfaring fra fødevarebranchen, et bredt netværk af fødevarevirksomheder og stor faglig viden om kemi, ernæring og fødevareteknologi.

Mød tre undervisere her

Garanti for praktikplads

På uddannelsen arbejder du med fødevarer fra dag et, og du er forhåndsgaranteret en praktikplads hos en fødevarevirksomhed, når du skal i praktik på 5. semester. Det betyder:

  • at du allerede som nyuddannet har et solidt kendskab til branchens arbejdsmetoder og udviklingsbehov
  • at du har praktisk erfaring, inden du får dit første job
  • at du kan bruge den teori, du har lært.

Hør 2 studerende fortælle om uddannelsen

Undervisning på mindre hold

Hos os giver undervisningen mening. Undervisningen er projektbaseret, og vi bringer den faglige og teoretiske viden i spil i praksisnære problemstillinger.

Du styrker din faglighed ved at analysere aktuelle udfordringer eller situationer i fødevarebranchen og argumentere for dine kreative løsningsforslag – som du ofte er kommet frem til sammen med dine medstuderende og i tæt dialog med underviserne.

Hos os anvendes teori til at skabe mening i praksis.

Undervisningen er sammensat af dialogbaseret undervisning på dit hold, projektarbejde i grupper, feedback fra vejledere og medstuderende, virksomhedsbesøg, studieture og faglige arrangementer for alle studerende på erhvervsakademiet.

Vi støtter dig i at blive en professionel studerende, der kan planlægge og styre dine studieaktiviteter på egen hånd. Et højt studieudbytte, et godt studieliv og solide personlige egenskaber er med til at få dig helt frem i køen til et job. Derfor er de personlige karakteregenskaber noget vi har fokus på og arbejder med på studiet.

Uddan dig med enkeltfag, mens du er i job

Enkeltfag er en mulighed for dig, der ønsker at videreuddanne dig på professionsbachelorniveau sideløbende med dit job. Læs mere om enkeltfag her

Studiet flytter i nybyggede lokaler i 2024

I juni 2024 flytter uddannelsen ind i et helt nybygget uddannelseshus på Sønderhøj 11 i Viby. Huset indrettes med både undervisningslokaler, studiefaciliteter og alle de nødvendige laboratorier. På Sønderhøj bliver du en del af et levende studiemiljø – sammen med vores 5.400 andre studerende.

Læs mere her

Andre har også set på

Udforsk uddannelser, som ligner denne.

Laborant
Erhvervsakademiuddannelse

Laborant

Få job i et kontrol-, forsknings- eller udviklingslaboratorium og arbejd med fx fødevaresikkerhed, miljøbeskyttelse eller bioteknologi.

Laborant
Miljøteknologi
Akademiuddannelse

Miljøteknologi

En deltidsuddannelse til dig, der gerne vil arbejde med miljøteknologiske problemstillinger i relation til industri, vand og jord.

Miljøteknologi
Business og vandteknologi
Professionsbacheloruddannelse

Business og vandteknologi

Lær markedsføring og salg i vandbranchen og vær med til at løse verdens vand-issues. Ny uddannelse - kun i Aarhus.

Business og vandteknologi

Få hjælp til at vælge den rigtige videregående uddannelse

Vi hjælper dig, når du skal vælge uddannelse. Du kan få 1-1 vejledning eller deltage i fx infomøder eller studiepraktik.

Se muligheder her

Uddannelsen

Uddannelsen varer 3½ år fordelt over 7 semestre, som alle har fokus på fødevarer, kvalitet og udvikling. Gennem hele uddannelsen vil du opleve, at den teoretiske undervisning er tæt koblet til det praktiske arbejde.

1.-4. og 6. semester afsluttes med et fødevareprojekt. I projektet omsætter du dine opnåede færdigheder inden for teknologi, analyse, innovation og kvalitetssikring til at håndtere drifts-og udviklingsmæssige opgaver. Det sker i samarbejde med virksomheder fra fødevarebranchen.

I slutningen af 2. semester skal du vælge mellem 2 studieretninger: Fødevareproduktion eller fødevarekemi og bioteknologi.

På 5. semester skal du i praktik i en relevant virksomhed i Danmark eller i udlandet, og på 7. semester skriver du dit afsluttende bachelorprojekt i tæt samarbejde med en virksomhed, ofte den du har været i praktik hos.

Drømmer du om at arbejde i en international fødevarevirksomhed? Så har du gode muligheder for at styrke dit CV med et studie- eller praktikophold i udlandet i løbet af din uddannelse.

Studieretningsfag

Afhængig af, hvilken studieretning du vælger, skal du have følgende studieretningsfag. Du kan ikke blande fag på tværs af studieretninger. 

Fødevarebranchen Er Glade For Studerendes Input

Esben giver input til stor småkageproducent

Studerende Esben Møller Jørgensen har lige afsluttet et projekt for småkageproducenten Kelsen Group, hvor han verificerede bageprocessen for finskbrød og vaniljekranse.

Mød Esben
Rebecca Har Fået Øjnene Op For Kemiske Processer

Rebecca har fået øjnene op for kemiske processer

Efter endt uddannelse drømmer Rebecca om at arbejde som produktudvikler i det søde køkken og være med til at finde på nye velsmagende kager og desserter. 

Mød Rebecca

Studieordning

Find den her

Få fat i en studie- og karrierevejleder

Mail: vejledning@eaaa.dk
Telefon: 7228 6020

Se åbningstider her

Ansøg om optagelse

Her finder du informationer om, hvordan du søger ind på fødevarebachelor på Erhvervsakademi Aarhus.

Adgangskrav

Sådan søger du

Du søger ind på uddannelsen via optagelse.dk. Du kan søge fra 1. februar. Der er studiestart i august.

Uddannelsens officielle navn er: Professionsbachelor i fødevareteknologi og applikation. 

Der er frit optag på uddannelsen. Det betyder, at alle, der opfylder adgangskravene, bliver optaget.

Orienter dig i ansøgningsfrister, dato for studiestart og øvrige regler for optag nedenfor.

Få hjælp til din ansøgning

Find alt det, du skal vide, inden du søger ind på en videregående uddannelse.

Få hjælp her

Søg nu til studiestart i august 2024

Søg her

Praktik

På 5. semester skal du i praktik i en virksomhed herhjemme eller i udlandet.

I din praktik afprøver du dine nye færdigheder i en virksomhed, så du får indsigt i fremtidige arbejdsopgaver og karrieremuligheder. Du får koblet din teoretiske viden med praktisk erfaring og styrker samtidig dit CV.

I praktikken afprøver du et arbejdsområde og målretter din uddannelse i forhold til dine karriereplaner. Som en del af praktikken skriver du et projekt med udgangspunkt i en problemstilling fra virksomheden. Her får du mulighed for at specialisere dig inden for netop dine interesser.

Praktikken er en obligatorisk del af uddannelsen, og vi hjælper dig med at finde praktik.

Mads Vil Have Mest Muligt Ud Af Fødevarer

Mads vil have mest muligt ud af fødevarer

På 5. semester håber Mads at finde en praktikplads i udlandet. 

Mød Mads

Eksempler på praktikvirksomheder

Din praktik kan foregå i en virksomhed i Danmark eller i udlandet.

Vi har et godt netværk af virksomheder i fødevarebranchen, og her kan du se eksempler på praktikvirksomheder.

Samarbejde med mange virksomheder

Uddannelsen er udviklet i samarbejde med virksomheder i fødevarebranchen.

Erhvervsakademi Aarhus har et tæt samarbejde med en lang række private og offentlige virksomheder. Kontakten til erhvervslivet skaber praksisnær undervisning – til glæde for både studerende, uddannelsen og virksomhederne.

Du oplever først og fremmest samarbejdet med erhvervslivet, særligt fødevarebranchen, i forbindelse med projektarbejde og praktik. Vi inviterer også gæsteundervisere indenfor, der bidrager med deres erfaring og det sidste nye fra erhvervslivet. Til eksamen benytter vi også gerne censorer fra erhvervslivet.

Info om praktik

Se evalueringer og info til virksomheder om praktik

Praktik

Praktik

Vi undersøger løbende, om praktikken lever op til de studerende og virksomhedernes forventninger.

Praktik
Få en praktikant

Få en praktikant

Annoncér på vores jobportal og få fingre i en af de 5000 studerende, der hvert år skal i praktik.

Få en praktikant

Karriere

Som fødevarebachelor kan du navigere sikkert i forhold til fødevarelovgivning og -sikkerhed, du kan implementere kvalitetssikringsprogrammer og lede egenkontrol.

Du kan også arbejde med optimering af produktion, produktudvikling og dermed bidrage til en mere bæredygtig og grønnere fødevareproduktion og til at sikre fødevarer til en globalt voksende befolkning.

Du kan få job inden for fødevareindustrien som fx:

  • Kvalitetsleder/koordinator
  • Produktionsleder/koordinator
  • Applikationstekniker/specialist
  • Produktudvikler
  • Selvstændig
  • Underviser
  • Teknisk sælger

Videreuddannelse

Mange professionsbachelorer fortsætter deres studier på en kandidatuddannelse.

Så mange får job

Se alle beskæftigelsestal for dimittender fra en uddannelse på Erhvervsakademi Aarhus her.

Dyk ned i tallene

Læs videre på kandidatniveau

En uddannelse fra et erhvervsakademi er en dynamisk vej til en længere videregående uddannelse. En professionsbacheloruddannelse er på samme niveau som en bachelor- eller diplomingeniøruddannelse. En del af vores dimittender bliver optaget på relevante kandidat- eller masteruddannelse i Danmark eller i udlandet. Vær opmærksom på, at du måske skal tage suppleringsfag for at opfylde adgangskravene, og at der kan være begrænsede antal studiepladser på de enkelte uddannelser.

Her er eksempler på kandidatuddannelser, dimittender tidligere er optaget på: 

Vil du vide mere?

Hvis du ønsker at læse videre på en kandidatuddannelse, når du er færdiguddannet professionsbachelor, skal du have vejledning hos den uddannelsesinstitution, du ønsker at blive optaget på.

Du er også velkommen til at kontakte studie- og karrierevejledningen for yderligere information om karriere og videreuddannelse.

Bianca Maria fik drømmejob i første forsøg

Bianca Maria Nielsen er uddannet kandidat i integrerede fødevarestudier, men trækker ofte på både sin akademiuddannelse og bacheloroverbygning i fødevareteknologi i sit drømmejob hos Fødevarestyrelsen.

Læs om Bianca Marias vej til drømmejobbet

Studieliv - som studerende på Hasselager Allé

Højt fagligt niveau, inspirerende indretning, kvalificeret vejledning og sociale aktiviteter kendetegner alle Erhvervsakademi Aarhus' afdelinger.

På Hasselager Allé, hvor alle vores laboratorie-, miljø- og fødevareuddannelser er samlet, får du en studietid med højt fagligt niveau og gode muligheder for socialt samvær.

Studietilfredshed

Hvert andet år gennemfører vi – i samarbejde med ministeriet og i lighed med de øvrige danske uddannelsesinstitutioner – en undersøgelse af studietilfredsheden blandt vores studerende og nyuddannede. Undersøgelsen hedder ”Danmarks Studieundersøgelse”.

Se de seneste resultater fra ”Danmarks Studieundersøgelse” på Erhvervsakademi Aarhus her

Sammenlign videregående uddannelser

Uddannelseszoom kan du sammenligne resultaterne fra ”Danmarks Studieundersøgelse” på tværs af alle videregående uddannelser i Danmark. Du kan bl.a. sammenligne nyuddannedes lønniveau og se, hvordan de fik deres første job.

Underviserevaluering

Hvert forår gennemfører vi en underviserevaluering, hvor vores studerende vurderer den undervisning, de modtager.

Se de seneste resultater fra underviserevalueringen her

Kontakt

Uddannelsen foregår på Erhvervsakademi Aarhus, Sønderhøj 11, 8260 Viby J.

Find vej til os

Få fat i en studie- og karrierevejleder

Mail: vejledning@eaaa.dk
Telefon: 7228 6020

Se åbningstider her

Har du spørgsmål om SU?

Så få svar hos vores SU- og SPS-vejledere.

Se åbningstider og kontaktinfo her