Nyt netværk skal hjælpe ordblinde

Ordblinde studerende og studerende med læse- og skrivevanskeligheder har fået et netværk, hvor de hjælper hinanden med tips, tricks og information om it-redskaber, oplæsningsværktøj og skriveprogrammer.

Hvilke programmer bruger I til at få læst kemi eller matematik højt på engelsk? Hvordan bestiller jeg pensumbøger på e-biblioteket Nota? Er der nogen, der kan hjælpe mig med at lave mine bøger i Word om til bøger i Mac?

Der er allerede godt gang i spørgelysten og viljen til at hjælpe i det nye netværk for studerende med læse- og skrivevanskeligheder.

En masse viden samlet ét sted

Studerende Mads Ankjær er ordblind og har etableret netværket for at hjælpe andre i samme situation.

”Nogle ved måske ikke, at de er ordblinde. Andre ved det godt, men har problemer med at få adgang til pensum i digitalt format eller it-redskaber til at følge med i undervisningen. Jeg har selv på egen krop mærket, hvor frustrerende det er, ikke at kunne følge med og blive hægtet af. Her kan netværket hjælpe,” fortæller han.

Skal have læseplaner og pensum digitalt

Med adgang til de rette it-hjælpemidler og viden om, hvordan de bruges, behøver ordblindhed ikke at være nogen hemsko.

”Det drejer sig fx om Nota, e-biblioteket for mennesker med læsehandicap, OCR-programmer til at scanne tekster ind (så de kan oplæses) og læse- og skriveprogrammer som CD-ORD. Disse redskaber er essentielle for os ordblinde,” fortæller Mads.

Hårdt arbejde og stædighed

Selv opdagede Mads først, efter have kæmpet sig gennem folkeskolen, at han var ordblind. Nu, hvor han læser en videregående uddannelse, scorer han 12-taller til eksamen.

”Min ordblindhed har lært mig, at jeg ved at knokle og ikke give op, kan opnå det, jeg sætter mig for,” forklarer Mads Ankjær, der er kok, serviceøkonom og nu læser til professionsbachelor i innovation og entreprenørskab.

Facebookgruppe

Netværket tæller foreløbig 27 medlemmer. De kommunikerer via en lukket Facebookgruppe, men mødes også fysisk rundt om på akademiet og udveksler erfaringer.

”Når man er ordblind og skal undvære sine it-hjælpemidler kan det sammenlignes med, at en svagtseende skal undvære sine briller eller en med brækket ben skal undvære sine krykker. Det er dybt frustrerende. Men der findes faktisk masser af gode hjælpemidler. Man skal bare vide hvor og hvordan,” siger Mads Ankjær, der håber, at netværket vil vokse.

Læs mere om netværket – og søg evt. om medlemskab:

EAAA Netværksgruppe