Max Høgh Pedersen Skruer Praktikum På Tekniske Videregående Uddannelser

Godt nyt til studenter med hænderne skruet forkert på

Hver tredje studenterhue må kapitulere på landets tekniske, videregående uddannelser, men et fire ugers værkstedsforløb prøver at få flere til at gennemføre drømmestudiet.

Hvis du er student og søger ind på en teknisk, videregående uddannelse på et erhvervsakademi, er sandsynligheden for, at du gennemfører, lille. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Faktisk er det kun hver tredje student, der gennemfører en teknisk videregående uddannelse. Helt præcist er 32 procent af de gymnasialt optagne faldet fra efter et år, mens det er 17 procent for de faglærte. 

Forsøgsordning retter op på manglende teknisk indsigt

Spørger man de studerende selv, siger de til exit-samtalerne, at det skyldes manglende teknisk indsigt, som de faglærte til gengæld har. Det prøver en ny forsøgsordning at komme til livs, hvor studenterne får en skruetrækker i hånden i fire uger inden studiestart på landets tre uddannelser til automations-, drifts- og energiteknolog. Det er 23-årige Max Høgh-Pedersen (se billedet ovenfor) fra Randers glad for. 

- Det giver mig den bedst mulige start og de bedste forudsætninger for at gå i gang med uddannelsen. Jeg vil klart anbefale det til alle, der skal starte og kommer fra gymnasiet, fortæller Max Høgh-Pedersen, der læser automationsteknolog og har en eksamen fra HTX. 

Landsdækkende forløb for alle 

Max Høgh-Pedersen står ikke alene med denne holdning. I en undersøgelse blandt sidste års deltagere på det praktiske forløb svarer 89 procent af de studerende, at de vil anbefale praktikum til nye studerende, der vil starte på samme videregående uddannelse.  

I Aalborg bakker russiske Nataliya Klimovskikh, der kom til Danmark sidste sommer, op om Max’ udlægning. 

- Jeg føler, at jeg har gjort store fremskridt, og nu kan en masse. Jeg har sagt til mine venner, at hvis de har problemer med badeværelset, så skal de bare ringe til mig, siger Nataliya Klimovskikh med et smil. 

Baner vej for det første job 

Hos fagforeningen Teknisk Landsforbund byder man tiltaget velkomment, når de færdige studerende engang skal ud på jobmarkedet.

- Praktikum giver studenter en god og praktisk start på studiet. De får en viden og føling med værktøj, der kommer dem til gode under hele studiet, og som forhåbentlig vil stille dem stærkt, når de en dag skal søge deres første job, siger Lone Engberg Thomsen, der er formand for Teknisk Landsforbund. 

Til trods for at stort set alle kommer i beskæftigelse umiddelbart efter færdiggørelsen af studiet, så er der fortsat ledige pladser på de tre uddannelser til automationsteknolog, produktionsteknolog og autoteknolog.

- Der er kamp om de teknisk uddannede unge. Dem vil vi gerne kunne tiltrække flere af. Med praktikum mener vi, at vi kan skabe et rigtig godt udgangspunkt for unge, der begynder på de her uddannelser, siger bestyrelsesformand for Danske Erhvervsakademier, Charlotte Lundblad. 

Dansk Erhverv: En god idé

På både Nataliya’s og Max’ uddannelser læser man sammen med studerende, der kommer med forskellige baggrunde fra både gymnasier og erhvervsskoler. Dog er det ifølge Dansk Erhverv vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne fortsætter og endda øger indsatsen med at optage erhvervsuddannede. 

- Helt overordnet synes vi, at det er en god ide med et praktisk forløb for studenter. Frafaldsstatistikken viser tydeligt, at det er vigtigt at have praktisk forståelse, hvis uddannelsen skal gennemføres. Ligesom det kan være nødvendigt med en teoretisk opdatering for faglærte, der skal ind på en boglig uddannelse, så kan det være nødvendigt med en praktisk opdatering for studenter, der skal ind på mere praktisk uddannelse,udtaler Mads Eriksen, der er Uddannelses- og forskningspolitisk chef ved Dansk Erhverv.  

Et forløb på lånt tid 

Forløbet er en forsøgsordning i samarbejde mellem landets erhvervsakademier og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det kører over tre år, men studerende og uddannelsesinstitutionerne håber, ordningen kan blive permanent. 

- Hvis jeg kom ind på studiet uden forløbet her, ville det være knald eller fald. Enten havde jeg sparket mig selv helt op i gear eller faldet fra, fortæller Max Høgh-Pedersen fra automationsteknolog-uddannelsen i Randers.
Alt i alt har 69 studerende på landsplan gennemført forløbet på tværs af erhvervsakademierne og professionshøjskolerne. 

Fakta om praktikum 

  • Når nye studerende i slutningen af juli måned får besked på, om de er optaget på en af de tre uddannelser til automationsteknolog, produktionsteknolog og autoteknolog, vil ansøgere med gymnasiebaggrund samtidig få tilbud om at følge et fire ugers værkstedskursus inden det egentlige studie. 
  • Forberedelseskursus er SU-berettiget og giver grundlæggende forståelse af el-teknik, installationer, konstruktioner og almen forståelse af håndværk og brug af værktøj.  
  • På den måde bliver de bedre klædt på til at tage en teknisk, videregående uddannelse. 
  • Forløbet er en forsøgsordning i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet og forløber 2019-2021
  • Praktikum udbydes for studerende med gymnasiel baggrund på en lang række videregående erhvervsakademier, professionshøjskoler og maskinmesterskoler, bl.a. Erhvervsakademi Aarhus / Aarhus Maskinmesterskole