Studerende fra Erhvervsakademi Aarhus vinder DM i entreprenørskab med velgørenhed

Fire iværksætterstuderende vinder DM i entreprenørskab og 50.000 kr. med en velgørenheds-forretning, der støtter enlige mødre i Uganda ved at sælge mødrenes egne, håndgjorte ting.

Otte enlige mødre fra Ugandas hovedstad Kampala er hovedpersoner i en ny, prisvindende virksomhed.

Virksomheden Kale Nyabo, som betyder tak på ugandisk, hjælper de otte mødre og deres ti børn til et bedre liv. Mødrene laver smykker, tasker, salatbestik, kurve og andre håndlavede accessories, som fire studerende fra Erhvervsakademi Aarhus sælger online via Etsy.com til hele verden.

Salget går så godt, at det kan betale de afrikanske mødres husleje og deres børns skolegang.

Nu har virksomheden også indbragt de fire studerende en stor pengepræmie og en danmarksmestertitel.

Kronprinsen ønskede tillykke

Prisen til de entreprenante studerende blev overrakt af H.K.H. Kronprinsen, som også talte med de studerende efterfølgende.

50.000 kr. i præmie

Kale Nyabo vandt først deres kategori Social Entrepreneurship og 25.000 kr. sponsoreret af TrygFonden. Oveni det vandt de yderligere 25.000 kr. fordi de blev den samlede vinder.

Prisvinderne Soraya Zieren, Florentina Ceapa, Andrei Toth og Nicki Grønkjær Jensen skal nu repræsentere Danmark ved EM i entreprenørskab i Riga i slutningen af juni.

'Med de penge kan vi gøre rigtig meget godt'

Juryen hæftede sig ved, at gruppens idé var både gennemført og imponerende pitchet.

"Det er et kæmpe skulderklap for det arbejde vi har lagt i Kale Nyabo, og det har været en lang og hård periode, hvor vi har arbejdet med det her," siger Soraya Zieren fra Kale Nyabo og fortsætter:

"Med de penge, vi har vundet, kan vi gøre rigtig meget godt. Nu skal vi følge vores plan om at øge vores salg og vokse virksomheden, så vi kan støtte flere mødre og børn." 

De fire vinderstuderende, baggrund i hhv. Danmark, Holland og Rumænien, læser på 2. semester på professionsbacheloruddannelsen i innovation og entreprenørskab på Erhvervsakademi Aarhus.

Pris til underviser

Der var også en anden pris til Erhvervsakademi Aarhus, for Steen Kamronn vandt prisen som årets underviser. 

Hård konkurrence 

I alt havde 20 hold kvalificeret sig til finalen i DM i entreprenørskab. Seks af de 20 hold (svarende til 19 studerende) er fra Erhvervsakademi Aarhus.

Holdene dystede i flere kategorier, hvor de blev bedømt af erfarne erhvervsfolk, og de unge iværksætterspirer skulle have styr på både ide, markedsresearch, forretningsplaner, konkurrenter og meget mere – præcis som en rigtig startup, der skal pitche for et hold af potentielle investorer.

Tegner godt for dansk iværksætteri

Christian Vintergaard er adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab, som står bag DM.

"Ved sådan et DM ser vi, hvor ambitiøse og dedikerede de studerende er. Det tegner godt for dansk iværksætteri," siger han. 

Læs, hvem de andre vindere på dagen var, her.

Vinder DM for 7. gang

DM i entreprenørskab er for studerende på korte og mellemlange videregående uddannelser.
Siden 2004 har studerende fra Erhvervsakademi Aarhus vundet DM-trofæet syv gange - i 2004, 2005, 2007, 2010, 2011, 2013 og 2018. I samme periode har erhvervsakademiets studerende også vundet EM i entreprenørskab tre gange - i 2004, 2008 og 2009.