Gode danskfærdigheder hjælper internationale studerende i praktik

For Bertold Bocskor fra Ungarn har det været en stor hjælp at lære dansk under studierne. Efter bare ét år i landet har han sikret sig en praktikplads, hvor arbejdet foregår på dansk.

Da ungarske Bertold Bocskor kom til Danmark, satte han sig et ambitiøst mål.

Han skulle lære dansk med så stor overbevisning, at han efter bare ét år selv kunne søge og få en dansksproget praktikplads.

I dag er praktikaftalen med en dansk virksomhed underskrevet.

Tal med så mange som muligt

Den 21-årige ungarer er finansbachelorstuderende på Erhvervsakademi Aarhus og har boet og studeret i Danmark i halvandet år.

Han gør meget ud af at tale med så mange forskellige danskere som muligt. Han bor på kollegie, spiller fodbold i den lokale boldklub og er besøgsven for et ældre ægtepar.

"Jeg går også i kirken hver søndag og har fritidsarbejde ved siden af studierne," siger Bertold og tilføjer, at han elsker at studere i Danmark.

Samtidig har de mange aktiviteter bekræftet ham i, at det er vigtigt at lære dansk, når man bor i landet.

"Det hjælper mig med at blive en del af den danske kultur. Sproget betyder enormt meget," siger Bertold.

Fodfæste i erhvervslivet

Som international studerende kan det være svært at få fodfæste i erhvervslivet, hvis ikke man taler sproget. Mange jobs kan klares på engelsk, men det sociale samt det kollegiale foregår på dansk.

Derfor tilbyder Erhvervsakademi Aarhus i samarbejde med UCplus at hjælpe internationale studerende med at lære dansk. Undervisningen foregår på akademiet, så det er nemt at gå til.

I begyndelsen er det enkelte ord og små sætninger, de studerende får i deres ordforråd, men snart kommer længere samtaler i spil.

Notesblokken er Bertolds bedste ven

Fra begyndelsen har det været Bertolds ønske at kvalificere sig til en praktikplads, hvor arbejdet foregår på dansk. Derfor har det haft stor betydning, at han har gjort en ekstra indsats for at lære sproget.

Med sig i tasken har han altid en lille notesblok, hvor han noterer danske ord og deres udtale, så han har mulighed for at øve dem igen senere. På dansk er forskellen nemlig stor mellem skrift og udtale.

"Selv om det kræver masser af øvelse og hårdt arbejde, har det kun givet mig lyst til at lære endnu mere," siger Bertold.

Han indrømmer, at han skulle sende en del ansøgninger, før nogen bed på krogen. Men det skete.

Til samtalen med Alm. Brand talte han dansk, og her blev de så imponeret over Bertolds danskkundskaber, at han fik pladsen.

Drømmen om en karriere i den danske banksektor lever altså i bedste velgående.

"Jeg håber, at praktikaftalen efterfølgende kan åbne døren til et job," siger den kommende finansbachelor med et smil.

Internationale studerende lærer dansk

Bertold Bocskor fra Ungarn er en af mange studerende, der har valgt at skifte vante omgivelser under hjemlige himmelstrøg ud med en international uddannelse på Erhvervsakademi Aarhus.

Alle får tilbudt at lære dansk på erhversvakademiet ved siden af studierne.