Mentorer hjælper internationale studerende til job i Danmark

På Erhvervsakademi Aarhus får internationale studerende tilbudt en mentor fra erhvervslivet. De hjælper dem med at lette overgangen fra studie til job.

Lettiske Agnese Krievkalne fik umiddelbart efter endt uddannelse job som digital solution coordinator i Danfoss-koncernen.

”Jeg kan takke min mentor Mo. Siddiqui for at have hjulpet mig gennem processen og fået mig derhen, hvor jeg er i dag,” siger Agnese (til højre), der kommer fra Letland, men arbejder i Kolding og bor og har uddannet sig i Aarhus.

Mentor anbefalede sin mentee

Agneses mentor Mo. Siddiqui (til venstre) har aldrig haft så dygtig en mentee som Agnese, og derfor kunne han også anbefale hende til sit netværk i Danfoss. Mo er administrerende direktør i Aactio GmbH i Hamborg, der arbejder med vedvarende energi. Han kommer oprindeligt fra England, men har boet, uddannet sig og arbejdet i Danmark i mange år.

”Det danske arbejdsmarked er ikke nemt. Der er mange skjulte regler. Agnese og jeg har været det samme sted i livet. Vi sparrer stadig og hjælper hinanden,” siger Mo.

Denne eftermiddag har Mo. taget turen fra Hamborg til Aarhus for at deltage i Agneses dimissionsfest som digital konceptudvikler på Erhvervsakademi Aarhus.

”Mo har hjulpet, støttet og udfordret mig i dette mentorforløb. Vores fælles værdier, arbejdsetik og samspil har ledt til gode resultater. Jeg har været utrolig glad for mentorprogrammet,” konkluderer Agnese.

Fordobling af mentorforløb

Antallet af mentorforløb på Erhvervsakademi Aarhus er mere end fordoblet siden programmet blev lanceret i 2013 med 14 mentorpar. Året efter var der 30 mentorpar. Et tal, der i år og sidste år er vokset til mere end 50.

De dedikerede mentorer tæller titler som topchefer, konsulenter, gårdejere og selvstændige erhvervsdrivende. De gør det ganske gratis og er drevet af et ønske om at gøre en forskel for et ungt menneske.

Det hjælper at have en mentor

I år har 51 studerende (16 internationale og 35 danske) fået en mentor, som vil lytte, sparre, rådgive og coache deres mentee, så de kan blive så godt rustet til arbejdsmarkedet som muligt.

Håbet er, at endnu flere internationale studerende vil kunne tilbydes en mentor, fortæller koordinator af programmet Mads Christian Mahler fra Erhvervsakademi Aarhus.

”Vi kan jo se, at mentorerne hjælper dem til at blive og arbejde i Danmark efter endt uddannelse. Det har utrolig stor værdi, at de har en, der fx hjælper dem med at forberede deres entre på det danske arbejdsmarked og sætter ord på, hvad de kan bruge deres uddannelse til.”

Ældre studerende hjælper

Kommer man fra udlandet til Aarhus for at studere, kan selv små ting blive store forhindringer. For at hjælpe de internationale studerende i gang, har erhvervsakademiet udover en mentorordning også indført en Buddy-ordning, hvor de får en ældre studerende tildelt som en ven, de kan trække på. 

Læs mere om mentorprogrammet.

Bliv mentor for en studerende

Få mere information