To nye it-sikkerhedsuddannelser tager kampen op mod hackere

Truslen fra hackere og it-kriminelle giver akut mangel på it-sikkerhedsspecialister. Erhvervsakademi Aarhus tilbyder nu Danmarks første uddannelser med fokus på it-sikkerhed.

Danmark er ikke forberedt på de cyberangreb og indbrud, der kan ramme vores it-systemer i fremtiden.

Ifølge en rapport fra Erhvervsstyrelsen kommer Danmark til at mangle 19.000 it-specialister i 2030. Samme rapport viser, at danske virksomheder allerede i 2015 manglede en ansat til 16 pct. af opslåede stillinger, hvor de søgte specialister i it-sikkerhed.

Derfor kan Erhvervsakademi Aarhus nu løfte sløret for Danmarks første uddannelser i it-sikkerhed.

Modsvar på it-kriminalitet

Med en professionsbachelor i it-sikkerhed bliver man specialist i bl.a. cybersikkerhed, netværkssikkerhed og it-governance – forebyggelse af angreb.

Uddannelsen starter både på fuldtid og deltid efter sommerferien og er udviklet i et tæt samarbejde mellem Erhvervsakademi Aarhus og Center for Cybersikkerhed, Forsvarsministeriet, brancheorganisationer og erhvervsliv.

Oprettelsen af uddannelsen sker som modsvar på it-kriminelles digitale oprustning, der får eksperter til at efterlyse flere uddannede it-sikkerhedsspecialister til både private virksomheder og den offentlige sektor.

"I øjeblikket ser vi en voldsom stigning i antallet og omfanget af hackerangreb, og på verdensplan er der et digitalt våbenkapløb i gang, så det kan ikke gå for hurtigt med at få uddannet flere specialister," siger studielektor Dorthe Bach Nyemann fra Forsvarsakademiet til Politiken.

Stadig studiepladser

Studerende kommer til at arbejde inden for fire kerneområder: system- og applikationssikkerhed, netværks- og kommunikationssikkerhed, design af sikre systemer og sikkerhedsledelse.

Ifølge uddannelseschef Gert Simonsen fra Erhvervsakademi Aarhus er der stadig pladser til studiestart denne sommer, men de bliver hurtigt besat.

"Både i udlandet og i Danmark ser vi virksomheder og samfundsvigtige områder blive udsat for cyberangreb. Det er en trussel mod dansk vækst og vores velfærdsstat, og derfor er der hårdt brug for cybersoldater, der kan tage kampen op mod it-kriminelle. Det er vi glade for at kunne være med til at udklække," siger uddannelseschef Gert Simonsen fra Erhvervsakademi Aarhus.

Uddannelsen er en såkaldt top-up, hvor man opnår en professionsbachelorgrad i it-sikkerhed. For at søge skal man have en uddannelse som it-teknolog, datamatiker eller tilsvarende.

Fuldtidsstudiet giver 90 ECTS-point.  

Der er ansøgningsfrist 1. juli.

Også som efteruddannelse

Uddannelsen udbydes også som diplomuddannelse, der er tilrettelagt, så det er muligt at passe et arbejde ved siden af. Deltidsuddannelsen har ansøgningsfrist i august og begynder i september. Deltidsstudiet giver 60 ECTS-point.

Bor du i København, kan du tage uddannelsen på Københavns Erhvervsakademi.

Læs om uddannelserne