Thomas Lundby: Lederuddannelse batter ikke en skid, hvis der ikke følger aktionslæring med

150 ledere så frygten i øjnene under det faglige arrangement ’Lederforum’ på Erhvervsakademi Aarhus tirsdag den 28. september.

”Hvad ville du gøre, hvis du ikke var bange?”

Frygt og ledelse var til debat, da Erhvervsakademi Aarhus inviterede 150 tidligere lederstuderende og interessede erhvervsfolk til 'Lederforum' på Ringvej Syd.

På scenen stod erhvervspsykolog og direktør Thomas Lundby fra Impaq, der sammen med kollegaen Morten Novrup Henriksen er aktuel med bogen ’Frygtløs ledelse’.

Frygten for at være bussemand

Thomas Lundby opfordrede deltagerne til at komme ud af komfortzonen og aktivere deres følelsesmæssige mod og praktiske dømmekraft.

”Autenticitet er alfa og omega. Hvis den forsvinder, forsvinder følgeskabet,” understregede han.

”Ledere har også alt, alt for travlt og mister overblikket.”

Ifølge Thomas Lundby står ønsket om at ville være populær i vejen for god ledelse.

”Rundkredspædagogik og frygten for at være bussemand står også i vejen.”

Men hvad værre er: Ofte ser ledere ikke deres egne svagheder.

”Blinde pletter har vi alle - altså handlemønstre eller adfærd, som vi ikke selv kan se. Derfor er man nødt til at få hjælp af andre.”

”Der er et kæmpe udviklingspotentiale for ledere, hvis de kan få feedback,” lød opfordringen.

Løsningen, ifølge Thomas Lundby, er ikke mere (teoretisk) uddannelse.

”Lederuddannelse batter ikke en skid, hvis der ikke følger aktionslæring med - altså handling og daglig praksis. Man kan ikke træne følelsesmæssigt mod på skolebænken. Man skal ud på gulvet.”

De svære diskussioner

I pausen blev de fremmødte opfordret til at tale om deres frygt.

”Det med at turde at være ærlig og kritisere en medarbejder, der ikke gør det godt nok, er spot on. Det kan jeg sagtens genkende,” lød det fra Senior Manager Claus Henrik Jensen (billede) fra Fertin Pharma, en af verdens største producenter af nikotintyggegummi.

”Jeg har været leder i 16 år, og en af de ting, jeg stadig synes er svært, er de svære diskussioner. Derfor vælger jeg nogle gange mine kampe.”

En anden af de fremmødte Department Manager Mette Frier Høst (billede) fra Danish Crown, har også udfordring med kritik – både den hun giver og får.

”At kritisere en medarbejder er aldrig sjovt. Det gælder om at gøre det på en god måde. Det er vigtigt at adskille person fra funktion. Det er jeg meget bevidst om. Men jeg synes stadig, det er svært.”

Nyt Lederforum til februar

Til februar 2017 inviterer Erhvervsakademi Aarhus til et nyt Lederforum. Hvad temaet bliver kan du læse om i næste nyhedsbrev fra Ledelse og HR.