Studerende starter nødhjælpsorganisation i Paris

Markedsføringsøkonomstuderende Maja Seidenfaden fra Erhvervsakademi Aarhus har startet en ny nødhjælpsorganisation under studieophold i Paris.

Folk er ofte for generte til selv at tage kontakt til en flygtning, selv om de gerne vil, mener Maja Seidenfaden. Derfor har hun startet nødhjælpsorganisationen InterSharing, som hjælper migranter og hjemløse i Paris’ gader.

InterSharing står i indgangen til supermarkeder og deler indkøbslister ud til forbipasserende.

På listen står der, hvad der kan være nyttigt i en hverdag som hjemløs flygtning.

Derefter tager InterSharing imod varerne og giver dem videre til de hjemløse. Det er fx toiletpapir, barbergrej, bind, tandpasta, tandbørster, neglesakse og sæbe.

”Der bor folk på gaden alle vegne,” fortæller Maja i telefonen fra Paris.

Folk vil hjælpe, men ved ikke hvordan

Sammen med otte unge fra forskellige steder i verden vil den 23-årige studerende hjælpe folk på gaden i Paris med at få opfyldt deres basale behov.

”Der ligger mennesker og sover på hvert eneste gadehjørne og på varmeriste. Det må være forfærdelig koldt,” siger Maja, der er grundlægger og leder af organisationen.

Ifølge franske myndigheder ankommer op mod 80 migranter til Paris hver eneste dag.

Myndigheder kan ikke følge med

Maja Seidenfaden mener, at flygtningekrisen har ramt Paris hurtigere end myndighederne kan følge med.

”Det, vi kan gøre, er at møde menneskerne på gaden, dér hvor de er. Mit indtryk er, at InterSharing rammer ned lige dér, hvor der er brug for det,” siger hun.

Med organisationen ønsker Maja Seidenfaden at skabe en mulighed for almindelige borgere, som gerne vil hjælpe, men ikke ved, hvad de skal gøre.

”Jeg oplever, at folk er for generte til at hjælpe. Der er enormt mange mennesker, der aldrig har talt med en flygtning, selv om de er alle vegne. Det synes jeg er rigtig ærgerligt.”

Startede projekt under studie

Nødhjælpsprojektet startede Maja som en opgave på ESCE International Business School i Paris, hvor hun netop har læst et semester som Erasmusstuderende. 

Ideen fik hun i Paris, men flere af de værktøjer, hun har brugt til at etablere projektet, har hun lært på Erhvervsakademi Aarhus.

”Jeg har især brugt min viden om markedsføring og om, hvordan jeg skaber opmærksomhed om en sag. Det har også været en fordel for mig, at jeg har lært at bruge værktøjerne i praksis og føre ideer ud i livet.”

Projekt fortsætter, selvom Maja rejser

Lige inden jul rejser Maja hjem til Danmark. Til næste år gælder det 4. semester på markedsføringsøkonomuddannelsen med speciale i business and design management på Erhvervsakademi Aarhus. Til februar skal hun i praktik. Hvorhenne ved hun ikke. Hun søger lige nu efter praktikplads.

Selvom Maja forlader Paris, fortsætter InterSharing. Der er stadig mange donationer, som skal fordeles ud til de nødlidende. Maja har derfor indgået et kortvarigt samarbejde med den franske organisation MOBIL’douche om, at de kører projektet videre, indtil donationerne er uddelt.

”Vi har nået så meget,” siger den ihærdige studerende og konkluderer.

”Opholdet i Paris har været de bedste tre måneder i mit liv.”