Systematic forsker i medarbejderudvikling

Softwarevirksomheden Systematic A/S og Erhvervsakademi Aarhus udvikler og tester nye måder at styrke medarbejderdrevet udvikling.

Forestil dig en verden, hvor den enkelte medarbejder er endnu mere ivrig efter at udvikle sig. Netop det er målet med et nyt forsknings- og udviklingsprojekt mellem Danmarks største private softwarevirksomhed og Erhvervsakademi Aarhus. Formålet er at skabe det bedst mulige set up for medarbejdere til at udvikle deres talent og styrke deres potentiale.

”Strategi og udvikling af den enkelte kobles ofte ikke godt nok, når medarbejderen skal have løftet sine kompetencer. Nogle steder er det for top- og HR-styret, andre steder bruges det som en metode til at holde på folk og har ingen kobling til forretningen. Med dette projekt vil vi forsøge at finde en helt ny model for, hvordan man sikrer både kompetence- og strategiløft, herunder øge den strategiske gennemsigtighed, der vil være med til at give den enkelte handlekraft. Øvelsen går ud på at koble den enkelte videnarbejders initiativ op på strategien og i højere grad aktivere vedkommende til ikke kun at opfylde strategien, men også udfordre og udvikle den,” siger chefkonsulent Christian Horn fra Erhvervsakademi Aarhus.

Bedre til at være foran på viden

Systematic med afdelinger i Europa, USA, Australien og hovedsæde på Søren Frichs Vej i Aarhus laver avancerede softwareprogrammer til bl.a. Forsvaret, efterretningstjenester, bibliotekerne og sundhedssektoren. At holde sig ajour med den nyeste viden og teknologiske udvikling er et must for de ansatte, men virksomheden vil gerne blive endnu bedre.

”Vi lever af at være innovative og hele tiden være et skridt foran. Derfor skal vi sørge for, at vores medarbejdere, der typisk er specialister med kandidatuddannelser, er up to date med den nyeste viden. Udfordringen er hastigheden hvormed vi skal tilegne os ny viden, hvis vi skal følge med markedet og tendenserne – den stiger konstant,” siger Dorte Gade, Group Senior Vice President, Business Support Services.

Masser af muligheder og velvilje

Karriereudvikling har høj prioritet hos Systematic. Virksomhedens 500 ansatte opfordres bl.a. på to årlige samtaler til at tilegne sig ny viden, udvikle deres talent og blive endnu bedre til det, de gør. Årligt afsætter virksomheden 5,5 pct. af de samlede lønomkostninger, svarende til 6-7 mio. kr., til medarbejderudvikling. Alle pengene bliver sjældent brugt.

”Der er masser af muligheder og en stor velvilje til at bruge penge på efteruddannelse. Men af en eller anden grund er der en dysfunktion i systemet,” fortæller Senior Manager Tobias Viskum Hogaard, Learning & Development. Over det næste år skal det afdækkes, hvordan set-up’et omkring medarbejderudvikling forbedres.

”Målet er ikke at få flere til at tage afsted på kurser og efteruddannelse. Det er at øge motivationen og hastigheden hvormed vores ansatte tilegner sig viden og i højere grad tager hånd om deres egen og virksomhedens langsigtede udvikling,” siger Tobias Viskum Hogaard.

Statslig støtte

Samarbejdet med Systematic er ét blandt i alt 16 aktuelle projekter. De er kommet på vingerne, efter at Erhvervsakademi Aarhus med finansloven 2013 fik særligt øremærkede midler til forskning. 600 studerende, 35 undervisere og 30 virksomheder er pt. involveret i forsknings- og udviklingsprojekter til en værdi af mere end 24 mio. kr.

Projekterne handler om alt lige fra screening af uønskede kemikalier, app til behandling af børneleukæmi, internetbrille til forbedret effektivitet i landbrugserhvervet og ny metode til rensning af regnvand. I alt 52,3 mio. kr. afsættes hvert år fra 2013 til 2015 til landets ni erhvervsakademier, 8,1 mio. eller samlet 24,3 mio. går til Erhvervsakademi Aarhus. For pengene skal der skabes relevant og behovsorienteret viden, der er tæt på praksis og ikke nær så teoretisk og abstrakt, som forskning på universiteterne kan være. Formålet er at hæve kvaliteten i uddannelserne og bidrage til vækst i erhvervslivet.

Artiklen er fra nyhedsbrevet fra Ledelse & HR, december 2014.