Faglig opkvalificering i bæredygtighed gav nye perspektiver på trivsel

Michael Møller Petersen udforsker menneskelig bæredygtighed i sin efteruddannelse, hvor han især er optaget af, hvordan medarbejdertrivsel kan sættes ind i et strategisk perspektiv.

Trivselspotentialet i et par VR-briller og forholdet mellem at arbejde i energiniveauer eller i tid.

Det var noget af det, der fik 42-årige Michael Møller Petersen til at undersøge mulighederne for at efteruddanne sig i bæredygtighed. Ikke forstået som at droppe visitkortene, sortere affald og huske at slukke lyset, når man forlader mødelokalet. Men derimod forstået som menneskelig bæredygtighed, hvor trivsel og mental sundhed er omdrejningspunktet.

”Jeg er meget optaget af den menneskelige dimension i den sustainabilty-dagsorden, som rigtig mange virksomheder arbejder med i de her år. Altså, hvordan vi kan skabe en bæredygtig arbejdskultur og et bæredygtigt arbejdsliv,” fortæller Michael Møller Petersen.

Fokus på mindre stress og større trivsel

Han arbejder med trivsels- og stressforebyggende projekter i Grundfos’ HR-afdeling, hvor han fra hovedkontoret i Bjerringbro er med til at udbrede viden om trivsel til 19.000 medarbejdere i 55 lande verden over. I øjeblikket sker det bl.a. i et VR-projekt, hvor videosekvenser fra den danske natur, meditation og beroligende musik oplevet gennem et par VR-briller skal give medarbejderne en kvalificeret pause i arbejdsdagen.

”Forskning viser, at daglig kontakt med naturen kan være med til at sænke stresshormoner i kroppen og give en værdifuld pause fra dagligdagens bombardement af krav, indtryk og muligheder. Vi har sværere ved at tilbyde medarbejderne en gåtur i skoven eller ved havet i løbet af en arbejdsdag, men vi kan lade naturen komme til dem gennem VR-brillerne,” forklarer han.

Verdensmål som ramme for mental sundhed

I arbejdet med at skabe øget trivsel for medarbejdere og ledere opstod et behov for at blive fagligt opkvalificeret. For som uddannet journalist har Michael Møller Petersen ikke en faglig baggrund inden for trivsel og med ønsket om at blive en endnu bedre sparringspartner for ledere og kollegaer, som han samarbejder med på området, begyndte han at se sig om efter relevant efteruddannelse.

Han fandt ikke noget, der var lige i øjet ift. trivsel, men i diplomuddannelsen i bæredygtig virksomhed så han en mulighed for at udforske sit menneskelige bæredygtighedsfokus.

”I løbet af undervisningen har jeg fået øjnene op for, at FN’s verdensmål kan bruges i en menneskelig vinkel på bæredygtighed. Fx mål nr. 3, der bl.a. fokuserer på at styrke menneskers mentale sundhed,” siger Michael Møller Petersen, der tidligere har arbejdet med kommunikation i internationale organisationer som JYSK, Arla og Aarhus Universitetshospital, ligesom han har beskæftiget sig med HR i den nordiske konsulentvirksomhed AS3, som hjælper opsagte videre i arbejdslivet.

Fleksibel tilgang

Foreløbig har Michael Møller Petersen afsluttet to fag, "projektledelse" og "bæredygtig forretningsudvikling", hvor han har koblet undervisning og eksamen til sin dagligdag. I det første har han arbejdet med VR-projektet og i det andet sat verdensmål nr. 3 i strategisk kontekst til bæredygtig forretningsudvikling. Og i faget "forretningsforståelse", som han er i gang med nu, lægger han det menneskelige perspektiv ned over den traditionelle forretningsforståelse, så trivslen sættes ind i et strategisk perspektiv.

”Ud fra mit trivselsfokus bliver jeg klogere på, hvem mine kunder er, hvad mit værditilbud er, og hvordan jeg kan bidrage til forretningen i Grundfos gennem menneskelig bæredygtighed,” forklarer han.

Om de tre fag skal ende med at blive til en fuld diplomuddannelse, har Michael Møller Petersen ikke afgjort endnu, men han godt tilfreds med niveauet, som han ellers var usikker på.

”Jeg var meget i tvivl, om jeg med min baggrund og erfaring ville passe ind, men vi er en god blandet flok, hvor de fleste har erfaring fra forskellige brancher, og niveauet i undervisningen lever bestemt op til det, jeg har forventet. Mange af teorierne er de samme, som jeg tidligere er stødt på i diverse lederuddannelser, og udbyttet vil jo altid afhænge af den målsætning, man har,” siger Michael Møller Petersen.

Egen markedsværdi er vigtig

For ham er det væsentligste at dygtiggøre sig inden for en vigtig megatrend, og at kunne gøre det på en balanceret måde.

”Der er også et taktisk perspektiv i det ift. min egen markedsværdi, fordi bæredygtighed er en stor megatrend, som jeg gerne vil dygtiggøre mig i for at stå så godt som muligt fremover. Men derudover er det lige så vigtigt, at jeg kan efteruddanne mig samtidig med, at jeg arbejder fuld tid og stadig har tid til min familie med hustru og tre børn,” siger han og tilføjer:

”Det giver mening at få sat bæredygtighedsdagsordenen i perspektiv ift. mit job. Jeg bliver fagligt opdateret på et område, der er på vej fra megatrend til præmis for at drive forretning. Og jeg kan gøre det med et tidsforbrug, der ikke skaber ubalance i mit liv.”

Bæredygtig balance

Og netop dét aspekt af bæredygtighed arbejder Michael Møller Petersen også med til daglig, hvor han træner sine kollegaer i at vænne sig til at arbejde mere i energiniveauer end i tid.

”Jeg går op i, at vi har hele liv – ikke et skarpt opdelt arbejdsliv og fritidsliv. Og eftersom vi ikke har mere end 24 timer i døgnet, giver det mening at kigge på vores tidsforbrug på en anden måde og i stedet arbejde med vores energiniveauer,” forklarer han.

Dem har vi fire af. Et fysisk niveau, der handler om kost, søvn og motion. Et mentalt niveau, der handler om fokus og tilstedeværelse. Et emotionelt niveau, der handler om følelser. Og et formålsdrevet niveau, der handler om mening.

For at øge trivslen kan man arbejde med de forskellige energier ift. effektivitet på arbejdspladsen, så medarbejdernes performance ikke handler om tilstedeværelse i form af tid, men om det bidrag, de leverer i form af energi. En tilgang, der ikke handler om at være på hele tiden, men om at have kvalificerede og strategiske pauser.

”Er man helt smadret, fordi man har små børn, der ikke sover om natten, skal man måske ikke deltage i alle møder, fordi man ikke kan give noget på mødet, når man er træt. I stedet skal man måske aflevere noget på forhånd,” forklarer Michael Møller Petersen, der er glad for at få nye perspektiver på sit arbejde gennem undervisningen.

”Det har været fedt at opdage, hvordan trivsels-paraplyen fra min hverdag kan hægtes op på FN’s Verdensmål. Det giver endnu et håndtag at skrue på i ambitionen om at gøre det menneskelige aspekt af bæredygtighed til et strategisk fokusområde. Vel at mærke gennem konkrete indsatser, der er forankret i forretningsstrategien,” siger han.

---

Michael Møller Petersen er 42 år, uddannet journalist og arbejder med trivsels- og stressforebyggende projekter i Grundfos’ HR-afdeling i Bjerringbro. Michael har efteruddannet sig med - indtil videre - tre fag på diplomuddannelsen i bæredygtig virksomhed på Erhvervsakademi Aarhus.