'Ledelse og globalisering’ burde være obligatorisk

Diplomstuderende Guido Van Gucht fik med faget ’ledelse og globalisering’ en helt ny forståelse for sine kollegaer og kunder, og løser i dag sine opgaver på tværs af landegrænser langt mere professionelt.

Lederstuderende Guido Van Gucht er uddannet ingeniør og arbejder som kvalitetsleder hos Dynaudio, der laver high-end højtalere til bl.a. lydstudier, hjemmebrug og bilindustrien. Sideløbende med sit job har Guido i tre år læst diplom i ledelse på Erhvervsakademi Aarhus.

”Jeg har lært rigtig meget både fagligt og personligt,” siger han.

Guido fremhæver især et valgfag: Ledelse og globalisering.

”Det var lige, hvad jeg havde brug for.”  

Læs mere om valgfaget 'ledelse og globalisering'

Arbejder på tværs af landegrænser

Hos Dynaudio med hovedsæde i Skanderborg arbejder fagfolk fra hele verden. Netop derfor var valgfaget spot on i forhold til Guidos behov.

”Det med kulturer er en stor del af mit arbejde. Dagligt samarbejder jeg med folk fra forskellige lande, bl.a. englændere, franskmænd, tyskere, kinesere, indere og danskere. For to år siden blev vi tilmed opkøbt af kinesere. Så det globale spiller en vital rolle i mit arbejdsliv, og jeg havde længe ønsket mig en bedre forståelse for og viden om, hvordan jeg kan forbedre samarbejdet,” fortæller kvalitetslederen fra Dynaudio, der selv er fra Holland.

Øget kulturel forståelse

Faget har været så udbytterigt, at Guido opfordrer andre ledelses-studerende til også at vælge det.

”Faget har været meget bedre end forventet. Der er gået rigtig mange, spændende ting op for mig. Fx at jeg skal passe på med at generalisere og at man ikke kan forvente et succesfuldt samarbejde, hvis man arbejder ud fra sine danske værdier og arbejdsmetoder. Jeg har lært at være mindre løsningsorienteret og mere afdæmpet og reflekteret fra starten af. Det er vigtigt at bygge relationen op først, inden jeg kører på med, hvordan vi løser en given opgave. Jeg har fået et meget mere holistisk syn på hvilken rolle, kulturen spiller for vores opførsel, og propper ikke længere folk i kasser. Faget har ganske enkelt øget min kulturelle forståelse.”

Skriver hovedopgave om kulturelle krydsfelter

Guido skriver i øjeblikket hovedopgave som afslutning på diplomuddannelsen i ledelse. Valgfaget har inspireret ham til at skrive om ledelse og kommunikation på tværs af kulturer.

”Globalisering er et vilkår i mange virksomheder – ikke kun de store. På en arbejdsplads eksisterer der ufattelig mange både faglige og nationale, kulturelle forskellige. Der er derfor i allerhøjeste grad behov for dette fag. Det er et metafag, der knytter alle de ting, vi har læst om på de øvrige fag, sammen.”

Chefkonsulent og underviser Susanne Muusmann fra Erhvervsakademi Aarhus er glad for de studerendes positive evalueringer af faget.

”Lederrollen er under kolossal forandring i takt med, at markeder bliver mere globale. Nu finder samarbejde på tværs af grænser sted på alle niveauer i en virksomhed. Derfor oplever vi et klart behov for lige netop dette fag,” siger hun.

Læs mere om valgfaget 'ledelse og globalisering'