Slut med aflysninger: Akademier giver garanti på vigtig videreuddannelse

Erhvervsakademi Aarhus går sammen med Erhvervsakademi Dania for at sikre videreuddannelse inden for automation og drift til flere faglærte i industrien.

Erhvervsakademierne i Aarhus og Randers har indgået et samarbejde, der giver studerende på akademiuddannelsen i automation og drift en såkaldt "færdig på tre år-garanti".

Indtil nu har der nemlig været risiko for at blive mødt af en lukket dør – simpelthen fordi fag på uddannelsen bliver aflyst på grund af manglende tilmeldinger.

"Der er stor efterspørgsel i industrien efter folk med en videreuddannelse i automation og drift. Det vil vi gerne imødekomme, men hidtil har lav tilslutning til kurserne ofte medført aflysninger," siger uddannelsesleder Anne Kirketerp fra Erhvervsakademi Aarhus.

Konkret uddannelsesplan

Fremover udbydes hele uddannelsen som såkaldte garantikurser. Akademierne garanterer derved, at forløbene bliver gennemført, selv hvis der blot er få deltagere. Hvis man begynder på akademiuddannelsen i automation og drift til næste år, er det altså muligt at gøre uddannelsen færdig i løbet af tre år.

"Det kan sætte en stopper for manges lyst til at fortsætte og gennemføre uddannelsen, hvis de ikke har en konkret uddannelsesplan at følge. Vi er glade for, at samarbejdet giver både medarbejderen og arbejdsgiveren en garanti for, at uddannelsen bliver gennemført, samtidig med at det kan løbe rundt for os," siger Frederik Bundgaard Bjørn, chefkonsulent i Dania Erhverv.

Enten i Aarhus eller Randers

Uddannelsen er en del af den nationale Bygovenpå-indsats, der har fokus på tekniske efter- og videreuddannelser i hele landet. Der er undervisning én dag om ugen i otte uger. Man kan således tage uddannelsen, uanset om man er i arbejde eller ledig.

"Man kan selvfølgelig sige, det så forudsætter, at man er indstillet på at køre til enten Aarhus eller Randers, alt efter hvor holdet bliver oprettet, men så er man også sikret en samlet uddannelse," understreger uddannelsesleder Anne Kirketerp.

Det nye samarbejde mellem Erhvervsakademi Aarhus og Erhvervsakademi Dania indebærer også løbende erfaringsudveksling mellem underviserne på de to akademier.

"De studerende vil opleve et forløb, der er så sammenhængende som overhovedet muligt," forklarer chefkonsulent Frederik Bundgaard Bjørn.

Dansk Metal: Automation vinder frem

Samarbejdet om at give flere faglærte mulighed for at gennemføre en akademiuddannelse i automation og drift vækker glæde hos fagforeningen Dansk Metal.

"Når først motivationen til videreuddannelse er der, nytter det ikke at få at vide, at det er aflyst. Så kan det være svært at komme op på hesten igen. Det undgår vi nu, og det er vi meget tilfredse med," siger Erling Jensen, faglig sekretær i Dansk Metal.

"Erhvervsakademierne skal have stor ros for at gå forrest med videreuddannelse til flere faglærte i industrien. Danmark har mere end nogensinde brug for kvalificeret arbejdskraft for at sikre en fortsat vækst og konkurrenceevne. Behovet er særlig stort i industrien, hvor automation vinder kraftigt frem, i takt med at flere og flere processer i virksomhederne automatiseres og hjælpes på vej af robotter. Derfor passer en akademiuddannelse i automation og drift rigtig godt til vores medlemmer, fx industriteknikere og automatikteknikere," siger Erling Jensen.

Det nye samarbejde skydes i gang fra næste år.