Kim er vild med varedeklarationer

For tidligere kok og procesteknolog Kim Bøgh Pedersen er mad en hel videnskab, og på professionsbacheloruddannelsen i fødevareteknologi bliver han klogere på hele processen omkring fremstilling og kvalitetssikring af fødevarer.

Sig ordet ”fødevareapplikationer” og Kims øjne lyser af begejstring. Det er tydeligt, at professionsbacheloruddannelsen i fødevareteknologi er noget nær et drømmestudium for den 32-årige familiefar og tidligere kok fra Tilst. Når Kim køber ind, fortaber han sig ofte i fødevarernes varedeklarationer, som han nysgerrigt gransker og analyserer. For Kim er mad nemlig ikke bare mad, men en hel videnskab. Derfor er han vild med sin uddannelse.

”Det er enormt spændende at kende detaljerne i hele den komplicerede proces i forbindelse med udviklingen af fødevarer. Tænk engang, at forskellige ingredienser og tilsætningsstoffer i den rigtige kombination kan få en fødevare til at ændre fx smag, farve eller konsistens. Det er lidt ligesom et puslespil: Brikkerne skal vende rigtigt i processen, for at det endelige resultat bliver godt. Jeg synes, at det er dybt interessant, hvordan man udvikler og kvalitetssikrer fødevarer,” siger han og fortsætter:

”Uddannelsen har gjort mig mere bevidst om de mange komplicerede processer bag udviklingen af fødevarer.”

Fra kogekunst til kolbeforsøg

Tidligere stod Kim bag komfuret som kok på forskellige restauranter i bl.a. Tyskland. Men Kims interesse for mad gik i en mere videnskabelig retning. I dag studerer han fysiske, kemiske og mikrobioelle fødevareforhold og får indsigt i hele den spændende proces bag fremstilling og kvalitetssikring af fødevarer i industien. På uddannelsen bliver han klogere på bl.a. forsøgsplanlægning, industrielle processer, virksomhedsforhold og fødevaresikkerhed. I øjeblikket udsætter han hakket kyllingekød for forskellige testmetoder for at se, om kødet indeholder salmonella eller e-coli-bakterier.

”Det gode ved uddannelsen er, at der er en praktisk indgangsvinkel til al den teori, vi lærer,” fortæller Kim, som drømmer om at få et ansvarsfuldt job i en udviklings- eller kvalitetsafdeling i fødevareindustrien.