Thomas er den første nyuddannede teknikrådgiver i 12 år

Mange landmænd mangler rådgivning og sparring om deres maskinpark. Derfor har Byggeri & Teknik I/S i Herning ansat Thomas Præstegaard, som er nyuddannet jordbrugsteknolog med speciale i bygninger og teknik.

Er det dyrest at køre med John Deere eller Fendt, når man ser på brændstofforbrug og udgift til vedligehold? Kan man få teknologistøtte til en fuldfodervogn? Det er nogle af de spørgsmål, 28-årige Thomas skal hjælpe landmænd med at besvare, når han den 1. august 2013 starter i sit nye job hos Byggeri & Teknik I/S, landets største rådgivningsvirksomhed inden for byggeri og maskiner til landbruget. Som maskin- og teknikrådgiver skal Thomas udarbejde investeringsberegninger og maskinanalyser og rådgive landmanden om EU-støttede teknologiomlægninger.

En ud af fem på landsplan

Med sit nye job slutter Thomas sig til en meget lille faggruppe. Siden 2001 er antallet af maskinrådgivere på landsplan reduceret fra 20 til kun fem. Det siger chefrådgiver Flemming Hedegaard fra Byggeri & Teknik I/S:

”Thomas er den første nyuddannede, der er blevet ansat som teknikrådgiver i Danmark de sidste 12 år – og han får travlt.”

Fokus på økonomi

Hos Byggeri & Teknik I/S oplever de et stort behov for uvildig rådgivning og sparring på maskinområdet.

”Landmændene har brug for at få lavet omkostningsberegninger, fordi der er kommet mere fokus på, at produktionen skal give overskud. I mange år er maskinrådgivning blevet nedprioriteret, og landmændene har købt maskiner med hjertet. Det har ændret sig,” fortæller Flemming.

Stadig under uddannelse

Thomas dimitterer som jordbrugsteknolog i juni 2013, hvor han også starter i sin nye stilling i Herning. Han glæder sig:

”Det er en branche, hvor der sker meget i disse år. Det er et svært område at få foden indenfor – ja faktisk er det næsten umuligt. Derfor føler jeg mig meget privilegeret og heldig,” siger Thomas, der også er uddannet driftsleder og har fem års praktisk erfaring som markleder på en økologisk bedrift.