Studerende skal udvikle turisme og erhverv i Thy og Hirtshals

65 danske og 35 internationale iværksætterstuderende til Hanstholm og Hirtshals for at skabe vækst og flere arbejdspladser.

50 krøllede hjerner fra professionsbacheloruddannelsen i innovation og entrepreneurship indtager fra tirsdag den 8. til torsdag den 10. september fiskeribyen Hanstholm ved Vesterhavet for at komme med bud på fremtidens turisme og erhverv.

Senere på måneden går turen til Hirtshals, hvor endnu 50 studerende skal finde ud af, hvordan byen kan tiltrække og fastholde nogle af de to mio. passagerer, der årligt lander fra færgerne ved Hirtshals Havn.

48-timers brainstorm på hotel

48-timers campen foregår på Montra Hotel Hanstholm, hvor de 50 studerende og tre lektorer indkvarteres. De studerende opdeles i otte teams, som under kyndig vejledning og indpiskning fra deres undervisere arbejder koncentreret med at udvikle nye ideer til vækstinitiativer i Thy, der bl.a. rummer kyststrækningen ’Cold Hawaii’ som er et af Europas bedste surf-spots.

”Jeg glæder mig helt vildt,” siger hoteldirektør Søren Plet fra Montra Hotel Hanstholm og tilføjer:

”Vi ser det her som en kæmpe mulighed at få nogle udefrakommende, friske øjne på vores problemstillinger. Her i Thy er vi vant til at skabe alt selv og at der altid er modvind. Trods det er der mange gode, lokale kræfter, der arbejder på at udvikle området. Vi har også flere store arbejdspladser og lokale vækstvirksomheder. Men dem skal vi have flere af, og så skal vi blive endnu bedre til at samarbejde om at udvikle Thy.”

Fra stærke individualister til fælles strategi

Også erhvervskonsulent Tommy Møllgaard Siim fra Thy Erhvervsforum glæder sig til besøget.

”Vi har en stor udfordring i at fastholde og tiltrække kvalificeret arbejdskraft til områdets mange spændende virksomheder. Derfor skal vi bl.a. gøre virksomhederne mere synlige og styrke ægtefælleordningen. Der er en masse gode, lokale initiativer i gang her i området, men noget af det, Thy skal være endnu bedre til, er at løfte i flok. Derfor håber jeg, at de studerende kan udtænke realiserbare bud på, hvordan vi får endnu mere samarbejde og synergi i Thy,” siger han. 

Bedste idé præmieres af borgmester

På sidstedagen inviterer Montra Hotel Hanstholm sammen med Thy Erhvervsforum til en konference med deltagelse af bl.a. folketingspolitiker og Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V), VisitThy’s turistchef Ole Riis, eventmager Morten Manaa, formand for DI-Thy/Mors Tage Odgaard Nielsen og adm. direktør Francois Grimal fra Dolle A/S i Frøstrup, der er verdens største producent af lofttrapper. Her fremlægger de otte teams deres ideer, der evalueres på en workshop. De tre bedste ideer præmieres af Thisted kommunes borgmester Lene Kjelgaard Jensen (V).

Fra transitby til destinationsby

Når yderligere 50 studerende og tre lektorer ugen efter den 15. til den 17. september indtager Hirtshals, er det for at brainstorme sig frem til nye forslag til, hvordan havnebyen kan tiltrække og fastholde nogle af de mange tusinde færgegæster, der hver uge lander fra færgerne, men kører videre uden at have set byen.

Også i Hirtshals afsluttes idécampen med en konference med deltagelse af bl.a. Hjørring kommunes borgmester Arne Boelt (A), som overrækker præmie til vinderne.

Velafprøvet koncept

Det er fjerde år i træk, at Erhvervsakademi Aarhus sammen med forskellige samarbejdspartnere afholder innovations-camps som en obligatorisk del af de studerendes uddannelsesforløb. Tidligere har lignende idé-camps med stor succes været afholdt i Øster Hurup, Varde, Odder og Ebeltoft med virksomheder, organisationer og kommuner som opdragsgivere.

”Konceptet er velafprøvet og vi tør godt love, at de studerende kommer op med noget brugbart,” siger lektor Jesper Nørskov fra Erhvervsakademi Aarhus.