Grundig screening af udenlandske ansøgere betaler sig

Når Erhvervsakademi Aarhus til sommer byder velkommen til 350 nye internationale studerende, har mange af dem allerede mødt repræsentanter fra akademiet. Erhvervsakademiet rejser nemlig hvert år ud i Europa for at sikre sig de rette studerende.

”Velkommen. I skal ikke være nervøse. Bare vær jer selv.”

På engelsk beroliger Mads Hedelund, Head of International Relations på Erhvervsakademi Aarhus, gruppen af tjekkiske ansøgere, der denne forårsdag er mødt op på Hotel Ibis i Prag.

19-årige Juliana Ouktiakova læner sig ind over hotellets mødebord, klemmer om en kuglepen og kigger opmærksomt på de to danske repræsentanter fra Erhvervsakademi Aarhus.

”Det er vigtigt, at vi sikrer os et godt match fra starten og får fyldt pladserne med de rigtige studerende. Hvert år afviser vi danske og internationale studerende, så hvis vi ikke finder de rigtige, er det spild af vores og deres tid,” forklarer Mads Hedelund.

Besøg i ni lande på en uge

På Erhvervsakademi Aarhus er hver femte studerende fra et andet land. De mange internationale studerende er med til at skabe et internationalt studiemiljø.

Erhvervsakademi Aarhus rejser typisk til Tjekkiet, Estland, Letland, Lithauen, Polen, Bulgarien, Ungarn og Slovakiet for at screene ansøgere. Ansøgere fra Rumænien og øvrige lande interviewes via Skype.

”Vi vurderer dem på andet end deres karakterer. Vi kigger fx på deres studieegnethed, modenhed og sprogkundskaber,” forklarer Mads Hedelund, der sammen med lektor Lars Wöldike skal screene 25 tjekkiske ansøgere.

Møder velforberedte ansøgere

Mads og Lars stiller ansøgerne spørgsmål om deres økonomi og drømme for fremtiden. ”Hvad ved I om Danmark?” spørger de gruppen, der svarer efter tur.

”I har den royale familie, der er meget kendte. I har H.C. Andersen og Niclas Bendtner,” fortæller Denisa Taisova, der er ved at tage en bacheloruddannelse i Banking Management fra universitetet i Prag og sideløbende med studiet arbejder fuldtid i et bogforlag.

"Lego er opfundet i Danmark og I er det lykkeligske folk i verden,” supplerer en ung mand i mørk habitjakke og nypudsede sko, der drømmer om at starte sin egen forretning eller arbejde som direktør i en stor virksomhed. 

Drømmer om en dansk uddannelse

22-årige Vladimir Malik (yderst til højre i billedet) er ved at gøre sin bacheloruddannelse færdig på jura-universitetet i Prag. Ligesom alle de andre ansøgere drømmer også han om en dansk, videregående uddannelse og nævner det høje uddannelsesniveau som en af grundene. 

”Jeg identificerer mig med jeres kultur. I taler godt engelsk og er et sympatisk og grønt land. Derudover elsker jeg at cykle og det ved jeg, I gør meget,” siger han og nævner gruppearbejde, praktik og et venligt studiemiljø som årsagen til at vælge Erhvervsakademi Aarhus som sin førsteprioritet.

”Jeg har hørt om jeres uddannelsessystem fra en ven. Mine forældre vil gerne have, at jeg får en god uddannelse og det kan jeg få I Danmark. Hvis jeg finder et arbejde bagefter, vil jeg gerne blive. Min drøm er at blive ansat i Lego i Danmark.”

Regnvejr og høje leveomkostninger

Lars og Mads fortæller ansøgerne om det typiske regn- og blæsevejr, boligmarkedet og de høje leveomkostninger i Danmark.

Der bliver ikke malet noget skønmaleri. Ansøgerne nikker indforstået og svarer godt på de mange spørgsmål. Meget af det ved de allerede.

”Hvor mange timer forventer I at bruge på studiet?” spørger Lars.

”Det går ikke, at I ikke møder op, kommer for sent eller går for tidligt pga. studiejob. Jeres primære fokus skal være på jeres studie. Så vær forberedte på at have en god opsparing og en finansiel plan for jeres år i Danmark."

Agentbureauer finder og hjælper ansøgere

Agentbureauet Scandinavian Study har samlet de 25 ansøgere til optagelsessamtale i Prag. 

”Danmark har et godt brand og er blandt de mest populære uddannelsessteder sammen med USA, Frankrig og Tyskland. Det er især den praksisnære tilgang og det høje uddannelsesniveau, der tiltaler tjekkerne,” siger bureauindehaver Jakub Ružička, der har hjulpet 300 tjekkiske studerende til Danmark de seneste fem år.

Velkvalificerede ansøgerfelt

Efter endnu en gruppe har forladt mødelokalet, giver Mads og Lars hver enkelt person karakterer på en skala fra et til fem.

”I år er det exceptionelle gode og velkvalificerede ansøgere,” konkluderer Mads, inden han pakker kufferten og tager toget til Bratislava for at møde 61 slovakiske ansøgere.

Kontakt

Har du spørgsmål til vores screening af international ansøgere? Så er du velkommen til at kontakte Head of International Relations, Mads Hedelund, på mhed@eaaa.dk eller telefon 7228 6021.