Mentorprogram kom godt fra start

45 nye mentorpar mødte hinanden for første gang til kick-off torsdag den 19. februar. Tilslutningen til mentorforløbet er i 2015 større end nogensinde. ”Det gør mig glad at kunne hjælpe et ungt, dygtigt menneske på vej. Det er fantastisk at mærke deres energi, gejst og gåpåmod,” siger mentor Anna Marie Hejlsberg, der er med for andet år i træk.

46 studerende fra seks forskellige uddannelser og 45 erhvervsfolk trykkede hånd og sagde goddag for første gang torsdag aften den 19. februar på erhvervsakademiet, Ringvej Syd 104.

”Forløbets succes afhænger af, om I tør bringe jer selv i spil, være ærlige og sætte fingeren der, hvor skoen trykker,” lød opfordringen fra adjunkt Anja Bach Press til de fremmødte erhvervsfolk og studerende, som sad bænket side om side ved langborde med levende lys, hvide duge og hvidvin.

Fordobling af mentorforløb

Antallet af mentorforløb på Erhvervsakademi Aarhus er næsten fordoblet de seneste år – fra 14 i 2013 til 30 sidste år og nu 45 i år. De dedikerede mentorer tæller titler som topchefer, konsulenter, gårdejere og selvstændige erhvervsdrivende. Mælkeproducent Per Østergaard havde taget turen fra Hjørring til Aarhus for at møde sin mentee, 24-årige Andreas Larsen, der læser til jordbrugsteknolog med speciale i agro business management.

”Jeg håber, at jeg kan hjælpe Andreas med at nå nogle af sine mål og undgå nogle af de samme faldgruber, som jeg har været i,” forklarede landmanden.

Spørgsmål om kemi

52-årige Anna Marie Hejlsberg og 25-årige Jesper Lyngholm Hansen havde sat sig over for hinanden med hver sin tallerken mad og vin i glasset.

”Man er jo altid lidt nervøs, for hvad nu hvis kemien ikke passer. Men det skal nok gå,” konstaterede Jesper, professionsbachelorstuderende i international handel og markedsføring. Anna Marie er indehaver af Salesboost og med for andet år. Men hvad får en travl virksomhedsejer til at bruge tid og kræfter på det her?

”Det gør mig glad at kunne hjælpe et ungt, dygtigt menneske på vej. Det er fantastisk at mærke deres energi, gejst og gåpåmod,” begrundede hun.

Jesper ønsker at blive mere afklaret omkring sin karrierevej og udvikle sig personligt. Det håber han Anna Marie kan hjælpe med.

”Hun virker som en, der er mere udadvendt end mig og som en, der kan presse mig lidt. Jeg tror det bliver godt,” sagde han og skålede på det.

Muligheden for at gøre en forskel

Erhvervskvinden Lisbeth Secher Hill har været med i erhvervsakademiets mentorprogram siden opstarten i 2013. I år har hun taget hele to professionsbachelorstuderende under sine vinger.

”Jeg har været mentor for mange i det private erhvervsliv og kan godt lide at få tingene til at ske og se folk vokse. Jeg tager det her meget seriøst,” sagde Lisbeth Secher Hill, der til dagligt driver to forskellige virksomheder og er professionelt bestyrelsesmedlem. Halvvejs inde i kick-off-mødet gik snakken ubesværet i det nye trekløver. Men det er ikke bare hygge. Der skal arbejdes. Derfor havde Lisbeth givet de to unge fyre hjemmeopgaver for. Inden deres næste møde skal de hver især skrive om deres personlige ambitioner og ønsker for deres nystartede virksomhed.

”Jeg tror vi bliver det perfekte match. Og se bare, Lisbeth har allerede skaffet os omtale,” lød det fra de to studerende i international handel og markedsføring Uffe Faarvang og Thomas Zink Mortensen.

Stort potentiale for udenlandske studerende

Ni af de 46 mentees er internationale. Darikha Kulbaeva flyttede fra Usbekistan til Aarhus for halvandet år siden for at læse til finansbachelor. Da tilbuddet om at få en personlig mentor poppede op på Fronter, blev hun straks nysgerrig.

”Jeg fornemmede med det samme, at dette var en stor mulighed og noget, som jeg skulle gå med i,” siger den 25-årige usbeker, der er tidligere BA i Engineering. Nu satser hun på at finde job og blive i Danmark efter endt finansuddannelse. Darikhas mentor er Relations Manager i Nordea Magnus Albin Olsen.

”Jeg er meget ivrig efter at få et netværk, integrere mig, praktisere dansk og lære at begå mig i den danske kultur og arbejdsmarked. Som udenlandsk studerende er det en kæmpe mulighed, og jeg forventer at få en masse positive ting ud af dette forløb.”

Blandt Darikhas internationale studiekammerater har også en kroater, en tjekke og en lithauer fået en personlig, dansk mentor.

Facts om mentorprogrammet

  • Ni af de 46 mentees er internationale studerende
  • Mentorforløbet varer 6-12 måneder
  • Forud for forløbet har mentor og mentee udfyldt et skema og skullet svare på forskellige spørgsmål om deres faglige baggrund og erfaring. Derefter har de respektive undervisere og den ansvarlige for mentorprogrammet Mads Mahler sat mentorparrene sammen
  • Jordbrugsteknologerne udpeger som de eneste selv deres mentor – de øvrige studerende får udpeget en
  • Seks uddannelser, heraf fem på professionsbachelorniveau, er indtil videre med i programmet

Læs mere om mentorprogrammet her.