Vi byder velkommen til 2.100 nye studerende

2.100 nye studerende starter mandag på en videregående uddannelse på Erhvervsakademi Aarhus. Hver sjette er fra et andet land.

19-årige Laura Vendelbo fra Horsens er en af de 2.100, der mandag den 24. august starter på en uddannelse på Erhvervsakademi Aarhus.

”Det er meget overvældende og jeg er nervøs, men på den gode måde,” siger Laura, der skal starte på finansøkonomuddannelsen - akademiets 2. mest søgte uddannelse.

Det er blevet sværere at komme ind

1.650 starter på en to-årig erhversvakademiuddannelse og cirka 450 starter på en af akademiets 1½-årige overbygningsuddannelser på bachelorniveau. Markedsføringsøkonom, finansøkonom og multimediedesigner er akademiets største uddannelser og har haft fremgang seks år i streg.

”Det er blevet sværere at komme ind, fordi vi i år har optagsbegrænsning og skal reducere vores optag med cirka 50 studiepladser. På flere af vores uddannelser kræves der derfor et højere snit i år for at blive optaget,” siger rektor Christian Mathiasen.

Hver sjette studerende er fra et andet land

Blandt de nye studerende er mange internationale. 337 af de 2.100 nye studerende er fra et andet land. Det svarer til cirka hver sjette. En af dem er 28-årige Liza Bezuidenhout fra Sydafrika. Hun skal læse marketing management.

”Jeg har altid drømt om at uddanne mig og starte min egen forretning,” siger Liza.

Tvillingerne Georgi Dimitrov og Ivan Dimitrov fra Bulgarien starter begge mandag på it-teknologuddannelsen.

”Vi hørte om Danmark fra en ven, som læser her. Vi valgte landet, fordi der er et godt uddannelsessystem og fordi landet er rent, smukt og har flot arkitektur,” siger de to 19-årige brødre, der fredag var samlet på erhvervsakademiet til Orientation Day sammen med de internationale studerende.

Studerende fra 37 forskellige lande

I år er 37 forskellige nationaliteter, fx Afganistan, Kina, New Zealand og Italien, repræsenteret. Det placerer erhvervsakademiet som den uddannelsesinstitution i Aarhus, der sammen med arkitektskolen har procentvis flest internationale studerende. Det fortæller erhvervsakademiets internationale chef Mads Hedelund.

”Vi har satset markant på at få et internationalt studiemiljø, dels fordi aftagervirksomhederne kræver, at medarbejdere nutildags kan agere i en international verden, dels fordi det er enormt lærerigt for vores studerende at møde andre, som ikke tænker nøjagtig på samme måde, som de selv gør. Derfor er vi glade for at udsætte vores danske studerende for internationalisering i deres daglige studier.”

110 tutorer skal rykke de nye ud af komfortzonen

På de forskellige uddannelser har undervisere og i alt 110 tutorer lagt sig i selen for at give de nye studerende den bedste start. Udover de sædvanlige navnelege, udsættes de studerende for ryste-sammen-øvelser, der får dem ud af komfortzonen og skaber sammenhold. Det fortæller 20-årige Dina Bahn Hermansen, der er tutor for 60 nye markedsføringsøkonomer fordelt på to hold.

”Vi har sammensat et stramt program. Vi skal bl.a. på hyttetur til et hemmeligt sted, hvor vi tager mobiltelefonerne fra dem, så de bliver mere sociale. Her udsætter vi dem også for forskellige teambuildingsøvelser og en fiktiv bryllupsfest, hvor de tildeles forskellige roller og fx skal agere toastmaster og holde tale for hinanden. En succesfuld intro-uge er med til at skabe et godt sammenhold i klassen. Derfor har vi gjort os umage.”

Udover introduktionen på de forskellige uddannelser er der også planlagt et fælles, socialt intro-program for alle studerende på tværs af uddannelser og nationaliteter. Det fortæller akademiets café- og eventmanager Morten Bo Jakobsen.

”Vi skal bl.a. på skattejagt, lære at spille poker af en professionel dealer, på pub crawl og quizze. Det skal nok blive rigtig sjovt.”  

Chris Macdonald hjælper med gode studievaner

En positiv attitude, motivation og disciplin er vigtige egenskaber, når man starter på en videregående uddannelse. Derfor kommer livsstilseksperten Chris MacDonald en uge efter introduktionsforløbet til Sønderhøj 30 for at inspirere nystartede markedsføringsøkonomer, serviceøkonomer og professionsbachelorer i international handel og markedsføring til gode studievaner.