Indonesiske universitetsfolk leger med Lego på Erhvervsakademi Aarhus

En delegation fra Tanjungpura universitet på Borneo er rejst til Aarhus for at lære at undervise i innovation og entreprenørskab.

En bunke legoklodser er kastet ud over et bord i et undervisningslokale på Sønderhøj 48. Bøjet over bordet i dyb koncentration samles klodserne en efter en til huse. Vicedekan og fire lektorer fra Tanjungpura universitet fniser og udveksler nysgerrige blikke, mens de bygger løs på deres vision. Øvelsen er én blandt mange, som delegationen fra det indonesiske universitet udsættes for under deres besøg på Erhvervsakademi Aarhus den 18. og 19. september. Formålet er at klæde indoneserne på til at gennemføre innovationsprocesser med egne studerende i deres nyetablerede center for entreprenørskab.

Akut behov

Ifølge universitets vicedekan Mr. Ferry Hadary er der et stort og akut behov for at lære unge indonesere at starte egne virksomheder eller skabe vækst i eksisterende. 

”Vi har brug for kreativitet på Borneo. Som det er i dag, er der ingen uddannelsesinstitutioner, der underviser i hverken innovation eller iværksætteri. Der er heller ingen firmaer, der arbejder innovativt med teknologiudvikling og nye løsninger. De dygtigste universitetskandidater forlader Borneo og finder attraktive jobs andre steder. Vi er derfor nødt til at gøre noget for at skabe jobs og styrke vores konkurrencekraft,” siger Ferry Hadary.

Danida støtter

Samarbejdet mellem Erhvervsakademi Aarhus og Tanjungpura universitetet er en del af et ’Danida Business Partnerships’ projekt. Med i projektet er også det bornholmske energiselskab Østkraft A/S. Det er første gang, at en dansk uddannelsesinstitution er med i et Danida-projekt på Borneo, fortæller erhvervsmand og projektleder Jan Høybye.

”Vi ønsker at overføre knowhow og teknologi fra Danmark til Borneo i håb om at skabe jobs, styrke konkurrencekraften og fremme en fælles, social ansvarlighed. Det er et klart mål, at indoneserne selv bliver i stand til at genopfinde ting, få ideer, udvikle dem og markedsføre dem – fx indenfor energi- og miljøteknologi ,” siger han.

Bryggeribesøg

Delegationen skal bl.a. se forskerparken Incuba’s kontorfællesskab og erhvervsakademiets afdeling for laborantuddannelser og miljøteknologi på Hasselager Allé. Her arbejder studerende innovativt med spildevand, rent drikkevand og brygger øl med brøndvand på eget bryggeri og spildevandsanlæg. Derudover møder delegationen et hold iværksætterstuderende. Fire af dem er danmarksmestre i entreprenørskab og har opfundet et sikkert sondeernæringssystem. 

”Det er utroligt inspirerende at opleve, at der er så mange ideer, og at de studerende formår at realisere dem. Vi kan ikke kopiere undervisningsmetoderne og processerne, da indonesiske studerende er meget anderledes fra danske studerende, men vi kan tilpasse dem til vores egen kultur,” siger lektor Mr. Kiki Utomo fra Tanjungpura universitet.  

Win-win

For Erhvervsakademi Aarhus er samarbejdet med til at styrke akademiets målsætning om videnudveksling og internationalisering. Erhvervsakademiet har tidligere uddannet polske og tanzaniske iværksættere.

”Vi ser samarbejdet som en god mulighed for at få flere internationale erfaringer og håber, at det også kan resultere i udveksling mellem Aarhus og Borneo for nogle af vores undervisere og studerende,” siger chefkonsulent Thomas Hey fra Erhvervsakademi Aarhus.